Ταξιδεύουμε σε περίεργα και ινσταγκραμικά μέρη της Ελλάδας

Βάζουμε μπρος για 4 μέρη στην Ελλάδα που έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά και παραμένουν τόσο ιδιαίτερα, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αναστατώσουν το Instagram.

Κοκκινοπηλός στην Πρέβεζα
Η ονομασία του δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, αφού πράγματι πρόκειται για ένα μέρος που χτυπάει… κόκκινο: ολοπόρφυροι λόφοι σε μια περιοχή γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στα σύνορα μεταξύ των χωριών Αγίου Γεωργίου και Ριζοβουνίου, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Φιλιππιάδα, σε ένα θέαμα που θυμίζει πλανήτη Άρη. Οι γεωλογικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μέρος αυτό είναι προϊστορικό και έχει δημιουργηθεί από κόκκινες αργίλους και οξείδια του σιδήρου, με τη διάβρωση να έχει παίξει επίσης ρόλο στο σχηματισμό του. Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε από το χωριό Άγιος Γεώργιος, 2 χιλιόμετρα νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, με λόγο περπάτημα περίπου 500 μέτρα, ή –πιο δύσκολα- από την οδό Λίμνη Ζηρού-Ριζοβούνι-Στεφάνη, μέσω δασικού δρόμου και με ορειβατική πεζοπορία περίπου 1 χιλιομέτρου.

Μετέωρα στην Καλαμπάκα
Ίσως το πιο γνωστό παράξενο μέρος της Ελλάδας, τα Μετέωρα αποτελούν ιδιαίτερο προορισμό τόσο για ντόπιους, όσο και για τουρίστες από το εξωτερικό που ταξιδεύουν από μακριά για να αντικρίσουν αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από σκουρόχρωμους βράχους ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Σε αυτούς τους ξεχωριστούς βράχους βρίσκεται το δεύτερο πιο σημαντικό συγκρότημα μοναστηριών της Ελλάδας, μετά το Άγιο όρος, με 6 επισκέψιμες μονές και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Λόγω της μορφολογίας τους, τα Μετέωρα πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. Κατά τη δεκαετία του ’20 άνοιξαν σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες.

Πυργί στη Χίο
Η Χίος μπορεί να φημίζεται για τη μαστίχα της, αλλά διαθέτει ταυτόχρονα πολλές ομορφιές που αξίζει να δούμε. Μια εξ αυτών είναι το πολύ ξεχωριστό χωριό Πυργί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά στα νότια του νησιού, στα νοτιοανατολιά του λόφου Πατέλλα, κι έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική του όψη –κάτι στο οποίο βοήθησε και το ότι δεν πλήγηκε σημαντικά από τον μεγάλο σεισμό του 1881. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το επίχρισμα το οποίο έχουν τα σπίτια και τα κτίσματα του χωριού, με διάφορα γραμμικά σχέδια (τετράγωνα, ρόμβους, τρίγωνα), το οποίο ονομάζεται «ξυστά» και δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική ατμόσφαιρα στο μέρος.

Γάβρος στην Καστοριά
Το μέρος αυτό είναι ένα χωριό-φάντασμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, ανάμεσα στις λίμνες της Καστοριάς και των Πρεσπών. Είναι ένα χωριό που έχει εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους του, χωρίς να είναι ακριβώς γνωστοί οι λόγοι, και σήμερα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία ή απλώς θέλουν να ανακαλύπτουν περίεργα μέρη, αναζητούν ηρεμία και θέλουν να εντρυφήσουν στην τοπική αρχιτεκτονική.

About the Author

Σχετικά άρθρα