Πως θα σταματήσεις να τρως τα νύχια σου!

Το φάγωμα των νυχιών, μια εξ ορισμού κακή συνήθεια, δεν καταστρέφει μόνο τα νύχια σου. Μπορεί να προκαλέσει και διάφορα άλλα προβλήματα όπως μολύνσεις ή βλάβη του ιστού γύρω από τα νύχια, παρανυχίδες που πονάνε αλλά και διαρκή τροφοδότηση του οργανισμού με βακτήρια που βρίσκονται στα νύχια ή τα δάχτυλα. Στην τρέχουσα πανδημία μάλιστα, μάθαμε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο.

Γιατί κάποιοι τρώνε τα νύχια τους;

Όπως λέει η δερματολόγος και σύμβουλος υγείας Dr Alia Ahmed, για να σταματήσουμε να τρώμε τα νύχια μας θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τις αφορμές που μας οδηγούν σε αυτό. Όπως λέει η ίδια, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι τρώνε τα νύχια τους μπορεί να οφείλεται σε γενετική προδιάθεση ή ακόμα και γιατί κάποιος από τους γονείς τους έχει αυτή την κακή συνήθεια και την έχουν ξεσηκώσει από την παιδική τους ηλικία. Μπορεί επίσης να το κάνουν όταν προσπαθούν να συγκεντρωθούν σε κάτι, όταν έχουν άγχος ή ακόμα και όταν βαριούνται.

Αν έχετε λοιπόν την τάση να δαγκώνετε τα νύχια σας όταν είστε αγχωμένοι, ίσως θα είναι καλό να το αναφέρετε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να λάβετε όσο το δυνατόν πιο σφαιρική βοήθεια.

Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση είναι να αρχίσετε να καταγράφετε τις στιγμές που οδηγείστε στο δάγκωμα των νυχιών σε κάποιο ημερολόγιο, σύμφωνα με την Dr Ahmed. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις αφορμές, τα triggers δηλαδή και να κάνετε το επόμενο βήμα με περισσότερη σιγουριά, ιδιαίτερα αν η αιτία είναι υποσυνείδητη. Για παράδειγμα μπορεί να διαπιστώσετε ότι δαγκώνετε συχνότερα τα νύχια σας όταν βλέπετε τηλεόραση ή όταν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κάτι αγχογόνο.

Πως σταματάει το δάγκωμα των νυχιών

Αναστροφή της συνήθειας

Αν φτάσουμε στο σημείο να καταλάβουμε πότε και γιατί τρώμε τα νύχια μας, είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε αυτή την συνήθεια και να κάνουμε τα βήματα που θα μας βοηθήσουν να την σταματήσουμε. Ένας δόκιμος τρόπος σύμφωνα με την γιατρό, είναι να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη, ανταγωνιστική συνήθεια, όπως για παράδειγμα το να τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους ή να παίζουμε με τα δάχτυλά μας σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση.

Χειρισμός αντικειμένου

Όταν νοιώθουμε ότι θέλουμε να ενδώσουμε στην συνήθεια του δαγκώματος των νυχιών, μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας ένα αντικείμενο και να ασχοληθούμε με αυτό, όπως μια μπάλα για το στρες ή ένα κομπολόι.

Πικρή λάκα νυχιών

Δεν θα θέλετε να μασήσετε τα νύχια σας αν έχουν πικρή γεύση. Αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος τρόπος αποφυγής αυτής της συνήθειας. Η πικρή λάκα νυχιών περιέχει ένα συστατικό που έχει αυτή την γεύση και μπορείτε να την βρείτε άνετα σε κάθε φαρμακείο.

Μη αφαιρούμενη υπενθύμιση

Το να τυλίξετε τα νύχια σας με μια ταινία για παράδειγμα, είναι ένας τρόπος να σας υπενθυμίζει ότι δεν θέλετε να ενδώσετε στο φάγωμά τους.

Τεχνητά νύχια

Τα τεχνητά νύχια ή το τζελ νυχιών δεν τρώγονται. Αυτό τα κάνει μια ιδανική λύση για να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα.

Αν όλα αυτά δεν πιάσουν, τότε ίσως θα είναι καλό να ζητήσει κανείς την βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή καθώς το πρόβλημα μπορεί να είναι βαθύτερο και να χρειάζεται πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

About the Author

Σχετικά άρθρα