7 ΥΠΟΥΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ σημαντικό στην διατήρηση της καλής μας υγείας, γιατί μας προστατεύει από “εισβολείς” όπως τα βακτήρια, τα μικρόβια, οι τοξίνες και άλλα. Το ζήτημα λοιπόν της διατήρησης ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος έχει έρθει πολύ έντονα στο προσκήνιο πλέον, μετά και την εισβολή του Covid-19 στην ζωή μας. Κι ενώ όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, οι μάσκες σε κλειστούς  χώρους, η κοινωνική απόσταση και τα εμβόλια, είναι ουσιαστικοί τρόποι για να τον αποφύγουμε, η διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας καλής υγείας, ιδιαίτερα στην διάρκεια του χειμώνα.

Μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε στο χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος, τρώγοντας υγιεινά, φροντίζοντας να κοιμόμαστε καλά και αποφεύγοντας άτομα του περιβάλλοντός μας που είναι άρρωστα. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και που μπορούμε να αρχίσουμε να τα αποφεύγουμε, αν δεν το κάνουμε ήδη.

Δεν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες

Σύμφωνα με μια έρευνα, 95% των Αμερικανών δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες στην διάρκεια της μέρας τους και τα ίδια μπορεί να ισχύουν και σε όλον τον δυτικό κόσμο που καταναλώνει πολλές έτοιμες και προσπαρασκευασμένες τροφές. Η κατανάλωση προϊόντων με φυτικές ίνες μπορεί όμως να μας βοηθήσει να: Αποφύγουμε χρόνιες παθήσεις του πεπτικού μας συστήματος, να ελέγξουμε το βάρος μας, να περιορίσουμε τις φλεγμονές και να βελτιώσουμε την υγεία μας συνολικά. Είναι γνωστό ότι η υγεία του πεπτικού μας συστήματος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μπορούμε λοιπόν να το βοηθήσουμε καταναλώνοντας αρκετές φυτικές ίνες (25γρ οι γυναίκες και 31γρ οι άνδρες).

Δεν τρώμε αρκετές θρεπτικές ουσίες

Οι βιταμίνες A, C και D, όπως και ο ψευδάργυρος , ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, που ενισχύουν την καλή αναλογία βακτηρίων στο έντερό μας, βοηθούν κι αυτά με τον τρόπο τους. Για να πάρουμε βιταμίνη Α, μπορούμε να φάμε σολομό, γαρίδες, αβγά, πράσινα λαχανικά, καρότα και γλυκοπατάτες. Η βιταμίνη C βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις πιπεριές, στις ντομάτες και το μπρόκολο. Η βιταμίνη D είναι κάπως δυσκολότερο να βρεθεί στα τρόφιμα, μπορούμε όμως να την πάρουμε από ροφήματα που είναι ενισχυμένα με αυτήν, από τους κρόκους των αβγών και τον σολομό. Φυσικά θα μας κάνει καλό το ηλιακό φως και η έκθεσή μας σε αυτό για τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα μύδια, το μοσχαρίσιο κρέας, τα ρεβύθια και το γιαούρτι. Τα προβιοτικά βρίσκονται στο γιαούρτι και το ξινολάχανο. Τα πρεβιοτικά, προέρχονται από τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια.

Καταναλώνουμε αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι μια συνήθεια που θα μας κοστίσει να περιορίσουμε, είναι όμως αλήθεια ότι έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για την ακρίβεια, οι γιατροί λένε ότι το κακό που κάνει είναι μεγάλο, καθώς αφυδατώνει τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές. Αν λοιπόν προσπαθούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, καλό θα είναι να αρχίσουμε να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ένας ακόμα καλός τρόπος για να το υποστηρίξουμε, οπότε πίνουμε το νερό που είναι απαραίτητο στην διάρκεια της ημέρας.

Καπνίζουμε

Όλος ο κόσμος γνωρίζει τα κακά του καπνίσματος, ένα επιπλέον είναι ότι εμποδίζει τον οργανισμό μας από το να αποκρούσει τις αρρώστιες, χαλώντας την ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν μάλιστα σχέση του καπνίσματος με την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενός αυτοάνοσου στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις των οστών και προκαλεί πρήξιμο και πόνο.

Φυσικά, είναι γνωστό ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο από τις επιπλοκές του Covid-19, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι καπνιστές έχουν 80% μεγαλύτερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή τελικά να πεθάνουν από την ασθένεια.

Δεν κοιμόμαστε αρκετά

Το να κοιμηθούμε αρκετά και ικανοποιητικά είναι πολύ σημαντικό για την γενικότερη υγεία μας και φυσικά για την διατήρηση ενός ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος. Μας βοηθάει μάλιστα να αναρρώνουμε ευκολότερα από ασθένειες. Η έλλειψη ύπνου από την άλλη μεριά, μπορεί το αποσυντονίσει. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, τόσο η μακροχρόνια, όσο και η βραχυχρόνια έλλειψη ύπνου, μπορούν να μας αρρωστήσουν. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρεις αυτό, ακόμα κι αν κάποια στιγμή δυσκολευτείς.

Δεν κάνουμε αρκετή άσκηση

Μια έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal of Sport and Health Science, έχει βρει ότι η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπρόσθετα, η έρευνα έχει δείξει ότι αν ζει κανείς μια ζωή με άσκηση και υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού του συστήματος να αποκρούσει τους παθογόνους παράγοντες.

Δεν μένουμε αρκετά έξω

Το να ξοδεύουμε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους δεν θα μας προσφέρει μόνο την ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μειώνοντας το άγχος και την ανησυχία. Το άγχος είναι γνωστό ότι μας βλάπτει με χίλιους τρόπους και η προσπάθεια να το περιορίζουμε είναι εξαιρετικά σημαντική. Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσουν να βαδίσουμε προς την σωστή κατεύθυνση, όπως και ο διαλογισμός και η γενικότερη φροντίδα του εαυτού μας.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα