Δύο άνθρωποι με HIV φαίνεται να νίκησαν τον ιό και δίνουν ελπίδα για θεραπεία

Δύο άνθρωποι που ζούσαν με HIV φαίνεται να έχουν νικήσει τον ιό, χαρίζοντας ελπίδες για τη θεραπεία.

Πρόκειται για έναν 66χρονο στη Νότια Καλιφόρνια και μια 70χρονη στην Ισπανία.

Οι γιατροί που κούραραν τον άνδρα είπαν ότι δεν βρήκαν ιό που να μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα του από τότε που διέκοψε τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα τον Μάρτιο του 2021 μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που περιείχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Του χορηγήθηκε το μόσχευμα για λευχαιμία, για την οποία τα άτομα με HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Λεπτομέρειες για την περίπτωσή του δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη και θα παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο για το AIDS στο Μόντρεαλ, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή.

Είναι ο γηραιότερος από τους πέντε ασθενείς μέχρι στιγμής που φαίνεται να νίκησε τον ιό HIV μετά τη διαδικασία και έχουν μολυνθεί για περισσότερα χρόνια, από το 1988, προσφέροντας ελπίδες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς με HIV, είπε η Jana Dickter, γιατρός που φροντίζει τον άνδρα στο City of Hope.

«Είδε πολλούς από τους φίλους και τους αγαπημένους του να αρρωσταίνουν και να τελικά να υποκύπτουν στην ασθένεια. Είχε βιώσει κάποιο στίγμα που σχετίζεται με τον HIV», ανέφερε.

Η περίπτωση του 66χρονου «δίνει πιθανότατα την ευκαιρία σε ηλικιωμένους ασθενείς να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία και να απαλλαχθούν».

Από την άλλη, η γυναίκα στη Ισπανία εξακολουθεί να έχει HIV σε κάποια κύτταρα του σώματός της, αλλά η ποσότητα μειώνεται και ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται, παρόλο που σταμάτησε την αντιρετροϊκή θεραπεία πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια, είπε ο Juan Ambrosioni, ένας από τους γιατρούς που τη φρόντισαν στη Νοσοκομειακή Κλινική του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας August Pi i Sunyer στο Βαρκελώνη.

Διαγνώστηκε με HIV σε ηλικία 59 ετών, λίγο μετά τη μόλυνση και συμμετείχε σε κλινική δοκιμή στην οποία έλαβε αντιρετροϊκά φάρμακα καθώς και θεραπείες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού της συστήματος. Μετά από εννέα μήνες, τα αντιρετροϊκά σταμάτησαν, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, χρόνια έρευνας αποκάλυψε τελικά πώς διατηρεί τον ιό HIV υπό έλεγχο: έχει υψηλά επίπεδα δύο τύπων ανοσοκυττάρων που φυσιολογικά καταστέλλει ο ιός και που πιθανώς βοηθούν στον έλεγχο της αναπαραγωγής του ιού.
Λεπτομέρειες για την περίπτωσή της θα παρουσιαστούν στο συνέδριο.

Οι δύο περιπτώσεις «παρέχουν συνεχή ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν με HIV και έμπνευση για την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε η Sharon Lewin, διευθύντρια του Peter Doherty Institute for Infection and Immunity και επικεφαλής στην έρευνα για τη θεραπεία του HIV που δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Η εύρεση μιας θεραπείας για τον HIV είναι μια σημαντική επιστημονική πρόκληση, διότι ακόμη και όταν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα με φαρμακευτική αγωγή, ο ιός μπορεί να «κρυφτεί» από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, λανθάνοντας σε ορισμένα κύτταρα. Στη συνέχεια, μπορεί να «ξυπνήσει» και να αρχίσει να αναπαράγεται.

«Δεν χρησιμοποιούμε επιπόλαια τον όρο «θεραπεία» στον κόσμο του HIV», είπε η Δρ Ντίκτερ, η οποία λέει ότι ο ασθενής της βρίσκεται σε ύφεση αλλά ότι για να πούμε ότι έχει «απαλλαχθεί» θα χρειαστεί «περισσότερο χρόνο και δεδομένα».

Οι γιατροί που φροντίζουν τη γυναίκα στην Ισπανία θεωρούν ότι έχει επιτύχει μια «λειτουργική θεραπεία», που σημαίνει ότι ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, αλλά είναι υπό έλεγχο χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Άλλη έρευνα που κυκλοφόρησε την Τετάρτη εντόπισε μια σειρά βημάτων με τα οποία ο ιός HIV λανθάνει σε έναν σπάνιο τύπο ανοσοκυττάρων, ένα σημαντικό εύρημα που θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναζητήσουν τρόπους για να «καθαρίσουν» αυτούς τους ιούς από το σώμα, δήλωσαν ερευνητές HIV.

Δείχνει ότι τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν μέχρι στιγμής επιτίθενται μόνο σε μέρος αυτής της διαδικασίας λανθάνουσας κατάστασης, είπε η Eli Boritz, ερευνήτρια για τη θεραπεία του HIV που ηγήθηκε της εργασίας στο Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Μεταμοσχεύσεις όπως αυτή που έλαβε ο ασθενής στο Λος Άντζελες δεν μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τα 37,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV παγκοσμίως, είπε ο Δρ Lewin. Είναι επικίνδυνα, ακριβά και μόνο για άτομα που τα χρειάζονται για μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια όπως ο καρκίνος, λένε η ίδια και άλλοι ερευνητές. Ωστόσο, αναφέρουν ότι οι επιστήμονες που αναζητούν μια θεραπεία μαθαίνουν από αυτά.

Ο Δρ Ambrosioni είπε ότι τα ευρήματα της γυναίκας στη Βαρκελώνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα μπορούσε να χορηγηθεί ευρύτερα από τις μεταμοσχεύσεις.

Είπε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του ελπίζουν να προσδιορίσουν εάν ο έλεγχος του HIV της είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων, της θεραπείας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού που έλαβε στη δοκιμή ή και των δύο. Εάν από τα ευρήματα προκύψει μια θεραπεία για άλλους, «αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι που θα μπορούσατε να αναβαθμίσετε για πολλούς, πολλούς ανθρώπους», είπε.

Με πληροφορίες Wall Street Journal

About the Author

Σχετικά άρθρα