Πώς να αντέξουν οι τσέπες μας άλλον ένα δύσκολο ενεργειακά χειμώνα

Τον χειμώνα που πέρασε, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έλαβαν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που κυμάνθηκαν σε πρωτοφανή ύψη. Ο πόλεμος που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, δεν ανέτρεψε μόνο γεωπολιτικές συμφωνίες αλλά και διατάραξε ισορροπίες και έκανε ό,τι θεωρούσαμε σίγουρο και δεδομένο να ταρακουνηθεί. Ο αντίκτυπος στις κρατικές και οικιακές οικονομίες έγινε ορατός. Αυξήσεις σε εδώδιμα προϊόντα, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια είναι η σημερινή μας πραγματικότητα.

‘Ένας ακόμη χειμώνας βρίσκεται προ τον πυλών και η ανασφάλεια των πολιτών σε όλη την Ευρώπη εκφράζεται καθημερινά. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το κρύο, την ακρίβεια, τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί;

Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν εκπονήσει σχέδια δράσης για τους πολίτες και τις οικονομίες τους και αντίστοιχα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις οργανώνονται αναμένοντας να βιώσουν και αυτή την κρίση με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο.

‘Έτσι, πέρα από τις κρατικές επιδοτήσεις και  τα σχέδια που οργανώνονται σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι πολίτες φροντίζουν σε ατομικό επίπεδο να αναλάβουν δράση και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα που έρχεται. Ένα από τα πρώτα μελήματά τους είναι το αν ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που τους εξυπηρετεί, ανταποκρίνεται όντως στις ανάγκες τους με το λιγότερο κόστος δεδομένων των συνθηκών.

Οι εταιρείες ρεύματος σπεύδουν να διαφημίσουν τις χρεώσεις και τις προσφορές τους σε ηλεκτρική ενέργεια και οι καταναλωτές με τη σειρά τους, προσπαθούν να εντοπίσουν τους παρόχους ηλεκτρισμού που θα τους βοηθήσουν να μην ξεφύγουν από τον οικονομικό τους προϋπολογισμό, παρέχοντάς τους τις υπηρεσίες τους.

Σύγκριση προσφορών των εταιριών ρεύματος προκειμένου να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα λύση

Οι καταναλωτές οικιακού ή επαγγελματικού ηλεκτρικού ρεύματος, στην αναζήτηση φθηνότερου ρεύματος, καταφεύγουν στη σύγκριση εταιριών ρεύματος είτε μόνοι είτε απευθυνόμενοι σε καταρτισμένους και έμπειρους συμβούλους ενέργειας.

Ο ενδιαφερόμενος για τη σύναψη συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πάντα περιθώριο να διεκδικήσει μια πιο συμφέρουσα για εκείνον προσφορά ηλεκτρισμού καθώς οι εταιρίες ρεύματος που, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταναλωτές, διαφημίζουν προσφορές και εκπτώσεις. Για παράδειγμα, προτείνουν ευνοϊκούς όρους σε φοιτητές και εκπτώσεις σε όσους είναι συνεπείς με τις πληρωμές τους. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πετύχει μια σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία να ανταποκρίνεται στο μοναδικό του ενεργειακό  προφίλ καθώς και στις ανάγκες του απευθυνόμενος σε ενεργειακούς συμβούλους. Ένας καταρτισμένος σύμβουλος μπορεί, μελετώντας και συγκρίνοντας τα διαθέσιμα πακέτα προσφορών των εταιριών ρεύματος, να τον καθοδηγήσει προκειμένου να καταλήξει στην πιο οικονομική συμφέρουσα λύση γι’ αυτόν.

Η αφετηρία γίνεται έχοντας στα χέρια τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος που δείχνει τη μηνιαία κατανάλωση και τις ώρες κατανάλωσης. Από εκεί και πέρα, βάση  αυτών των στοιχείων ξεκινά η σύγκριση τιμών ανά πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, πριν και μετά την ενεργειακή επιδότηση, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και αξιολόγηση των προσφορών των εταιριών σε σχέση με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου. Ο σύμβουλος που αναλαμβάνει τη σύγκριση εταιριών ρεύματος, είναι σε θέση να προτείνει το καλύτερο δυνατό πακέτο προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος για τον εκάστοτε καταναλωτή.

Χαμηλές χρεώσεις ανά κιλοβατώρα και κρατικές επιδοτήσεις

Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος διαφημίζουν τις χαμηλές τιμές τους ανά κιλοβατώρα, με σκοπό να πείσουν τον ενδιαφερόμενο να τις επιλέξει μια και η τιμή της κιλοβατώρας αποτελεί  βασικό σημείο ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες ρεύματος.

Ως κιλοβατώρα ορίζεται η  ενέργεια που καταναλώνεται και που παράγεται, κατά τη διάρκεια μίας ώρας με ισχύ ενός κιλοβάτ. Η κιλοβατώρα είναι η διεθνής μονάδα μέτρησης ενέργειας.

Οι περισσότερες εταιρείες ρεύματος παρέχουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας από ό,τι την ημέρα. Οι χρεώσεις τους ανά κιλοβατώρα σε σχέση με την βραδινή ή ημερήσια κατανάλωση επικοινωνείται στους ενδιαφερόμενους.

Με σκοπό να αμβλυνθούν οι δυσκολίες πληρωμής από νοικοκυριά και  επιχειρήσεις, οι Έλληνες πολίτες θα επωφεληθούν από κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες θα απορροφήσουν 70%-90% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ενεργειακή κλίμακα στην οποία κατατάσσεται ο καταναλωτής. Επίσης, αν η μέση μηνιαία οικιακή ή επαγγελματική κατανάλωση ρεύματος μειωθεί, τότε η χρέωσή του θα είναι ακόμη χαμηλότερη ως αναγνώριση της προσπάθειας εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος.

‘Ετσι, δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή της κιλοβατώρας  το αν ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος ή όχι. Πλέον, είναι κυρίως η λελογισμένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αυτή που θα κάνει τη διαφορά στις χρεώσεις στο τέλος του μήνα.

 

Μήπως να περιορίζαμε τη χρήση κάποιων οικιακών συσκευών για μεγαλύτερη εξοικονόμηση;

Στο σπίτι μας, πέρα από τη φωτοδότηση,  είναι και οι ηλεκτρικές συσκευές αυτές που συμβάλλουν στις «τσιμπημένες» χρεώσεις.

Ας δούμε τις συσκευές που χρησιμοποιούμε και αποδεδειγμένα είναι ενεργοβόρες σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο συμβατικός θερμοσίφωνας είναι πρωταγωνιστής στην υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργεια. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, με ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου, η αντικατάστασή του από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα θα μας βοηθούσε να κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος. Το αερόθερμο μέσα στο χειμώνα αλλά και ο  φούρνος και τα μάτια της κουζίνας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Ο  στεγνωτήρας, το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων, είναι από τις συσκευές που «καίνε» και θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη χρήση τους ή να τις αντικαταστήσουμε με συσκευές ενεργειακής κλάσης Α αν αυτό είναι εφικτό.

Τέλος είναι και κάποιες οικιακές συσκευές που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως το πιστολάκι μαλλιών, ο βραστήρας νερού και το σίδερο, οι οποίες καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια αλλά ευτυχώς η διάρκεια χρήσης τους είναι μικρή.

 

 

 

 

About the Author

Σχετικά άρθρα