Το Θέατρο είναι Στέγη για Όλους

Μόνο η Τέχνη μπορεί να το κάνει αυτό. Οι άστεγοι βρήκαν στέγη στο θέατρο, οι θεατές παρακολούθησαν μια αξιόλογη παράσταση με εισιτήριο μια σακούλα τρόφιμα κι έτσι ωφελήθηκαν ακόμα κι όσοι δεν ήταν συμμετείχαν. Αυτή είναι η ιστορία της Θεατρικής Ομάδας Αστέγων Walkabout.

Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή, πρέπει να συστήσουμε την Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών – που κάνει πραγματικότητα αυτό που δηλώνει το όνομά της. Είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με σπουδαίο έργο, πολλές διαρκείς δραστηριότητες και μεγάλη συνέπεια. Δίνει την ευχέρεια σε όσους – οργανισμούς, πολίτες, εταιρείες – επιθυμούν να βοηθήσουν τους αδύναμους συμπολίτες να υποστηρίξουν δράσεις με άμεσο και πραγματικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Τον Ιούλιο του 2017 δημιουργήθηκε η Θεατρική Ομάδα Αστέγων Walkabout, δίνοντας την ευκαιρία σε συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται από εξαιρετικές δυσκολίες επιβίωσης, να αποκτήσουν μέσω της δραματοθεραπείας και της θεατρικής πράξης τα ψυχικά εφόδια για να επανενταχθούν στην κοινωνία ομαλά, να ενδυναμωθούν ψυχικά και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της αστεγίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των επαγγελματιών, αλλά και εθελοντών του Οργανισμού μας υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά, κινητοποιήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και μέσω της δραματοθεραπείας πάτησαν γερά στο θεατρικό σανίδι, αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθηση τους και μέσα από μια ευκαιρία επανένταξης τους προσφέρθηκε μια νέα οπτική ζωής. Βρήκαν τη δύναμη και ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου προσφέροντας στους θεατές ένα ταξίδι συναισθημάτων και κερδίζοντας το χειροκρότημά τους.

Η Θεατρική Ομάδα Αστέγων Walkabout έχει ήδη ανεβάσει αρκετές παραστάσεις, ξεκινώντας με το «Ο θίασος ταξιδεύει για μια… πετρόσουπα»​, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Δορλή. Επίσης, παρουσίασε την κωμωδία του κλασικού Γάλλου συγγραφέα Πιέρ ντε Μαριβώ, «Το Νησί Των Σκλάβων», «Τα άπαντα του William Shakespeare», την κωμωδία «Τα ραδίκια ανάποδα» σε κείμενα του Γ. Γαλίτη. Πρόσφατα, ανέβασε τη  «Μόλλυ Σουήνυ» και στο τέλος της παράστασης ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης δήλωσε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί αναμφίβολα μια μοναδική μορφή επανένταξης και αξίζει ένα τεράστιο μπράβο στην Equal Society και στην θεατρική της ομάδα, που παρέδωσαν σ’ όλους μας μαθήματα ζωής».

Κι ακόμα, Θεατρική Ομάδα Αστέγων Walkabout συμμετείχε στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2018 και σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

H Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών – κάνει πραγματικότητα αυτό που δηλώνει το όνομά της. Είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με σπουδαίο έργο, πολλές διαρκείς δραστηριότητες και μεγάλη συνέπεια. Δίνει την ευχέρεια σε όσους – οργανισμούς, πολίτες, εταιρείες – επιθυμούν να βοηθήσουν τους αδύναμους συμπολίτες να υποστηρίξουν δράσεις με άμεσο και πραγματικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Equal Society: “Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, προσπαθούμε πάντα να βρούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, δυσκολεύονται,  βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και στα όρια ή και εκτός κοινωνικού ιστού. Είμαστε κάτι περισσότερο από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται την έμπνευση, βοηθώντας άλλους ανθρώπους. Είμαστε η ζωντανή κοινότητα των «The Equals» και των υποστηρικτών μας που σκέφτονται και αισθάνονται το ίδιο με εμάς. Στοχεύουμε στην αύξηση της ισχύος του δείκτη κοινωνικής αλληλεγγύης οραματιζόμενοι τη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών για όλους. Φέρνουμε την εκπαίδευση κοντά στους οικονομικά αδύναμους ώστε να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.”

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα