5 Λόγοι για να προτιμήσεις το πρωινό κολύμπι

Η πρωινή άσκηση είναι αποδεδειγμένα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσεις την μέρα σου. Ακόμα κι είσαι ο τύπος που θέλει δύο καφέδες και μια ολόκληρη ώρα περισυλλογής για να πάρει το μυαλό και το σώμα σου μπροστά, αξίζει να της δώσεις κάποια στιγμή μια ευκαιρία.

Το κολύμπι ως πρωινή άσκηση είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να βάλεις τον οργανισμό σε εντατική λειτουργία ενώ ταυτόχρονα οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού σε ανεβάζουν όσο τίποτα άλλο. Διάβασε παρακάτω τους πέντε λόγους για τους οποίους ίσως θα ήθελες να εντάξεις το πρωινό κολύμπι στην καθημερινή σου ρουτίνα, είτε στις διακοπές σου, είτε πίσω στο σπίτι.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την μέρα σου

Είναι αλήθεια! Δεν υπάρχει κάτι που να συναγωνίζεται την αίσθηση ευεξίας που προσφέρει το πρωινό κολύμπι. Αν το ξεκινήσεις, θα δεις ότι σύντομα θα αρχίσεις να νοιώθεις μεγαλύτερη συγκέντρωση και η απόδοσή σου θα αυξηθεί σε όλη την υπόλοιπη μέρα σου. Αν για παράδειγμα νοιώθεις έλλειμα ενέργειας κάπου εκεί γύρω στο μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα στην δουλειά σου, το πρωινό κολύμπι θα αναχαιτίσει αυτό το βούλιαγμα, ενώ οι ενδορφίνες με τις οποίες θα έχει τροφοδοτηθεί ο οργανισμός σου από το πρωί, θα ανεβάσουν την διάθεσή σου σημαντικά. Εννοείται ότι αυτό είναι χρήσιμο και για την ψυχική σου υγεία. Επίσης το πρωινό που θα φας μετά το κολύμπι θα είναι νοστιμότερο από ποτέ.

Βελτίωση της υγείας σου

Αν συχνά νοιώθεις κούραση και χαμηλή διάθεση το πρωί, το πρωινό κολύμπι θα μειώσει αυτή την κόπωση και θα ενισχύσει την ενέργειά σου. Όσο κολυμπάς, το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό σου κυκλοφορούν πιο εντατικά στο σώμα σου, στην καρδιά και τα πνευμόνια σου βελτιώνοντας το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Είναι επίσης γνωστό ότι το κολύμπι κάνει καλό στον μυϊκό τόνο, καίει αρκετές θερμίδες και βοηθά στην απώλεια βάρους, αν αυτό είναι κάτι που επιθυμείς. Γιατί λοιπόν να μην τα κάνεις όλα αυτά πριν ακόμα ξυπνήσει ο υπόλοιπος κόσμος;

Και τα οφέλη δεν σταματούν εκεί για την υγεία σου. Διευκολύνεται η αναπνοή, βελτιώνεται η ευλυγισία και μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος από διάφορες ασθένειες. Αν μάλιστα είσαι αγχώδης τύπος, θα σε βοηθήσει με την διαχείριση του άγχους, καθώς το πρωινό κολύμπι μοιάζει λίγο με μια άσκηση διαλογισμού.

Θα προλάβεις να δεις την ανατολή

Αν έχεις την τύχη να ζεις κοντά στην θάλασσα ή να κολυμπάς σε μια ανοιχτή πισίνα, το πρωινό κολύμπι θα σου προσφέρει την μοναδική εμπειρία να βλέπεις την ανατολή τακτικά. Αν μάλιστα σε βρει η αυγή μέσα στην θάλασσα, η εμπειρία αυτή από μόνη της μπορεί να γεμίσει τα μάτια και το μυαλό σου με δέος. Η πρώτη βουτιά μέσα στα κρύα νερά μπορεί να είναι μια μικρή δοκιμασία, η ανταμοιβή όμως αμέσως μετά τις πρώτες απλωτές είναι τεράστια.

Θα δοκιμάσεις κάτι το διαφορετικό

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, το πρωινό κολύμπι όμως μπορεί όντως να σου προσφέρει κάτι το διαφορετικό στην καθημερινή σου ρουτίνα. Όσοι το επιχειρούν μάλιστα λένε ότι με τον καιρό έπιασαν τον εαυτό τους να ανυπομονεί για την πρωινή αυτή ανταποδοτική δραστηριότητα. Ακόμα και αν ξυπνάς για να τρέξεις ή να γυμναστείς με άλλο τρόπο ήδη, δοκίμασε κάποια στιγμή και το κολύμπι. Θα ανταμειφθείς.

Κοινωνική δραστηριότητα

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσουμε μια τέτοια συνήθεια όπως η καθημερινή άσκηση αν το κάνουμε παρέα με κάποιον άλλον, όπως έναν καλό φίλο για παράδειγμα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να περάσουμε καλά, να γνωρίσουμε κι άλλους πρωινούς τύπους και να κοινωνικοποιηθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο. Θα μπορούσαμε επίσης να παρασύρουμε σε αυτό και το ταίρι μας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς μας.

Μια βασική συμβουλή είναι να έχουμε όλα όσα θα χρειαστούμε για το πρωινό μας κολύμπι έτοιμα αποβραδίς, ώστε να μην υπάρξουν δικαιολογίες για αναβολή ή ακύρωση της δραστηριότητας.

 

 

About the Author

Σχετικά άρθρα