ΕΙΣΑΙ VEGAN; 8 ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ

Το να είσαι vegan συχνά, δυστυχώς, σημαίνει να έχεις πολύ λίγες επιλογές τόσο όταν τρως έξω, όσο και όταν ταξιδεύεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, με όλο και περισσότερες χορτοφαγικές γωνιές να ξεπηδούν και με vegan πιάτα να εντάσσονται σε καταλόγους πολλών μαγαζιών. Βέβαια, σε ορισμένα σημεία του πλανήτη, αυτό είναι πολύ πιο έντονο, με τη vegan κουζίνα να έχει ενσωματωθεί πλήρως στον γαστρονομικό χάρτη τους.

Βαρσοβία, Πολωνία

Αν δεν είναι η πιο vegan friendly πόλη της Ευρώπης, είναι σίγουρα στο top 3. Μάλιστα, η περιοχή Śródmieście Południowe είναι το επίκεντρο της plant-based διατροφης της χώρας. Ξεκίνησε απλά ως μία hipster γειτονιά, που ακολουθούσε την τάση της εποχής για χορτοφαγικά burgers. Τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν χορτοφαγικό παράδεισο, όπου μπορείς να βρεις κυριολεκτικά ό,τι κι αν ψάχνεις. Τα vegan πιερόγκι είναι must try.

Μπανγκαλόρ, Ινδία

Για θρησκευτικούς λόγους, η χορτοφαγική κουζίνα κυριαρχεί γενικά στην Ινδία. Επίσης, όμως, για θρησκευτικούς λόγους, τα υποκατάστατα κρέατος είναι απαγορευτικά, ενώ τα υποκατάστατα γάλακτος είναι εξαιρετικά ακριβά. Τι κάνουν, λοιπόν, στο Μπανγκαλόρ; Φτιάχνουν τα δικά τους γαλακτοκομικά υποκατάστατα από κάσιους, διημουργούν διάφορα κάρι από ντόπιους σπόρους, όπως το κεχρί, και ετοιμάζουν τα γλυκά τους από χουρμάδες. Επιβάλλεται να επισκεφθείς τη V V Puram Food Street, όπου μοναχοί πουλάν τα προϊόντά τους αλλά και να δοκιμάσεις palak tofu.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Ό,τι τύπος vegan κι αν είσαι, η Μπανγκόκ σε έχει καλυμμένο. Προτιμάς τα εστιατορικά πιάτα με πιο γκουρμέ αισθητική; Τότε θα κατευθυνθείς σε ένα από τα πολλά high-class εστιατόρια του, από τα οποία οχτώ έχουν αστέρι Michelin. Θες πιο μίνιμαλ και απλά πράγματα; Τότε να προτιμήσεις την je, την θρησκευτική κουζίνα της χώρας, που μπορείς να την βρεις σε κιόσκια γύρω από τους βουδιστικούς ναούς. Πάντως, αν πας τέλη Σεπτέμβρη προς αρχές Οκτωβρίου, σίγουρα θα λατρέψεις το Vegetarian Festival, ενώ επιβάλλεται να δοκιμάσεις pad thai με σπόρους chia.

Δουβλίνο, Ιρλανδία

Γενικά η Ιρλανδία είναι από τις καλύτερες επιλογές για τους vegan αυτού του κόσμου. Το Δουβλίνο, όμως, κρατάει τα ηνία. Θεωρείται μία από τις πιο vegan friendly πόλεις του κόσμου και φημίζεται για τα τρομερά ζεστά και ελαφριά vegan πιάτα του, που μπορείς απλά να απολαύσεις στο χέρι, αφότου τα αγοράσεις από κάποιο κιόσκι ή takeaway εστιατόριο. Οι επιλογές, που έχεις είναι αμέτρητες, αλλά η πίτα γουακάμε είναι από τις ιδιαίτερες γεύσεις, που δύσκολα θα βρεις αλλού.

Μαδρίτη, Ισπανία

Η Ισπανία είναι μία χώρα γαστρονομικά ταυτισμένη συχνά στο μυαλό μας με το κρέας και το ψάρι. Ωστόσο, όπου βρίσκεις tapas, tortillas, slow food και street food είναι σίγουρο ότι θα βρεις μπόλικες χορτοφαγικές επιλογές. Δεν χρειάζεται καν να ψάξεις πιάτα με υποκατάστατα, αφού η ισπανική κουζίνα έχει ήδη μέσα της αρκετές vegan και vegetarian επιλογές, όπως οι πατάτες μπράβας και η ομελέτα πατάτας.

Τορόντο, Καναδάς

Θεωρείται χορτοφαγικός παράδεισος. Κυριολεκτικά παντού μπορείς να βρεις κάτι vegan, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές, που επικεντρώνονται στη vegan κουζίνα, με τη μεγαλύτερη να έχει ονομαστεί στα σοβαρά Vegandale. Εκεί δεν θα βρεις μόνο φαγητό, που ανταποκρίνεται στη vegan κουλτούρα, αλλά και vegan ζυθοποιίες και ηθικά καταστήματα ρούχων. Το βασικό, που πρέπει να δοκιμάσεις, είναι το fast food με vegan burgers και πίτσες να πρωταγωνιστούν. Επιπλέον, το Τορόντο φιλοξενεί πολλά χορτοφαγικά φεστιβάλ, με το Veg Food Fest, που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, να είναι το πιο γνωστό.

Σεούλ, Νότια Κορέα

Η vegan σκηνή της Σεούλ έχει τη βάση της στην θρησκευτική κουζίνα και συγκεκριμένα στη διατροφή, που ακολουθούν στους ναούς της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και εστιατόρια, που αποκλείουν από το μενού τους ακόμα και λαχανικά, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, που θεωρούνται απαγορευμένα για τους μοναχούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αυξάνονται, βέβαια, και μικρά μαγαζιά, που πουλούν υποκατάστατα της original κορεάτικης κουζίνας. Από αυτά, must try θεωρείται το κίμτσι, που έχουν βρει τρόπο να ετοιμάζουν χωρίς πάστα γαρίδας.

Κιότο, Ιαπωνία

Ακόμα μία πόλη, που η διατροφή στους ναούς της χώρας επηρεάζει τη vegan κουζίνα. Εξάλλου, το vegan φαγητο υπάρχει βαθιά στην παράδοση της Ιαπωνίας και σε μεγάλο βαθμό θεωρείται μορφή τέχνης. Οι Ιάπωνες σεφ επιδιώκουν και πετυχαίνουν την πλήρη αρμονία μεταξύ πίκλας και γλυκού, αλλά και πικρού και πλούσιου σε ουμάμι, με σκοπό να θρέψουν τόσο το σώμα όσο και την ψυχή. Από τις καλύτερες επιλογές, είναι να φας yuba tofu στο στιλ της κουζίνας kaiseki.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα