Δες γιατί ξυπνάς λουσμένος από τον ιδρώτα.

Το να ξυπνάς κάθε πρωί μουσκίδι στον ιδρώτα δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία. Και ίσως το ακόμα πιο ενοχλητικό από τον ίδιο τον ιδρώτα να είναι το να μην ξέρεις τι τον προκαλεί. Τι εννοούμε; Προφανώς, μέσα στον καύσωνα, ειδικά αν καλύπτεσαι με σκεπάσματα ή δεν έχεις κλιματισμό, η αιτία του ιδρώτα σου είναι εμφανής. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα κάθε βράδυ όσο κοιμάσαι να γεμίζεις ιδρώτα, ακόμα κι αν έχεις στο φουλ το air condition ή ακόμα κι αν είναι χειμώνας. Το να βρεις τι ευθύνεται σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο, μιας και μόνο τότε θα έχεις πιθανότητες να το αντιμετωπίσεις.

Άγχος

Όταν μάς πιάνει κρίση άγχους ή πανικού, ο ιδρώτας είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. Είναι πιθανόν, λοιπόν, το άγχος να είναι αυτό, που προκαλεί και τον ιδρώτα στον ύπνο σου, ειδικά αν πάσχεις από κάποια αγχώδη διαταραχή. Μάλιστα, είναι πιθανό εκτός από τον ιδρώτα, να παρατηρείς ότι ξυπνάς και με άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή ταχυκαρδία. Αυτό, που μπορείς να κάνεις, είναι να εντοπίσεις τι σε επηρεάζει αρνητικά πριν τον ύπνο (μπορεί να είναι ακόμα και κάποια σειρά, που παρακολουθείς), ώστε να το αποφεύγεις, αλλά και να κάνεις κάτι, που θα σε χαλαρώσει πριν κοιμηθείς, όπως μερικές ασκήσεις yoga ή ακόμα και να ακούσεις μουσική.

Waking Up Nightmare GIF - Waking Up Nightmare Night Sweats - Discover & Share GIFs

Λοίμωξη

Είναι πιθανό να έχεις κάποια λοίμωξη, ακόμα και απλό κρύωμα, και να μην το έχεις πάρει είδηση. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, ίσως το βράδυ η θερμοκρασία σου να ανεβαίνει και να έχεις πυρετό, ακριβώς ώστε να ιδρώσεις και τελικά η λοίμωξη να καταπολεμηθεί. Τσέκαρε, λοιπόν, τη θερμοκρασία σου και μίλησε με έναν γιατρό, ώστε να διαπιστώσεις ακριβώς τι λοίμωξη έχεις και να ακολουθήσεις την αντίστοιχη αγωγή.

Φαρμακευτική αγωγή

Είναι πιθανό κάποιο φάρμακο, που παίρνεις να επηρεάζει το σημείο του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τους αδένες σου και για την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και με τα φάρμακα για την υπέρταση, αλλά θα σού προτείναμε να κοιτάξεις γενικά τις παρενέργειες σε φαρμακευτικές αγωγές, που ξεκίνησες την ίδια περίοδο, που εμφανίστηκε η νυχτερινή εφίδρωση. Αν θεωρείς ότι δεν αντέχεις με τίποτα τον ιδρώτα, τότε συζήτησε με τον γιατρό σου για πιθανή αντικατάσταση της αγωγής.

Υπεριδρωσία

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι γενικά το σώμα σου παράγει περισσότερο ιδρώτα, σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Συγκεκριμένα, θα ιδρώνεις υπερβολικά πολύ σε ένα ή δύο σημεία του σώματός σου, πιθανώς τις παλάμες, τις πατούσες, τις μασχάλες ή το κεφάλι σου. Ο πιο απλός τρόπος να καταλάβεις αν συμβαίνει αυτό, είναι να παρατηρήσεις αν και ξύπνιος ιδρώνεις πολύ, ακόμα κι όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα και είσαι σε δροσερό μέρος. Λύση είναι πιθανό να βρεθεί μετά από συνεννόηση με δερματολόγο.

Nightmares | Horror Amino

Υπερθυρεοειδισμός

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, όταν έχεις υποθυρεοειδισμό ο θυρεοειδής σου κάνει τον μεταβολισμό σου να “τρέχει” και παράγονται περισσότερες ορμόνες απ’ όσες χρειάζονται τα περισσότερα όργανά σου. Αυτό μπορεί να έχει ως επακόλουθο να ανέβει αρκετά η εσωτερική σου θερμοκρασία, οπότε και να ιδρώνεις περισσότερο από το κανονικό. Αν πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό, πιθανώς λόγω κληρονομικότητας, κάνε εξετάσεις αίματος και μίλησε με έναν ενδοκρινολόγο, που πιθανώς θα σού προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Εμμηνόπαυση

Όταν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση, είναι εξαιρετικά πιθανό να βιώσεις αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως κάψες και αυξημένο ιδρώτα στον ύπνο σου. Αυτή η φάση, δυστυχώς, είναι συνήθως αναπόφευκτη και μπορεί να κρατήσει και πάνω από επταετία. Μία λύση μπορεί να είναι να συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου για θεραπεία, που ίσως βοηθήσει με τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Εναλλακτικά, φρόντισε να έχεις δροσερά κλινοσκεπάσματα, να φοράς πιτζάμες που αφήνουν το σώμα σου να αναπνεύσει, να χρησιμοποιείς κρύες κομπρέσες και να αποφεύγεις αλκοόλ, καφεΐνη και πικάντικα φαγητά πριν τον ύπνο.

25 Things Sweaty People Definitely Can't Get Away With

About the Author

Σχετικά άρθρα