Το καλύτερο μέρος για να ζεις στον κόσμο

Ο παγκόσμιος δείκτης βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit κυκλοφόρησε μια λίστα με τα καλύτερα μέρη για να ζεις σε όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι τώρα έχεις μια ολοκληρωμένη λίστα στην οποία μπορείς να ανατρέξεις όταν σκέφτεσαι τον επόμενο ταξιδιωτικό σου προορισμό.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσεις στον κόσμο;

Η Βιέννη ονομάστηκε το καλύτερο μέρος για να ζεις στον κόσμο, διατηρώντας την πρώτη θέση στη λίστα, στις 8 από τις τελευταίες 10 εξαμηνιαίες έρευνες. Η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, ανακηρύχθηκε επιλαχούσα.

«Η αυστριακή πρωτεύουσα υποχώρησε στην κατάταξή μας το 2021. Αυτό συνέβη όταν τα διάσημα μουσεία και τα εστιατόριά της αντιμετώπισαν περιορισμούς, λόγω της πανδημίας. ‘Ομως αυτό ήταν ένα σπάνιο ολίσθημα», ανέφερε η έκθεση. «Η πόλη συνεχίζει να προσφέρει έναν αξεπέραστο συνδυασμό σταθερότητας και καλών υποδομών. Έχει πολύ καλές υπηρεσίες εκπαίδευσης κι υγειονομικής περίθαλψης».

Οι πόλεις της Αυστραλίας Μελβούρνη και Σίδνεϊ τοποθετήθηκαν στο Νο. 3 και 4 αντίστοιχα, με το Βανκούβερ, το Κάλγκαρι, το Τορόντο, τη Ζυρίχη, την Οζάκα και το Όκλαντ να ακολουθούν.

Η έρευνα εξέτασε προσεκτικά 173 πόλεις από τις 13 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 12 Μαρτίου 2023. Συνολικά τις αξιολόγησε για 30 παράγοντες σε πέντε κατηγορίες. Μεταξύ αυτών ήταν η σταθερότητα, η υγειονομικής περίθαλψη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Ζητήθηκε η γνώμη μιας ομάδας ειδικών αναλυτών από κάθε πόλη.

«Η άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 προμηνύεται καλή για την παγκόσμια βιωσιμότητα το 2023», δήλωσε η επικεφαλής του Liveability Index της EIU. «Η εκπαίδευση έχει αναδειχθεί ισχυρότερη με τα παιδιά που επιστρέφουν στα σχολεία. Παράλληλα υπάρχει μια σημαντικά μειωμένη επιβάρυνση στα  συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχουν κι ορισμένες βελτιώσεις σε πόλεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Αναμένουμε ότι οι πόλεις σε αυτές τις περιοχές θα ανέβουν στην κατάταξη της βιωσιμότητας».

Ορίστε λοιπόν, τώρα έχουμε μια λίστα με μέρη για διακοπές, αλλά και πόλεις που αξίζουν να σκεφτούμε για μόνιμη μετακόμιση!

About the Author

Σχετικά άρθρα