5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Κόντρα σε όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το τυρί, μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το τυρί δεν μας κάνει κακό τελικά αλλά μας ωφελεί με 5 διαφορετικούς τρόπους. Εμείς βέβαια, ξέραμε μέχρι στιγμής ότι το τυρί δεν είναι και ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας, κυρίως λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχουν τα περισσότερα τυριά. Νεότερες έρευνες όμως θέτουν σε αμφισβήτηση την σύνδεση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των κορεσμένων λιπαρών. Για την ακρίβεια, το να τρώμε λίγο τυρί (και όχι να καταβροχθίζουμε ποσότητες), μπορεί να μας κάνει καλό με διάφορους τρόπους. Να 5 από αυτούς:

Μειώνει τον κίνδυνο από καρδιοπάθειες

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι το τυρί μπορεί να εξηγήσει αυτό που ονομάζεται “Γαλλικό Παράδοξο”-το γεγονός δηλαδή ότι ως λαός έχουν χαμηλό ποσοστό καρδιοπαθειών, ενώ τρώνε πολλά τυριά, και άλλα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα όπως είναι το βούτυρο ή η πάπια. Υπάρχει επίσης και μια έκθεση του 2016 που αναλύει τα δεδομένα 31 μελετών που παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων στην πραγματική τους ζωή και είχαν αντικείμενο την ποσότητα γαλακτοκομικών που κατανάλωναν σε σχέση με την πιθανή εμφάνιση καρδιοπάθειας. Ένα κύριο εύρημα της μελέτης ήταν ότι, τρώγοντας δύο κυβάκια τυριού την ημέρα, μειώνεις την πιθανότητα της καρδιοπάθειας κατά 18%. Σε σχετικό τους άρθρο στο British Journal of Nutrition, οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίστηκαν ότι τα ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο και οι βιταμίνες B12 και ριβοφλαβίνη παίζουν τον ρόλο τους σε αυτό. Άλλο ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι, αν τρώει κανείς μια μικρή ποσότητα τυριού μέχρι 15 γραμμάρια καθημερινά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο από το έμφραγμα κατά 13%.

Αποτρέπει τον διαβήτη

Τρώγοντας 50 γραμμάρια τυριού την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2 κατά 8%, λέει μια ανάλυση σχετικών ερευνών στο American Journal of Clinical Nutrition. Υπάρχουν ακόμα καλύτερα νέα για όσους αγαπούν τα γαλακτοκομικά: η κατανάλωση ¾ ενός γιαουρτιού την ημέρα, μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Μια ακόμα μελέτη, από την Σουηδία αυτή την φορά, βρήκε ότι γυναίκες που έτρωγαν συστηματικά γύρω στα 50γρ τυριού την ημέρα μείωσαν τον διαβήτη τους τύπου 2. Οι πολλές πρωτεΐνες του μπορεί να κάνουν επίσης την διαφορά, καθώς μπορεί να αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αποτρέπει τον θάνατο

Εντάξει, μια τέτοια δήλωση είναι υπερβολική, όμως η συνήθεια να τρώει τυρί κάποιος, μπορεί να επιμηκύνει την ζωή του, σύμφωνα με μια έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition. Κατά την διάρκεια της έρευνας αυτής, παρακολουθήθηκαν ιατρικά 960 Γάλλοι σε μια περίοδο 15 ετών για να διαπιστωθεί αν οι τροφές που κατανάλωναν, είχαν κάποια σχέση με το πότε πέθαιναν. Το ευτυχές εύρημα της έρευνας για τους τυροφάγους, ήταν ότι όσοι έτρωγαν γύρω στα 50γρ τυριού την ημέρα, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στην διάρκεια της έρευνας. Ίσως αυτό να οφείλεται στην ιδιότητα του ασβεστίου να μειώνει την αρτηριακή πίεση που έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί την απορρόφηση των υδατανθράκων στο έντερο, λένε οι ερευνητές.

Βελτιώνει την χοληστερίνη

Στο θέμα της καρδιακής υγείας, ένα σνακ τυριού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τελικά την χοληστερίνη. Μια ανάλυση του 2015 στο Nutrition Reviews, σύγκρινε την χοληστερόλη του αίματος μεταξύ ατόμων που έτρωγαν βούτυρο ή τυρί, βάση ιατρικής διατροφής. Και οι δύο κατηγορίες είχαν περίπου την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και θερμίδων στο διαιτολόγιό τους. Εκείνοι που έτρωγαν τυρί, είχαν στο τέλος της έρευνας χαμηλότερη LDL χοληστερόλη από εκείνους που έτρωγαν βούτυρο. Η καλή τους HDL χοληστερόλη ήταν επίσης καλύτερη. Τα οφέλη σχετικά με την χοληστερίνη μπορεί να οφείλονται στην ικανότητα του ασβεστίου να διευκολύνει την διέλευση του λίπους από το έντερο, οπότε δεν απορροφάται από τον οργανισμό κι αυτό και οι θερμίδες του. Το ασβέστιο του τυριού είναι κατά πολύ περισσότερο από αυτό του βουτύρου. Η βιταμίνη Κ2 που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, μπορεί επίσης να παίζει τον ρόλο της.

Σε δυναμώνει

Η κατανάλωση σχεδόν ενός φλυτζανιού τυριού ρικόττα την ημέρα για 12 εβδομάδες, ενίσχυσε την μυϊκή μάζα και βελτίωσε την ισορροπία σε υγιείς ενήλικες άνω των 60. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Clinical Interventions in Ageing, είπαν ότι  ο ορός γάλακτος και η καζεΐνη ήταν αυτές που είναι υπεύθυνες για αυτήν την βελτίωση αυτή.

Συμπέρασμα: ενοχικοί τυροφάγοι όλου του κόσμου, αγαλιάστε! Αν το απολαμβάνετε με μέτρο, το τυράκι είναι και πάλι καλοδεχούμενο στο τραπέζι σας.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα