Τιμόνι πως να το ρυθμίσω; Ποία είναι η σωστή θέση οδήγησης;

 

Τιμόνι – κάθισμα – σώμα το τρίπτυχο για μια σωστή θέση οδήγηση

Είτε για διακοπές, για αναψυχή ή για εργασία, μερικές φορές πρέπει να κάνουμε μεγάλα ταξίδια πίσω από το τιμόνι. Για να αποφύγετε το μούδιασμα, τη μυϊκή δυσκαμψία ή τον πόνο στην πλάτη, ο πρώτος κανόνας είναι να έχετε τη βέλτιστη θέση οδήγησης. Για να το επιτύχετε, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

  1. Προσδιορίστε την απόσταση του καθίσματος από το τιμόνι

Για να προσδιορίσετε σε ποια εγκοπή πρέπει να προσαρμόσετε το κάθισμα προς τα εμπρός, πιέστε τη λεκάνη στο κάτω μέρος του καθίσματος έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό μεταξύ της κάτω πλάτης και της πλάτης του καθίσματος. Πιέστε διαδοχικά το πεντάλ του συμπλέκτη και το γκάζι. Κάθε φορά, οι μηροί σας πρέπει να έρχονται σε επαφή με την άκρη του καθίσματος χωρίς να συμπιέζονται ώστε να μην διακόπτεται η ροή του αίματος.

  1. Ρυθμίστε το τιμόνι

Με τντωμένα χέρια, οι καρποί σας πρέπει να είναι ίσοι με το στεφάνι του τιμονιού, δηλαδή να το ακουμπούν. Χρησιμοποιώντας την βοήθεια του ρολογιού θα πούμε πως πρέπει πάντα τα χέρια να είναι είτε στη θέση 10:10, είτε 9:15 π.μ. στο τιμόνι. Έτσι η γωνία του αγκώνα σας θα είναι περίπου 45 °.

  1. Στερεώστε το ύψος του καθίσματος

Πρέπει να έχετε καλή ορατότητα. Αρχικά, σηκώστε το κάθισμα στην υψηλότερη θέση και μετά, αν αυτό δεν είναι το κατάλληλο ύψος, χαμηλώστε το μέχρι να φτάσετε στη θέση που σας δίνει τέλεια ορατότητα και γωνία 45 ° στον αγκώνα πιάνοντας το τιμόνι.

  1. Ρυθμίστε το προσκέφαλο

Το προσκέφαλο είναι ένα βασικό στοιχείο ασφαλείας και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το κεφάλι κατά την οδήγηση. Πρέπει, ωστόσο, να είναι αρκετά κοντά για να είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση σύγκρουσης. Για να ελέγξετε τη ρύθμισή του, κρατήστε σταθερά το τιμόνι και γείρετε το κεφάλι σας ελαφρώς προς τα πίσω. Πρέπει η υποστήριξη από το προσκέφαλο να γίνεται αρκετά γρήγορα.

  1. Τεντώστε το σώμα σας

Κάθε δύο ώρες, κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Περπατήστε λίγο, τεντωθείτε και πιείτε λίγο νερό. Πριν φύγετε, αν είναι δυνατόν, αλλάξτε με τον συνοδηγό… και βέβαια ζητήστε του να αφιερώσει λίγο χρόνο για να προσαρμόσει σωστά τη θέση οδήγησης!

 

About the Author

Σχετικά άρθρα