Φθινοπωρινές αποδράσεις στην Εύβοια

Φέτος έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι με πυρκαγιές, κι έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Οργανώνουμε, λοιπόν, εξορμήσεις σε όμορφα μέρη της και απολαμβάνουμε το φθινόπωρο σε 3 αγαπημένα μέρη της.

 Στενή, για ορεινή εκδρομή  Περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Χαλκίδα, η  Στενή  είναι ουσιαστικά μια  κατάφυτη χαράδρα με πλατάνια και καστανιές  , αποτελώντας ένα από τα πιο όμορφα και «πράσινα» χωριά στο κέντρο του τεράστιου αυτού νησιού της Ελλάδας. Εδώ θα ανακαλύψετε τη μυρωδιά του δάσους της  Δίρφυς  , τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών, την πλακόστρωτη πλατεία με τις νεανικές καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία και θα έχετε την ευκαιρία για μερικές ημέρες να ξεφύγετε από καθετί αστικό και να χαλαρώσετε στην   ορεινή ατμόσφαιρα  . Κι αν δεν θέλετε να… παραχαλαρώσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας στην αναρρίχηση στο συγκρότημα βράχων Καραούλι, για να σας ανοίξει η όρεξη κι έπειτα να απολαύσετε τα υπέροχα ψητά της πάνω από τη ρεματιά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τη φημισμένη πηγή «βρύση του γιατρού», σε μια τοποθεσία μέσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να βγάλετε… ινσταγκραμικές φωτογραφίες. 

Κύμη, με θέα το Αιγαίο  Αν θέλετε έναν προορισμό να συνδυάζει τις  φυσικές ομορφιές του βουνού και της θάλασσας  και να σας προσφέρει δυνατότητα και για χαλάρωση, αλλά και για διασκέδαση, με ενδιαφέρουσες εκδρομές σε κοντινή ακτίνα, η  Κύμη  είναι ο προορισμός σας. Οι ντόπιοι τη χαρακτηρίζουν  «μπαλκόνι του Αιγαίου»  όχι κι άδικα αφού απλώνεται μπροστά της, για όσους θέλουν απλώς να χαλαρώσουν με θέα το απέραντο γαλάζιο. Πέραν τούτου, όμως, είναι μια όμορφη πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, πυκνή βλάστηση, όμορφες παραλίες, ενώ ταυτόχρονα είναι «ζωντανή» με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να κάνετε τη βόλτα σας. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών κρατάει αρκετά στοιχεία από το  πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής  , με παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά που εντυπωσιάζουν για τις περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), τις κτητορικές επιγραφές τους κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου. Ένα ακόμη στοιχείο για να την αγαπήσετε είναι και το ότι αποτελεί γενέτειρα του παγκοσμίας φήμης γιατρού Γεωργίου Παπανικολάου που ανακάλυψε το ομώνυμο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι όπου γεννήθηκε το 1883, αλλά και έζησε, το οποίο διασώζεται και έχει αναπαλαιωθεί.

 Χαλκίδα για βόλτα στα «τρελά νερά»  Μόλις 1 ώρα μακριά από την Αθήνα, η  Χαλκίδα  είναι μια ιδανική επιλογή για βόλτα και χαλάρωση σε μια πόλη που υπόσχεται να μας κάνει να ξεφύγουμε, πάντα με  φόντο τη θάλασσα.  Φημίζεται, μάλιστα, για τα «τρελά νερά» της, καθώς στο σημείο όπου υπάρχει η παλιά γέφυρα στον πορθμό του Ευρίπου, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την αλλαγή της κατεύθυνσης του νερού  κάθε 6 ώρες περίπου,  άλλοτε από τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με κατεύθυνση προς τον νότιο και άλλοτε αντίστροφα. Ως μια πιο μικρή, επαρχιώτικη πόλη συνδυάζει όμορφες επιλογές, με παραλιακές βόλτες, θαλασσινά στη Νέα Αερτάκη και φυσικά καφέ με θέα την πόλη στο Κάστρο. Κι αν συνεχίζετε τα μπάνια σας, ο Ιππόκαμπος και το Κουρέντι σας περιμένουν.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα