J.K. ROWLING: ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Απ’ όλες τις απογοητεύσεις από διάσημους, που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, αυτή της J.K. Rowling μάς πονάει περισσότερο. Δύσκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι ο άνθρωπος, που δημιούργησε τον πιο μαγικό κόσμο της παιδικής μας ηλικίας, έχει μέσα του τόσες προβληματικές και τοξικές απόψεις. Και δεν σταματάει καν να μάς το θυμίζει.

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, η Rowling με την στάση και τον λόγο της έχει υποπέσει ξεκάθαρα στην κατηγορία των TERF, των ριζοσπαστών φεμινιστών, που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων. Σε αυτό το διάστημα, έχει κυκλοφορήσει βιβλίο με δολοφόνο cis άντρα, που ντύνεται ως γυναίκα, έχει γράψει έκθεση άνω των 3.000 λέξεων, για να μάς πει ότι οι τρανς γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις γυναικείες τουαλέτες και τα αποδυτήρια, γιατί είναι επικίνδυνες, και τουίταρε ουσιαστικά ότι οι γυναίκες έχουν εμμηνόρροια, ακυρώνοντας cis γυναίκες που δεν έχουν, τρανς άντρες και non-binary άτομα. Κι αυτά δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα όλης της τρανσφοβικής ρητορικής της.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος του κόσμου έχει στραφεί εναντίον της, με fans να ξεφορτώνονται ότι αντικείμενα Harry Potter έχουν και με συγγραφείς να εγκαταλείπουν τον εκδοτικό της οίκο. Παράλληλα, διάσημα πρόσωπα, όπως ο Stephen King και ο Jonathan Van Ness έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της, ενώ το HBO αποφάσισε να μην την καλέσει καν στο reunion του Harry Potter και να αναφερθούν ελάχιστα σε αυτήν στη διάρκειά του.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν την πτοεί. Απόδειξη; Το τρανσφοβικό παραλήρημα στο Twitter της, που έλαβε χώρα, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και μία νέα νομοθεσία, που πρόκειται να περαστεί στη Σκωτία. Αυτή θα κάνει νόμιμη τη μετάβαση φύλου, καθώς θα συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση αυτού του φύλου στα επίσημα έγγραφα, δεν θα υποβάλει τα τρανς άτομα σε διάγνωση δυσφορίας φύλου, θα επιτρέπει η νομική αυτή αναγνώριση να γίνεται από τα 16 και αφότου έχουν περάσει τρεις μήνες αυτογνωσίας (περισυλλογής του ατόμου σχετικά με την ταυτότητα φύλου του) και τρεις μήνες του ατόμου στο φύλο μετάβασής του.

Όπως καταλαβαίνεις, βάσει των απόψεων της, το νομοσχέδιο δεν τής έκατσε πολύ καλά. Έτσι, την είδαμε να γράφει στο Twitter στις 7 Μαρτίου, “Πολλές γυναικείες ομάδες παρουσίασαν αποδείξεις έγκυρων πηγών στην κυβέρνηση της Nicola Sturgeon σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτής της νομοθεσίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ειδικά τις πιο ευάλωτες. Όλα έχουν αγνοηθεί. Αν η νομοθεσία περάσει και αυτές οι επιπτώσεις προκύψουν ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος δεν θα μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν είχε προειδοποιηθεί”.

Λίγο νωρίτερα την ίδια μέρα, είχε προσπαθήσει να τσουβαλιάσει όλους τους τρανς ανθρώπους ως εγκληματίες, με μία ρητορική που μάς θύμισε τα δελτία ειδήσεων, που τονίζουν την εθνικότητα ενός εγκληματία όταν αυτός τυχαίνει να είναι αλλοδαπός, αλλά όχι όταν είναι Έλληνας. Συγκεκριμένα, έγραψε για ένα περιστατικό απόπειρας βιασμού του 2018, “Υποθέτω ότι αυτό είναι παρωδία; Η τρανς γυναίκα Katie Dolatowski καταδικάστηκε για την απόπειρα βιασμού ενός 10χρονου κοριτσιού το 2018, σε μία μικρή οδική απόσταση από τη βουλή της Σκωτίας. Η επίθεση έγινε στην τουαλέτα ενός supermarket”. 

 

Την επόμενη μέρα, την Ημέρα της Γυναίκας, αποφάσισε να ευχηθεί, βάζοντας στο στόχαστρο την Υφυπουργό Εργασίας για Ίσα Δικαιώματα, Annalise Dodds, επειδή δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη ότι υπάρχει ένας ορισμός για τον όρο γυναίκα. Συγκεκριμένα, έγραψε “Παρακαλώ, κάποιος να στείλει στην Υφυπουργό για τα Ίσα Δικαιώματα ένα λεξικό και τσαγανό”, ενώ μετά πρόσθεσε πως “Όπως φαίνεται, υπό μία κυβέρνηση των Εργατικών, η σημερινή μέρα θα γίνει η Ημέρα Αυτου Που Δεν Πρέπει Να Ονομαστεί”.

 

Η τρανσφοβική ρητορική της Rowling πλέον φαντάζει απλά γραφική, με την ίδια να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι και επικίνδυνη, αφού είναι ένα άτομο με αρκετά μεγάλο δημόσιο λόγο. Ευτυχώς, πολλοί τής απαντούν και την κρίνουν αρνητικά, βάζοντας τη συζήτηση στα σωστά μονοπάτια. Για το συγκεκριμένο θέμα, βέβαια, αξίζει να δούμε την αντίδραση της ίδιας της Πρωθυπουργού της Σκωτίας στα σχόλια της, αφού απάντησε στο BBC Radio 4. 

“Είναι ξεκάθαρα ελεύθερη να εκφράσει την γνώμη της, όπως κι εγώ, όπως ο καθένας. Δεν αφορά αυτό, όμως, αυτή η συζήτηση. Η νομοθεσία ήρθε στη βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα θα περάσει μία πλήρη νομοθετική διαδικασία με όλο τον συνηθισμένο βουλευτικό λεπτομερή έλεγχο.

Σχετίζεται με μία διαδικασία, με μία υπάρχουσα διαδικασία, με την οποία οι άνθρωποι μπορούν νόμιμα να αλλάζουν το φύλο τους και σχετίζεται με το να κάνουμε αυτή τη διαδικασία λιγότερο τραυματική και απάνθρωπη για τα τρανς άτομα, μία από τις πιο στιγματισμένες μειονότητες της κοινωνίας μας. Δεν δίνει στα τρανς άτομα περισσότερα δικαιώματα, δεν δίνει στα τρανς άτομα ούτε ένα επιπρόσθετο δικαίωμα, που δεν έχουν ήδη αυτή την στιγμή. Ούτε παίρνει από τις γυναίκες κάποιο από τα υπάρχοντα δικαιώματα, που έχουν οι γυναίκες βάσει του Νόμου περί Ισότητας”.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα