27 βιβλία αυτοβελτίωσης που θα στιγματίσουν τη ζωή σου

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης, με την αύξηση της δημοτικότητας τους τα τελευταία χρόνια, συνιστούν ένα από τα συχνότερα αντικείμενα διαφωνίας ανάμεσα στους αναγνώστες. Το αναγνωστικό κοινό διχάζεται, λόγος κι αντίλογος αναπτύσσεται, επιχειρήματα ορθώνονται γύρω από τη χρησιμότητα και την αξία της ανάγνωσης αυτού του είδους βιβλίων. Για κάποιους με αυτά τα βιβλία «μπορείς να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου» και για κάποιους άλλους, τέτοια βιβλία «δε μπορούν να αλλάξουν ούτε τον άνθρωπο ούτε τον κόσμο».

Η ομάδα μας , συμμεριζόμενη μεν την άποψη ότι για κάθε προσωπική αλλαγή απαιτείται βούληση και πράξη, αντιλαμβανόμενη δε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από το είδος γεννά την αδήριτη ανάγκη νέων σχετικών αναγνωστικών προτάσεων, συγκέντρωσε παρακάτω ορισμένα βιβλία αυτοβελτίωσης, που αξίζει να διαβάσεις.

Διαβάσαμε και σου προτείνουμε τα παρακάτω βιβλία αυτοβελτίωσης που τα μηνύματα τους θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σου

1. Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας – Stefanie Stahl

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Σελίδες: 320
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Το βιβλίου προτείνει η: Τουρλίδα Δήμητρα

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης που έχει στόχο να διερευνήσουμε και να αγαπήσουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας. Ουσιαστικά, η ψυχολόγος S. Stahl αναλύει επιστημονικά το φωτεινό και σκοτεινό παιδί που έχουμε όλοι και προσπαθεί να μας δείξει τρόπους να αγαπήσουμε και να κατανοήσουμε το σκοτεινό παιδί και να φέρουμε στην επιφάνεια το φωτεινό παιδί, εκείνο που αντιπροσωπεύει τα θετικά βιώματα και τις εμπειρίες μας στην παιδική μας ηλικία. Είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που θα μας οδηγήσει να συμφιλιωθούμε και να αναγνωρίσουμε το παιδί που έχουμε μέσα μας, να επικοινωνήσουμε και να δουλέψουμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Το βιβλίο διαβάζεται σταδιακά, με μολύβι, προσοχή και συγκέντρωση.

2. Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους – Dale Carnegle / Ένα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που θα σε βάλει στο σωστό δρόμο στη δημιουργία της φιλίας.

  • Εκδόσεις: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
  • Σελίδες: 368
  • Χρονιά έκδοσης: 2009
  • Το βιβλίο προτείνει η: Βασιλική Λίγγου

Το συγκεκριμένο best-seller δικαίως θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης, καθώς υπόσχεται πολλά και προσφέρει ακόμη περισσότερα. Ο Carnegle απλά, λιτά, κατανοητά και με πολλά προσωπικά παραδείγματα πετυχημένων ανθρώπων, διδάσκει ορισμένους τρόπους, ώστε να φτάσει κανείς στην επιτυχία. Μέσα από αυτούς όμως, ο κάθε άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία να αμφισβητήσει και να αναθεωρήσει για τον εαυτό του, προκειμένου να εξελιχθεί. Με τις συμβουλές του λοιπόν, όχι μόνο θα γίνεις αρεστός στους γύρω σου, θα τους βρίσκεις σύμφωνους μαζί σου, θα τους επηρεάζεις χωρίς να προκαλέσεις δυσαρέσκεια, αλλά και θα ταξιδέψεις σε πτυχές του εαυτού σου που μέχρι σήμερα δεν γνώριζες πως είχες.

3. Γιατί σε χώρισε – Στρατής Πανουριος

  • Εκδόσεις: ΔΙΑΝΟΙΑ
  • Σελίδες: 96
  • Χρονιά έκδοσης: 2022
  • Το βιβλίο προτείνει η: Χρύσα Νικολακη
  • Παρουσίαση / κριτική του βιβλιού από το maxmag: εδώ

Το «Γιατί σε χώρισε» επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση της γυναίκας μέσα στον πολιτισμό, καθώς την τοποθετεί στην ολύμπια θέση που της πρέπει. Γυναίκα σε όλους τους ρόλους, αρχή της ζωής και ομορφιά του σύμπαντος. Γυναίκα-τροφός, γυναίκα-νησί, γυναίκα-Θεά όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας μας. Με σαφήνεια και ομαλή σύνθεση, λιτό και απλό ύφος γεμάτο παραδείγματα της καθημερινότητας, ο Στρατής Πανούριος μας πείθει ότι η βασική αιτία χωρισμού είναι η έλλειψη θαυμασμού.

4. Είμαι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί – Ροσέττα Φόρνερ

  • Εκδόσεις: Ψυχογιός
  • Χρονιά έκδοσης: 2016
  • Σελίδες: 128
  • Το βιβλίου προτείνει η: Ξανθή Κιούση

Το “Γιατί σε χώρισε” είναι ενα από τα ωραιότερα βιβλία αυτοβελτιωσης του 2021! Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι ικανά να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να εξελίξουν την αυτοεκτίμησή τους, να αγαπήσουν τον εαυτό τους και εν συνέχεια να αγαπήσουν τον πλησίον τους. Το βιβλίο «Είμαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» συμβάλει σε αυτό, βοηθώντας μας να προάγουμε τα θετικά χαρακτηριστικά του εγώ μας και να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να το παρουσιάσουμε, τόσο όσο να μας κάνει αγαπητούς και προσιτούς στους άλλους.

5. Αγάπησε τον εαυτό σου – Lise Bourbeau / Σαφέστατα ένα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αγαπήσεις

  • Σελίδες: 480
  • Εκδόσεις: Διόπτρα
  • Χρονιά έκδοσης: 2016
  • Το βιβλίο προτείνει η: Μαρία Μαχαλιώτη

Το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να ανακαλύψουμε το πόσο πολύ μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα μας τη βιοχημεία του σώματος μας.Αναφέρεται στις κρυφές αιτίες πίσω από τις περισσότερες ασθένειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή,φτάνει στη ρίζα τους και τις αναλύει διεξοδικά. Μας βοηθά να κατανοήσουμε το σώμα μας και τις ανάγκες του.Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σε βάθος και να τον αγαπήσουμε περισσότερο.Το συγκεκριμένο βιβλίο δίνει στον αναγνώστη τη δύναμη να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του.Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

6. Μην το σκέφτεσαι…ζήσε! – Richard Carlson

  • Εκδόσεις: Καστανίωτης
  • Σελίδες: 225
  • Χρονιά έκδοσης: 2013
  • Το βιβλίο προτείνει η: Βίλλυ Φωτοπούλου

Ο Richard Carlson έκανε έναν ευτυχισμένο γάμο με δύο υπέροχα παιδιά. Δεν θα εμπιστευόμασταν έναν συγγραφέα βιβλίου αυτοβελτίωσης, αν ο ίδιος πρώτα δεν τα είχε καταφέρει στη ζωή του! Μέσα από τις σελίδες του, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκέψεις μας είναι αυτές που καθορίζουν τη δυστυχία ή την ευτυχία μας. Οι λύσεις βρίσκονται μέσα μας και όχι ‘ εκεί έξω ’. Η αισιοδοξία είναι τέχνη και όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να την εξουσιάσεις. Πράγματι, ο Ρίτσαρντ μας εξηγεί πόσο απλή είναι η ζωή!

7. Αλλάζει ο άνθρωπος; – Δημήτρης Καραγιάννης

  • Εκδόσεις: ΑΡΜΟΣ
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 496
  • Το βιβλίο αυτό πρότεινει: η Μαίρη Τζάρα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο best – seller, του Έλληνα ψυχιάτρου, Δημήτρη Καραγιάννη, το οποίο δεν περιορίζεται σε μία απλή αυτοβελτιωση αλλά ουσιαστικά αναφέρεται σε μία ολοκληρωτική αλλαγή του ανθρώπου. Μας προτρέπει, να εργαστούμε σοβαρά πάνω στον εαυτό μας, να επεξεργαστουμε τα τραύματα του παρελθόντος αλλά να μην μείνουμε σε αυτά και να προχωρήσουμε όσο δύσκολο και εάν είναι αυτό, αναλαμβανοντας την ευθύνη του εαυτού μας. Εάν αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας, επεξεργαζομενοι με έναν ευχαριστιακο τρόπο το επώδυνο παρελθόν μας και ζώντας με αγάπη το παρόν, προετοιμαζοντας τον μέλλον μας, τότε σίγουρα θα έχουμε πολλές πιθανότητες να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα και με ουσιαστικές σχέσεις. Αρκεί η θέαση της ζωής μας να γίνεται με μία ενήλικη και υπεύθυνη στάση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να ζήσουν έντονα την ζωή τους και ευχαριστιακα!

8. Ο πόλεμος της τέχνης – Στιβεν Πρεσσφιλντ

  • Εκδόσεις:  ΠΑΤΑΚΗ
  • Χρονιά έκδοσης: 2012
  • Σελίδες: 205
  • Το βιβλίου προτείνει η: Αζναουρίδη Ρούλα

Μια μικρή βίβλος αφύπνισης. Ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για όλους εμάς που αντιστεκόμαστε, καταπιέζουμε και πολεμάμε τη δημιουργικότητα μας αφήνοντας τη στην άκρη. Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου αυτοβοήθειας, μας ψιθυρίζει, μας αναλύει γιατί, μας μαλώνει ανάλαφρα και μας προτρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Να υπερπηδήσουμε την αναβλητικότητα μας και να πιστέψουμε στις ιδέες μας. Να μετατρέψουμε τον εαυτό μας, νικώντας το ΕΓΩ, σε ‘να καλλιτέχνη αφυπνισμένο. Σε ένα δημιουργικά επιτυχημένο επαγγελματία, στο χώρο των τεχνών.

9. UNFU*K YOURSELF – Gary John Bishop

  • Εκδόσεις: ΕΣΟΠΤΡΟΝ
  • Χρονιά έκδοσης: 2019
  • Σελίδες: 205

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έσοπτρον το 2019 και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βιβλία αυτοβελτίωσης μέχρι και σήμερα.  Ένα βιβλίο που καταγράφει ολιστικά κάθε τομέα της ζωής μας και μας κινεί προς την αυτεπίγνωση, ανάπτυξη, αλλαγή και ανάληψη των ευθυνών.

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Τι σας εμποδίζει να ζήσετε μια καλύτερη ζωή; Οι περισσότεροι θα κατανόμαζαν πράγματα όπως οι σχέσεις με τους άλλους, το χρήμα, η δουλεία τους, ή κάποιες ατυχείς περιστάσεις. Καμιά από αυτές τις εξηγήσεις δεν παίζει κάποιο ρόλο. Στις δεκαετίες που πέρασε, δουλεύοντας ως δάσκαλος προσωπικής ανάπτυξης, ο Gary John Bishop έχει ανακαλύψει ότι το εμπόδιο είναι ένα και μοναδικό: ο εαυτός σας. Αν προσβάλλεστε εύκολα, σταματήστε αμέσως να διαβάζετε. Το βιβλίο αυτό δεν είναι για σας.

Αν όμως ψάχνετε για ένα βιβλίο που σας δίνει την δύναμη να ανακαλύψετε βαθιά μέσα σας οτιδήποτε επιθυμούσατε, σαν μια πηγή δυνατοτήτων που παραμένει να εκδηλωθεί, τότε είστε τυχεροί. Το “Unf*k Yourself” είναι το εγχειρίδιο για τους παραιτημένους και τους ηττημένους, ένα μανιφέστο που θα αλλάξει πραγματικά τη ζωή σας και θα απελευθερώσει το μεγαλείο σας.

Ο Gary John Bishop είναι ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Η αστική φιλοσοφία του αντιπροσωπεύει ένα νέο κύμα ατομικής ενίσχυσης και ελέγχου της ζωής που έχει προσφέρει θαυμαστά αποτελέσματα στην ποιότητα και απόδοσης της ζωής πολλών ανθρώπων.

10. Η Αλήθεια – Νικόλας Σμυρνάκης

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2021
  • Σελίδες: 432

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το 2021 και αποτελεί ένα εξαιρετικό βιβλίο αυτοβελτίωσης και ανακάλυψης του ίδιου μας του εαυτού.

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Ψάξε, βρες, αποδέξου, έκφρασε την Αλήθεια μέσα σου.
Μόνο τότε θα απελευθερωθείς από τη φυλακή της γνώμης των άλλων.
Φαντάσου να ήξερες την απάντηση στο ερώτημα “Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;” Με ποιο τρόπο θα την αξιοποιούσες: Και πόσο μακριά θα έφτανες για μια τέτοια γνώση;
Φαντάσου τώρα και κάτι ακόμα. Ο πιο διάσημος ζωγράφος της εποχής μας, ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό της ασύλληπτης επιδραστικότητας, σε καλεί και σου ανακοινώνει ότι έχεις “επιλεχθεί”. Σε στέλνει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο Νησί του Ανθρώπου. Εκεί ανατρέπονται όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες αυτονόητα και ανακαλύπτεις…
…την Αλήθεια.
Η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, λύνει κάθε γρίφο, δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημά σου, σε απελευθερώνει από κάθε φόβο.
Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…
Αλήθεια, εσύ αντέχεις την Αλήθεια

Δεν σου κέντρισε κάποιο από τα παραπάνω το ενδιαφέρον; Συνέχισε να σκρολάρεις γιατί ακολουθούν ακόμα 17 από τα καλύτερα βιβλία αυτοβελτίωσης που ξεχωρίσαμε!

βιβλία ψυχολογίας

11. Ανάμεσα σε ηλίθιους – Thomas Erikson

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2020
  • Σελίδες: 368
  • Παρουσίαση / κριτική από το maxmag: εδώ

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Διόπτρα και κατέχει σημαντική θέση στις καρδιές των αναγνωστών. Αποτελεί ένα ενδιαφέρον βιβλίο για προσωπική αυτοβελτίωση που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις επικοινωνιακές και κοινωνικές σας δεξιότητες, σημαντικά στοιχεία ή και προϋποθέσεις τόσο για τις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός και εντός εργασίας.

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Αισθάνεστε μερικές φορές ότι είστε ο μόνος που βγάζει νόημα σε μια συνάντηση;
Μήπως οι μακροσκελείς απαντήσεις σάς τρελαίνουν ή ο εριστικός τρόπος του συναδέλφου σάς σπάει τα νεύρα;
Δεν είστε ο μόνος.
Ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας.
Αναλύει αυτούς τους τέσσερις τύπους -οι Κόκκινοι είναι κυριαρχικοί και καταπιεστικοί, οι Κίτρινοι είναι κοινωνικοί και αισιόδοξοι, οι Πράσινοι είναι χαλαροί και φιλικοί, και οι Μπλε είναι αναλυτικοί και ακριβείς- και μας εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε τύπο ατόμου και να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Το απλό και πρακτικό σύστημα των τεσσάρων χρωμάτων σας επιτρέπει να εντοπίσετε γρήγορα το χρώμα ενός φίλου ή συνεργάτη και να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο του μιλάτε και τις πληροφορίες που μοιράζεστε.
O συγγραφέας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να τελειοποιήσετε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σας, να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα σας, να καταλάβετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε όχι, και γενικά να αλλάξετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, από τους συνεργάτες μέχρι τον/τη σύντροφό σας.
Και με λίγη τύχη, να διασφαλίσετε ότι ο ηλίθιος δεν είστε εσείς!

βιβλίο ψυχολογίας

12. Βάλε τα όριά σου – Nedra Glover Tawwab

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2022
  • Σελίδες: 408

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Παναγιώτου. Αποτελεί ένα βιβλίο προσωπικής  αυτοβελτίωσης βασισμένο στις αρχές της συμπεριφορικής θεραπείας. Είναι ένα καινοτόμο βιβλίο που θα σε βοηθήσει να κάνεις αυτό που υπόσχεται στον τίτλο – να θέσεις όρια.

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Μην πιέζεσαι άλλο, μίλα για τις ανάγκες σου και νιώσε την ελευθερία να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου! Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας.
Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»; Και πώς μπορούμε να πούμε «όχι» και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.
Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.
Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα. Νιώθετε ότι πνίγεστε; Αποφεύγετε την επικοινωνία με ανθρώπους που μπορεί να σας ζητήσουν κάτι; Δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας; Ονειρεύε­στε συχνά να τα παρατήσετε όλα και να εξαφανιστείτε; Αν σας συμβαίνει κάτι από όλα αυτά –ή και όλα αυτά μαζί–, τότε χρειάζεστε επειγόντως όρια στις σχέσεις που έχετε με τους γύρω σας!

Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να τα ανακαλύψετε και να τα θέσετε, ώστε να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις και να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη, αυθεντική και χαρούμενη ζωή!

13. Ψυχο – λογικές Σχέσεις – Φλαμούρης Δημήτρης

  • Εκδόσεις: Πηγή
  • Χρονιά έκδοσης: 2017
  • Σελίδες: 304

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το 2017 και υπόσχεται να γίνει ένας σημαντικός φίλος και οδηγός αυτοβελτίωσης για όσα δεν μπορούμε να πούμε με τους φίλους. Ένας οδηγός ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης που θα μας βοηθήσει να βρούμε μερικές απαντήσεις σε καθημερινές και περίεργες στιγμές της ζωής μας.

Από την παρουσίαση του βιβλίου:

Τι θα γινόταν αν οι κολλητοί μας ήταν ψυχολόγοι; Πως θα έμοιαζαν οι συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους όταν βγαίνουμε για ένα κρασί ή για ένα καφέ; Όταν αναλύουμε τα θέματα που μας απασχολούν;
Θέματα όπως:
– Γιατί πέφτω συνέχεια σε τέτοιου είδους άτομα;
– Του τα ‘χω πει τόσες φορές του άντρα μου. Γιατί δεν αλλάζει;
– Γιατί κολλάω και δεν μπορώ να πάρω μια απόφαση;
– Γιατί μου παίρνει τόσο χρόνο να ξεκολλήσω από τον/την πρώην μου;
– Μου αντιστέκεται πολύ αλλά θα τον/την στρώσω εγώ…
– Μα όλα εγώ πρέπει να τα κάνω επιτέλους;
– Έχω αλλάξει τόσους συντρόφους. Πότε θα βρω τον σωστό;
– Με έχει κουράσει ο ξερόλας συνάδελφος… Δεν αντέχω άλλο!
– Πως μπορώ να νιώσω την ευτυχία;
Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου σημαντικά ζητήματα, συζητούν οι φίλοι με τον κολλητό-ψυχολόγο τους μέσα στο βιβλίο αυτό. Με έξυπνους, καθημερινούς διάλογους και προκλητικά επιχειρήματα, ο Δημήτρης Φλαμούρης, PhD, συνδυάζει τις ψυχολογικές θεωρίες με τη μαθηματική λογική, προσεγγίζοντας πολύ διαφορετικά τις καταστάσεις που καθημερινά πολιορκούν τον συναισθηματικό μας κόσμο. Μέσα από 12 αυτοτελείς ιστορίες, το βιβλίο βοηθάει στην απόκτηση αυτογνωσίας και στην εύκολη κατανόηση των βαθύτερων ζητημάτων που απασχολούν όλους μας. Έτσι, καταφέρνει να γίνει ο φίλος με τον οποίο όλοι θα θέλαμε να βγούμε για ένα καφέ. Ή, ακόμα καλύτερα, για ένα κρασί…!

αυτοβελτίωση

14. Ικιγκάι – Hector Garcia (Kirai) & Francesc Miralles

  • Εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ
  • Χρονιά έκδοσης: 216
  • Σελίδες: 240

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, όλοι έχουμε ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Κάποιοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους κι έχουν επίγνωση αυτού, άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά το ψάχνουν ακόμα. Το ικιγκάι είναι ένα από τα μυστικά για μακρά, νεανική και ευτυχισμένη ζωή, σαν τη ζωή των κατοίκων της Οκινάουα, του νησιού με τον μακροβιότερο πληθυσμό στον κόσμο. Το βιβλίο αυτό αναλύει για πρώτη φορά τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, αποκαλύπτοντάς μας το πώς τρέφονται, πώς κινούνται, πώς δουλεύουν, πώς τα πάνε μεταξύ τους και -το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό- πώς βρίσκουν το ικιγκάι που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε απόλυτα καλή φόρμα.

αυτοβελτίωση

15. Καλημέρα χαρά! – Agapi Stassinopoulos

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2017
  • Σελίδες: 360

52 διαλογισμοί και πρακτικές για μια πιο όμορφη και ήρεμη ζωή! Ένα βιβλίο για όσους θέλουν μια νότα αισιοδοξίας στη καθημερινότητά τους. Όλοι μας έχουμε ένα κάλεσμα που, αν το ακολουθήσουμε, θα μας οδηγήσει στο μεγαλείο. Αν το επιλέξουμε, μπορούμε να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο. Έφτασε η ώρα να εξερευνήσετε τον εαυτό σας, να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι που θα γεμίσει τη ζωή σας με νόημα, ενεργητικότητα, γαλήνη και ευτυχία. Η Agapi Stassinopoulos, χάρη στον πλούτο των συναισθημάτων και στη σοφία που απέκτησε έπειτα από την πνευματική αναζήτηση μιας ολόκληρης ζωής, σας καθοδηγεί για πενήντα δύο εβδομάδες, ώστε να απελευθερωθείτε από οτιδήποτε σας δυσκολεύει και να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας ικανοποιεί. Θα χτίσετε τα θεμέλια της προσωπικής φροντίδας σας –του διαλογισμού, της υγείας, του ελεύθερου χρόνου– και θα καταφέρετε να αποφύγετε τις παγίδες, προκειμένου να μην ξοδεύετε την ενέργειά σας στους άλλους ανθρώπους κι ούτε να βιώνετε τη ζωή κρατώντας μια αρνητική στάση. Θα εξετάσετε τα επίμαχα ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις, τα οικονομικά, η αυτοεκτίμηση, το άγχος και η παιδική ηλικία. Τέλος, θα μπορέσετε να εμπιστευθείτε τη δημιουργικότητά σας, να κρατήσετε την καρδιά σας ανοιχτή και να έρθετε σε επαφή με το ανώτερο πνεύμα που κατοικεί μέσα σας. Να έχετε το βιβλίο αυτό πάντα μαζί σας – είναι ένας πολύτιμος φίλος. Απλώστε τα φτερά της φαντασίας σας και χαρείτε κάθε στιγμή. Μέσα από τις σελίδες του, θα ξεκλειδώσετε τη δύναμη της καλοσύνης και θα αναφωνήσετε «Καλημέρα, Χαρά!».

αυτοβελτίωση

16. Δεκατρια πράγματα που οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν κάνουν – Amy Morin

  • Εκδόσεις: Ψυχογιός
  • Χρονιά έκδοσης: 2016
  • Σελίδες: 336

Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι έχουν υγιείς συνήθειες. Διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους με τρόπο που τους εξασφαλίζει την επιτυχία. Στο βιβλίο αυτό η Έιμι Μορίν αναπτύσσει διάφορες στρατηγικές για να αποφύγετε τις δεκατρείς εκείνες συνήθειες που σας απομακρύνουν από τον στόχο σας. Με παραδείγματα από την αληθινή ζωή και πορίσματα από πρόσφατες έρευνες προτείνει τρόπους ώστε να αντιμετωπίσετε τις καταστροφικές, πολλές φορές, σκέψεις και τα τυχόν αρνητικά συναισθήματα. Σας μαθαίνει πώς να αντεπεξέρχεστε στις δυσκολίες της καθημερινότητας, και τονίζει ότι ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα του κάθε ανθρώπου να έρχεται αντιμέτωπος με τις προκλήσεις που προκύπτουν στη ζωή.

Το Δώρο

17. Το Δώρο – Στέφανος Ξενάκης

  • Εκδόσεις: KEY BOOKS
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 296

Το βιβλίο του Στέφανου Ξενάκη δεν είναι άλλος ένας οδηγός αυτοβελτίωσης που προτείνεται για γρήγορο ξεφύλλισμα, με ζεστό χαμόγελο και ευχάριστη διάθεση σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο μαζί με μια ζεστή σοκολάτα. Είναι ένας οδηγός ανθρωπισμού, ένας αγαπητικός κανόνας ελευθερίας και αλληλοσεβασμού. Εξυψώνει τον άνθρωπο στην ανώτερη σφαίρα για την οποία είναι πλασμένος, τον οδηγεί στη θέωση. Ο κεντρικός του πυλώνας δεν είναι άλλος από την πραγματική δωρεά στον άνθρωπο, που είναι η ίδια του η ζωή. Η ρίζα αυτής της ουσίας είναι η αγάπη που εδράζεται στο υψηλότερο βάθρο της ελευθερίας της ύπαρξης.

Διαβάζοντας Το Δώρο, δεν μπορώ να μην ανατρέξω στη θύμηση από τα λόγια του αείμνηστου Καζαντζάκη:

«Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε!»

«Να τη ζείς τη ζωή», γράφει … «Δες την ομορφιά, δες την αγάπη, δες την ανθρωπιά. Να ζεις ελεύθερος και ν αφήνεις τη μεγάλη εικόνα να ξεδιπλώνεται. Θα στα φανερώσει όλα.»

Ο συγγραφέας έχει πετύχει το σκοπό του γιατί μας έχει παρασύρει στην δική του καθημερινότητα, συνοδοιπόρους των χαρούμενων και δυσάρεστων στιγμών του. Kατορθώνει όχι μόνο να συμπάσχουμε και να απολαύσουμε τους καθημερινούς του ήρωες αλλά να αγκαλιάσουμε την κοσμοθεωρία του. Τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα είναι να οδηγήσει καθέναν από εμάς ξεχωριστά στην εκτίμηση και αποτίμηση της ζωής του, οδηγώντας μας στην συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι ένα ξεχωριστό δώρο και κάθε μέρα της είναι ένα μικρό θαύμα. Μόνο αν την αντιμετωπίσουνε ως θαύμα, μόνο τότε μπορούμε να τη βιώσουμε ως αληθινό δώρο από το Δημιουργό και να οδηγηθούμε στον προσωπικό μας Παράδεισο.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω ότι βιβλία αυτοβελτίωσης σαν  του Ξενάκη θα πρέπει να κοσμούν κάθε βιβλιοθήκη…ξεκινώντας από τις παιδικές, γιατί το κακό πρέπει να το χτυπάμε από τη ρίζα του. Κι όσο πιο νωρίς εδραιωθεί στη σκέψη μας ότι η ζωή μας είναι το πολυτιμότερο δώρο, τόσο σε υψηλότερα ιδανικά μπορούμε να οδηγηθούμε.

18. Το βιβλίο του Hygge – Meik Wiking

  • Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 296

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Δανία θεωρείται πλέον η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Ο Meik Wiking, συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας στη Δανία, ισχυρίζεται πως αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής των Δανών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το Hygge. Το Hygge (προφέρεται Χούγκα) είναι το πιο cozy lifestyle που θα συναντήσεις. Είναι η ζεστασιά της ψυχής, το συναίσθημα ευεξίας, είναι οι στιγμές που περνάς με τις μάλλινες κάλτσες, το αγαπημένο σου βιβλίο και αρωματικά κεριά. «Το βιβλίο του Hygge» είναι αυτό που θα σε συμβουλεύσει για να επιλέξεις από τον κατάλληλο φωτισμό μέχρι τα ρούχα σου και να δημιουργήσεις την πιο γαλήνια ατμόσφαιρά θαλπωρής.

19. Στρώσε το κρεβάτι σου – William MackRaven

  • Εκδόσεις: Ψυχογιός
  • Χρονιά έκδοσης: 2019
  • Σελίδες: 144

«Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, ξεκινήστε στρώνοντας το κρεβάτι σας». Μπορεί η παραπάνω φράση να φαίνεται περίεργη, ή ακόμα και αστεία, αλλά σύμφωνα με τον Ναύαρχο William MackRaven, το να φέρνεις σε πέρας μικρές δοκιμασίες, όπως το να στρώνεις το κρεβάτι σου, μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά σου και, εν τέλει, ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό ήταν και το κύριο νόημα της ομιλίας του προς τους απόφοιτους του πανεπιστημίου του Τέξας, βάσει της οποίας γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί ένα μάθημα ζωής εμπλουτισμένο με μικρές ιστορίες από τον καιρό που πέρασε ο συγγραφέας στο Ναυτικό. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ισχυρά μηνύματα, όπως τη σημασία του να αγκαλιάζεις κάθε αποτυχία και να συνειδητοποιείς πως η ζωή, τελικά, δεν είναι δίκαιη.

20. Το βιβλίο της χαράς – Δαλάι Λάμα & Ντέσμοντ Τούτου

  • Εκδόσεις: ΠΕΔΙΟ
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 384

«Το βιβλίο της χαράς» γραμμένο από δύο σύγχρονους σοφούς, τον Δαλάι Λάμα και τον Αρχιεπίσκοπο Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, σκοπεύει να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατακτήσει την ευτυχία. Οι δύο μεγάλοι ηγέτες που έχουν βραβευθεί με Νόμπελ ειρήνης είναι ίσως οι κατάλληλοι για να δώσουν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να ξεπερνά τις καθημερινές του δυσκολίες και να βρει τη χαρά σε ένα κόσμο γεμάτο πόνο και βάσανα. Μέσα από την αφήγηση προσωπικών ιστοριών και την παράθεση σκέψεων και απόψεων αποκαλύπτουν πώς κατάφεραν οι ίδιοι να ανακαλύψουν τη γαλήνη που τους διέπει.

Και δεν τελειώνουμε εδώ γιατί ακολουθούν κι αλλα 7 βιβλία αυτοβελτίωσης για τους λάτρεις του είδους

21. The subtle art of not giving a f*ck – Mark Manson / Ένα βιβλιο αυτοβελτίωσης που θα σου μάθει πως να μην δίνεις σε σημασία σε ότι σε ενοχλεί.

  • Εκδόσεις: ΕΣΟΠΤΡΟΝ
  • Χρονιά έκδοσης: 2017
  • Σελίδες:  256

Με μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τα περισσότερα βιβλία αυτοβελτίωσης, το «The subtle art of not giving a f*ck» υποστηρίζει με σθένος πως το κλειδί για την ευτυχία είναι να σταματήσουμε να είμαστε «θετικοί» όλη την ώρα. Παρά τον ιδιαίτερο τίτλο του (στα ελληνικά: «Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα …!») δεν είναι καθόλου επιφανειακό, αντίθετα θα σας προσφέρει ένα γερό ταρακούνημα. Ο συγγραφέας, Mark Manson, εξηγεί τις δυσκολίες που έχει περάσει στη ζωή του, το πώς δεν πίστευε καθόλου στον εαυτό του και τελικά μείωσε τις προσδοκίες του και πήγε παρακάτω.

αυτοβελτίωση

22. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε – Berger Barbara

  • Εκδόσεις:  Καστανίωτης
  • Χρονιά έκδοσης: 2009
  • Σελίδες: 178

Σ’ αυτό το σημαντικό βιβλίο η Μπάρμπαρα Μπέργκερ παρουσιάζει τρόπους για να τιθασεύσουμε τη δύναμη του νου και να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε. Μας υπενθυμίζει πόσα πράγματα έχουμε στη διάθεσή μας -από τη δύναμη της απελευθέρωσης και της άρνησης ως την προσήλωση, την ευγνωμοσύνη και την προσφορά- και προτείνει γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές για να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε προβλήματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες και άλλες προκλήσεις της ζωής. Αναπτερώστε την ψυχή σας και ενθαρρύνετε την καρδιά σας – αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε αλλάζει τελικά και η ζωή σας.

23. Σκέψου και Πλούτισε – Napoleon Hill

  • Εκδόσεις: Καστανιώτης
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 477
  • Το βίβλιο προτείνει η: Ελένη Ρέγγα

Η πεμπτουσία των βιβλίων αυτοβελτίωσης! Ο Napoleon Hill αφιέρωσε είκοσι πέντε χρόνια καταγράφοντας τρόπους επίτευξης της ευτυχίας. Ένα βιβλίο που δεν είναι καθόλου θεωρητικό, αλλά σύγχρονο γιατί η αναζήτηση της επιτυχίας είναι πάντα επίκαιρη. Εκπλήσσει ευχάριστα, με πλήθος sucess stories. Το βιβλίο αυτό το διαβάζεις αρκετές φορές, όχι γιατί είναι δύσκολο κατανοητό αλλά γιατί αλλάζει συναρπαστικά τον τρόπο σκέψης!

αυτοβελτίωση

24. Η επιτυχία βήμα βήμα – Canfield Jack / Ένα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2018
  • Σελίδες: 310

Από την πρώτη του έκδοση πριν από µία δεκαετία, ο πρακτικός αυτός οδηγός αυτοβελτίωσης, έχει αναδειχθεί σε κλασικό βιβλίο που έχει εµπνεύσει και βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατακτήσουν την επιτυχία. Θα σας διδάξει πώς να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας, πώς να αντιµετωπίζετε τις καθηµερινές προκλήσεις, πώς να δώσετε πάθος και σκοπό στη ζωή σας και πώς να πραγµατοποιήσετε όλες σας τις φιλοδοξίες. Το βιβλίο αυτό, που δεν αποτελεί απλώς µια συλλογή από έξυπνες ιδέες, επεξηγεί τις 67 ανεξίτηλες αρχές και πρακτικές που χρησιµοποιούν οι πιο επιτυχηµένοι άνθρωποι του κόσµου.

αυτοβελτίωση

25. Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις – Sharma Robin S

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2013
  • Σελίδες: 254

Έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εστιάσουν σε ό,τι έχει πραγματική αξία και να απλουστεύσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να ζήσουν μια πιο χαρούμενη, έντονη και ουσιαστική ζωή. Πρόκειται για ένα απλό και κατανοητό εγχειρίδιο ζωής και αυτοβελτίωσης, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας μοιράζεται 101 σοφές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε την αληθινή επιτυχία και να ανακαλύψετε τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή.

αυτοβελτίωση

26. Ξυπνήστε το γίγαντα μέσα σας – Robbins Anthony

  • Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
  • Χρονιά έκδοσης: 2015
  • Σελίδες: 472

Πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα έχει πουλήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο συγγραφέας θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς ειδικούς στην αυτοβελτίωση και την  μεγιστοποίηση των επιδόσεων είτε πρόκειται για απλούς ανθρώπους είτε αφορά προέδρους, ηγέτες, ακτιβιστές, γενικούς διευθυντές, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, αρχηγούς του στρατού, αθλητές και αστέρες της ψυχαγωγίας. Τα βιβλία του είναι ευπώλητα σε 100 χώρες του κόσμου και ο ίδιος ένας περιζήτητος ομιλητής για δασκάλους και γονείς.

27. Το μυστικό – Byrne Rhonda

  • Εκδόσεις: Λιβάνη
  • Χρονιά έκδοσης: 2017
  • Σελίδες: 240

Ένα βιβλίο για την αυτοβελτίωση το οποίο εχει πουλήσει πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Αποσπασματικά τμήματα ενός Μεγάλου Μυστικού έχουν εντοπιστεί στη διάρκεια των αιώνων στις προφορικές λαϊκές παραδόσεις, στην παγκόσμια λογοτεχνία, σε όλες τις θρησκείες και τα φιλοσοφικά ρεύματα. Για πρώτη φορά, οι ψηφίδες που σχηματίζουν το μωσαϊκό του Μυστικού ενώνονται σε μια απίστευτη αποκάλυψη, μια αλήθεια που θα μεταμορφώσει τη ζωή όσων τη βιώσουν.

About the Author

Σχετικά άρθρα