4 συμβουλές των δερματολόγων για τέλειο δέρμα αυτή την εποχή

Ο καιρός σιγά-σιγά ψυχραίνει, ο αέρας χάνει την υγρασία του και κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο δέρμα μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ξηρή ζέστη από τα καλοριφέρ, η επιδερμίδα μας δεν βρίσκεται στα καλύτερά της, με την ξηρότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Τι κάνουμε, λοιπόν; Οι παρακάτω αλλαγές στην καθημερινή σας περιποίηση μπορούν να βοηθήσουν.

Δοκιμάστε μια πιο πλούσια ενυδατική
Ειδικά αν το δέρμα σας το «τραβάει» αποχαιρετίστε την ελαφριάς υφής, oil-free ενυδατική που είχατε όλο το καλοκαίρι και προτιμήστε μια πιο πλούσια, παχύρρευστη κρέμα, με ceramides, τα οποία είναι τα απαραίτητα και υγιεινά λιπαρά οξέα που προκύπτουν φυσικά στο δέρμα, αλλά χρειάζονται αναπλήρωση τους πιο κρύους μήνες. Όπως αναφέρει δερματολόγος Sejal Shah από τη Νέα Υόρκη, τα ceramides είναι απαραίτητα γιατί αξιοποιούνται ως υποστήριξη στο φράγμα της επιδερμίδας. Όταν δεν υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα στην επιδερμίδα μας, το φράγμα απειλείται και το αποτέλεσμα είναι η ξηρότητα και οι ερεθισμοί. Γι’ αυτό άλλωστε και η μείωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε έκζεμα. Συν τοις άλλοις, προσθέτοντας μια έξτρα στρώση ενυδάτωσης στην περιποίησή σας, αποτρέπετε την αφυδάτωση του δέρματος κι όπως αυξάνουμε τα layers στα ρούχα μας, λόγω καιρού, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην περιποίησή μας. Δοκιμάστε ένα σέρουμ με βάση το υαλουρονικό οξύ ή μια ενυδατική μάσκα που μπορεί να βοηθήσει.

Μην ξεχνάτε την κρέμα σώματος

Όταν η υγρασία της καλοκαιρίας περνά, το δέρμα μας ξηραίνεται και ερεθίζεται, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα, αφού η υγρασία στον αέρα είναι μειωμένη, όπως αναφέρει ο Joshua Zeichner, διευθυντής κοσμητολογίας και κλινικής έρευνας στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος συστήνσει τον πιο εύκολο τρόπο να μειώσετε τη φαγούρα, που είναι φυσικά η ενυδάτωση και του σώματος, από την… κορυφή ως τα νύχια. Έτσι θα έχετε ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα σας, επιτρέποντάς του να διατηρήσει την υγρασία και να την απορροφήσει στην εξωτερική στοιβάδα. Και πάλι, φροντίστε η λοσιόν σώματος που θα προμηθευτείτε να είναι πλούσια σε ceramides.

Μειώστε το πίλινγκ
Όσο η θερμοκρασία πέφτει, είναι καλύτερα να απομακρύνετε τα πιο «σκληρά» υλικά από το δέρμα σας, όπως τα ρετινοειδή και το γλυκολικό οξύ, όπως αναφέρει η Elizabeth Tanzi, καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington. Η απολέπιση γενικότερα είναι ένα δύσκολο θέμα, καθώς είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε, ανεξαρτήτως καιρού και δυστυχώς όταν υπάρχει υπερβολή, δημιουργούνται μικρές «ρωγμές» στο φραγμό του δέρματος, που οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια ενυδάτωσης και σε φλεγμονή. Αν βλέπετε συχνά το δέρμα σας ερεθισμένο, με αίσθημα καύσου ή φαγούρας, σημαίνει ότι είστε λίγο «σκληροί» με αυτό. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήπια προϊόντα απολέπισης και θεραπευτικά pads ή μάσκες, όχι πιο συχνά από 1 φορά την εβδομάδα, ώστε να διώξετε ενδεχόμενες δυσχρωμίες.

Επενδύστε σε έναν υγραντήρα
Η ξηρή ζέστη στο σπίτι και το γραφείο αποτελούν μια ακόμη απειλή για το φραγμό του δέρματος. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας βλάπτουν τη φυσική υγρασία του δέρματος και όπως είπαμε, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανελαστικό και τραχύ δέρμα που ξεφλουδίζει. Όπως εξηγεί η δερματολόγος Dendy Engelman από τη Νέα Υόρκη, αυτό μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσετε το υγρασίας στο σπίτι σας με έναν υγραντήρα, τον οποίο μπορείτε να ανάβετε, όποτε έχετε κάποιου είδους θέρμανση στο σπίτι που ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα