«Μάχη» με τις φλόγες σε Κουβαρά και Λαγονήσι

Βίντεο – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης και Γιώργος Δαγαλάκης

Ώρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι του Νέου Κουβαρά, Καλυβίων, Αναβύσσου και Λαγονησίου που βλέπουν να καίγονται οι περιουσίες τους παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής να ελέγξει τη μεγάλη φωτιά.

Η μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση και τώρα σε κατοικημένες περιοχές μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Δευτέρας, γύρω στη 13:00. Μάλιστα νωρίτερα έγινε εκκένωση του οικισμού Πέτα, Μελισσουργός, Ταμπουργιά, και στη συνέχεια εκκενώθηκαν Λαγονήσι, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα και η Μονή Ιεράς Σκέπης.

«Καίγονται τα πρώτα σπίτια» δήλωσε και στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Λούκας, δήμαρχος Λαυρεωτικής επισημαίνοντας πως το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κουβαρά είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα.

 

 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, περικυκλώθηκε πυροσβεστικό όχημα από τις φλόγες. Στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, 40 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα. Συνδράμουν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Σημειώνεται πως στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκλωβίστηκαν δύο υπερήλικες στο Λαγονήσι. Για τον απεγκλωβισμό τους μεταβαίνει η πυροσβεστική, την ίδια ώρα που ένας άντρας στη Σαρωνίδα εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα.

Εικόνες από την κάμερα της «Ζούγκλας» με σπίτια από την περιοχή της Αναβύσσου και του Κουβαρά που καίγονται, ενώ κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μία πραγματική «μάχη» με τις φλόγες ώστε να σώσουν τις περιουσίες τους:

 

Βίντεο από το Λαγονήσι καθώς παραδίδονται στις φλόγες τα σπίτια:

 

Η Πολιτική Προστασία Δήμου Σαρωνικού ανακοίνωσε πως «για τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του δήμου».

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους του Κουβαρά.

 

Νέο μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Μελισσουργός – Τραμπουριά μέσω λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο

Ακολούθησε μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των περιοχών Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσος

 

Μήνυμα από το 112 για τους κατοίκους στο Λαγονήσι

 

Διακοπή κυκλοφορίας σε περιοχές της Αττικής

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στον Νέο Κουβαρά Αττικής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κοντινές περιοχές.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.
  • Στη λεωφόρο Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς τον Κουβαρά.
  • Στη λεωφόρο Αναβύσσου από την οδό Αγ. Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές για την πυρκαγιά στον Κουβαρά – Δύο κλήσεις στο ΕΚΑΒ

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, οι όμορες υγειονομικές δομές με τον Κουβαρά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά. Στο σημείο έχουν σταλεί δύο ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει δύο κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, και ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Συνεχείς εκρήξεις στην περιοχή – Βίντεο από τη στιγμή που πυλώνας της ΔΕΗ τυλίγεται στις φλόγες

Στο σημείο ακούγονται συνεχείς εκρήξεις καθώς οι φλόγες καίνε πυλώνες της ΔΕΗ οι οποίοι από τις υψηλές θερμοκρασίες ανατινάσονται. Μια από αυτές τις εκρήξεις μάλιστα ακούστηκαν ζωντανά στην τηλεόραση του ΟPEN και καταγράφηκαν σε βίντεο. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση ακόμα για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

 

 

Έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο Σαρωνικού:

Πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγη ώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου πριν από την 1η είσοδο για Πέτα.

Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο – φωτογραφίες από το σημείο μέσω της κάμερας της «Ζούγκλας»:

 

 

 

Έκτακτη ανακοίνωση από το meteo

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει ότι με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτήν την ώρα βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h.

Η θερμοκρασία είναι στους 33-34oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (7-8 μ.μ.), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

About the Author

Σχετικά άρθρα