Αλλαγές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, στο  σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που ίσχυε μέχρι τις αρχές του Αυγούστου, σε κυμαινόμενα τιμολόγια παροχής ηλεκτρισμού, με ισχύ μέχρι την πρώτη Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, τον περασμένο Ιούλιο οι εταιρείες ρεύματος ήταν υποχρεωμένες να αναρτήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα χρέωναν την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι την πρώτη Αυγούστου. Από το μήνα αυτό και μετά δεν θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ρήτρα αναπροσαρμογής.

Θέλετε να αλλάξετε προμηθευτή ρεύματος και σας αγχώνει η αποζημίωση στον προηγούμενο προμηθευτή; Όχι πια!

Χάρη στην αλλαγή αυτή, ο καταναλωτής θα μπορεί να επισκέπτεται ο ίδιος τις διάφορες ιστοσελίδες των εταιριών ρεύματος και να κάνει σύγκριση των τιμών που προσφέρονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αλλάξει προμηθευτή ενέργειας, μπορεί πλέον να το κάνει χωρίς να επιβαρυνθεί με καταβολή αποζημίωσης στον προηγούμενο προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, αποτελεί πλέον υποχρέωση των εταιριών ρεύματος να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους κάθε μήνα και σε ευδιάκριτο σημείο, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα λαμβάνονται υπ’ όψιν στα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Πέρα από την προώθηση της ενίσχυσης της διαφάνειας, στόχος του μέτρου αυτού είναι η καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Έτσι ανοίγεται το πεδίο στον καταναλωτή όχι μόνο να έχει στη διάθεσή του τις χρεώσεις που προτείνουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα, αλλά και να του δίδεται επαρκές χρονικό διάστημα ώστε να αναζητήσει φθηνότερο ρεύμα και να υπογράψει νέα σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο που τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Ποιο είναι το ποσό της επιδότησης στο λογαριασμό μου; Ξεκάθαρη και ευδιάκριτη αναγραφή στον λογαριασμό σας!

Η νέα τροπολογία ορίζει ότι ανάλογα με την ενεργειακή κλίμακα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην οποία κατατάσσεται ο καταναλωτής θα επωφελείται κρατικής επιδότησης με δυνατότητα  απορρόφησης 70%-90% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Σε περίπτωση που  καταφέρει η μέση μηνιαία οικιακή ή επαγγελματική του κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να μειωθεί, τότε το ηλεκτρικό ρεύμα χρεώνεται χαμηλότερα ως ένδειξη επιβράβευσης για την προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις κρατικές επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, ήδη σε εφαρμογή, οι εταιρίες ρεύματος είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στους έντυπους αλλά και στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς ρεύματος που εκδίδουν, σε σημείο ευδιάκριτο, δίπλα στο ποσό που πρέπει να πληρωθεί, το ύψος του ποσού που προσφέρεται ως επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Καθίσταται πλέον σαφές ότι προκειμένου να έχουμε φθηνό ρεύμα φέτος, δεν αρκεί μόνο να εντοπίσουμε την εταιρία ρεύματος με τις χαμηλότερες χρεώσεις ανά τιμή της κιλοβατώρας αλλά και οι ίδιοι, ως πολίτες να γίνουμε πιο συνειδητοί καταναλωτές ενέργειας. Πέρα από την ατομική και οικογενειακή μας εξοικονόμηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενέργεια είναι ένα πολύτιμο αγαθό, ειδικά στις μέρες μας, που το μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας. Αν όλοι κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί, θα ευνοηθεί το σύνολο της κοινότητας και ίσως οι πρωτοφανείς συνθήκες που ενδέχεται να ζήσουμε το χειμώνα, όπως οι συχνές διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση, να μην γίνουν τελικά πράξη.

Τώρα πια η σύγκριση χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος ανά εταιρία ρεύματος γίνεται πιο εύκολη υπόθεση

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα ισχυρό εργαλείο για τον καταναλωτή είναι πλέον η διαφάνεια με την οποία οι εταιρίες ρεύματος είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίζουν το κοινό. Για οικιακό ή επαγγελματικό ηλεκτρικό ρεύμα, ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να κάνει σύγκριση των τιμών χρέωσης ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται στις ιστοσελίδες όλων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας από εδώ και στο εξής.

Δεν αποτελεί όμως ένδειξη συμφέρουσας επιλογής απαραιτήτως μόνο και μόνο το γεγονός ότι ένας πάροχος ηλεκτρισμού προσφέρει ρεύμα με χαμηλότερη χρέωση. Στην πραγματικότητα, η σύγκριση πρέπει να γίνει έχοντας ως βάση το ιστορικό κατανάλωσης του ενδιαφερόμενου. Κοιτώντας έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματός σας, θα δείτε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε, πόσο σας κοστίζει και τι είδους παροχή διαθέτετε. Προσθέτοντας τις καταναλώσεις που αναγράφονται στους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς εντός ενός έτους, είστε σε θέση να εντοπίσετε την ετήσια κατανάλωσή σας και το ακριβές ποσό που πληρώσατε.

Αναζητώντας νέο πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος ζητήστε από τις ανταγωνίστριες εταιρίες ρεύματος να σας κάνουν οικονομική προσφορά. Καλό είναι να έχετε γραπτά τους Γενικούς Όρους Προμήθειας της εταιρίας ρεύματος. ΄

Πέρα από τη σύγκριση απόλυτων τιμών, θα πρέπει να αξιολογήσετε και άλλες παραμέτρους που θα σας σιγουρέψουν το αν η αλλαγή παρόχου που σκεφτόσαστε να πραγματοποιήσετε θα είναι προς το συμφέρον σας ή όχι. Τέτοιες παράμετροι είναι το αν ισχύουν εκπτώσεις συνέπειας, πόσο κοστίζει το πάγιο, πόσο κοστίζει η εγγύηση κτλ.

https://fthinorevma.gr/

https://fthinorevma.gr/paroxoi-revmatos/

https://fthinorevma.gr/sigrisi-etaireion/

https://fthinorevma.gr/poia-etaireia-exei-fthinotero-revma/

https://fthinorevma.gr/prosfores/

 

 

 

 

 

About the Author

Σχετικά άρθρα