SANGRIA: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΟΤΟ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ)

Δεν μπορεί να έχεις πάει σε κάποιο σπιτικό πάρτι που να μην είχε σαγκρία. Το νόστιμο αυτό κρασί με τα κομμάτια φρούτων είναι απαραίτητο σε κάθε μάζωξη, ενώ το βρίσκεις σχεδόν σε κάθε μπαρ. Είναι ένα ποτό με μακριά ιστορία, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Για την ακρίβεια, μόνο στις δύο αυτές χώρες μπορεί ένα προϊόν σαν κι αυτό να ονομάζεται “σαγκρία”. Εκτός των δικών τους συνόρων θα πρέπει να φέρει και το όνομα της χώρας, όπως γαλλική ή ιταλική σαγκρία.

Τι ακριβώς είναι η σαγκρία;

Για να την φτιάξει κανείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο κρασί ως βάση, κόκκινο συνήθως, στο οποίο προστίθενται κομμάτια φρούτων, μαζί με κάποιο ενισχυτικό όπως μπαχάρια για έξτρα γεύση. Κάποιες συνταγές προσθέτουν και γλυκαντικές ουσίες ή χυμό πορτοκάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο το κρασί είναι γλυκό. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν για κάποιες ώρες ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να πάρει την τελική απολαυστική της υφή. Στην εποχή μας, υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν ροζέ ή λευκό κρασί, η παραδοσιακή βάση όμως είναι το κόκκινο κρασί Roja. Τα φρούτα μπορεί να είναι μήλα, πεπόνι, διάφορα berries, ροδάκινα ή αχλάδια.

Ποιος την έφτιαξε για πρώτη φορά;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, διότι  πρόκειται για ένα ποτό που είναι δημοφιλές από το 1700μ.Χ. στην Ισπανία. Ο όνομά της μάλιστα σημαίνει “αίμα” στα ισπανικά λόγω της κόκκινου κρασιού που χρησιμοποιούνταν ως βάση για το νοστιμότατο αυτό παντς. Παρότι πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρκετά γρήγορα, μόλις το 1964 έγινε ευρύτερα γνωστό και δημοφιλές όταν το σέρβιραν στο World’s Fair της Νέας Υόρκης.

Ποιο είναι το καλύτερο κρασί για την σαγκρία;

Παρότι μπορούμε όπως είδαμε παραπάνω να φτιάξουμε σαγκρία με οποιοδήποτε κρασί θέλουμε, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να έχουμε καλύτερο και πιο πιστό αποτέλεσμα στην παραδοσιακή συνταγή. Εξ ορισμού λοιπόν η σαγκρία θα έπρεπε να γίνει είτε με κρασί Roja ή όποιο άλλο είδος κρασιού ποικιλίας Tempranillo. Αν δεν βρίσκουμε κάπου κοντά μας ένα τέτοιο κρασί, καλό θα είναι να πάμε με κάποιο ημίξηρο κόκκινο, με φρουτώδεις νότες. Στην διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό που είναι πιο δροσερό και ευκολόπιοτο. Ωραίες ιδέες είναι και το αφρώδες ή το ροζέ κρασί που μπορούμε να καταναλώσουμε από την ώρα του brunch.

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για την σαγκρία μας;

Για το λευκό μας κρασί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγγούρι, πορτοκάλι ή ακόμα και λεμόνι, παρέα με λίγη sprite ή 7-Up. Στα ροζέ κρασιά η γεύση ταιριάζει ωραία με το πεπόνι ή τα ροδάκινα, ενώ το κόκκινο είναι πιο πολυχρηστικό και δέχεται ωραιότατα τις φράουλες ή και τον ανανά για τροπική γεύση.

Τα μήλα, τα διάφορα berries, τα ροδάκινα και τα αχλάδια είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές, αλλά και οι πιο ασφαλείς επίσης, αν θέλουμε να αποφύγουμε γεύσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Στην τελική ανάλυση, είναι και ζήτημα προσωπικής προτίμησης ή έμπνευσης και δημιουργικότητας του παρασκευαστή.

About the Author

Σχετικά άρθρα