6 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Η έλλειψη σιδήτου είναι εξαιρετικά συχνή. Περίπου το 80% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη έχει σε έναν βαθμό, ενώ το 30% έχει έλλειψη σε επίπεδο αναιμίας. Μάλιστα, τα στατιστικά δείχνουν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου έχουν οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ωστόσο, ειδικά αν δεν κάνεις τακτικά εξετάσεις αίματος, είναι πιθανό να μην την πάρεις είδηση. Τα συμπτώματά της είναι πιθανόν να τα αποδίδεις σε άλλους άσχετους παράγοντες. Εμείς, λοιπόν, στα παραθέτουμε, ώστε αν έχεις αρκετά από αυτά, να πας να το ψάξεις.

Αισθάνεσαι κουρασμένος όλη την ώρα

Είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα και από τα πρώτα που εμφανίζονται. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ εύκολα μπορείς να το αποδώσεις σε άλλες λογικές αιτίες, όπως η έλλειψη ύπνου ή η φορτωμένη καθημερινότητά σου. Θα πρέπει να σε ανησυχήσει αν η κούραση αυξήθηκε απότομα τελευταία ή αν έχεις και κάποιο από τα επόμενα συμπτώματα.

Κρυώνεις, ακόμα κι όταν όλοι επιμένουν ότι δεν έχει κρύο

Επίσης ένα από τα αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα. Οι θυροειδείς ορμόνες βοηθούν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας. Ο θυροειδής χρειάζεται σίδηρο, για να λειτουργήσει σωστά. Οπότε αν έχεις έλλειψη είναι λογικό να αρχίσεις να έχεις κρυάδες, ακόμα κι αν ο καιρός δεν το δικαιολογεί.

Λαχανιάζεις εύκολα

Ο σίδηρος βοηθάει το οξυγόνο να κυκλοφορήσει σε όλο σου το σώμα. Όταν έχεις έλλειψη, λοιπόν, το οξυγόνο δεν κινείται με τις ίδιες ταχύτητες, ούτε στις ίδιες ποσότητες. Το αποτέλεσμα είναι να λαχανιάζεις πολύ γρήγορα μόλις κάνεις μία πιο έντονη δραστηριότητα.

Έχεις περισσότερα νεύρα ή/και άγχος

Ξαφνικά όλα σου φταίνε, νευριάζει με το παραμικρό και είσαι συνεχώς στην τσίτα; Ναι, είναι πιθανόν να φταίει η έλλειψη σιδήρου. Δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακριβώς τη σύνδεση πίσω από αυτό, αλλά ακρετές έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια έλλειψη σιδήρου επηρεάζει σημαντικά τη συναισθηματική αντοχή, ειδικά των παιδιών.

Τα μαλλιά σου αραιώνουν ή είναι αισθητά πιο ευαίσθητα

Το μεγάλωμα και η γενική υγεία των μαλλιών μας εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την υγεία του αίματός μας. Όταν, λοιπόν, το αίμα έχει έλλειψη σε ένα βασικό συστατικό του, είναι απόλυτα φυσιολογικό να δει και την υγεία των μαλλιών σου να χειροτερεύει. Αυτό το σύμπτωμα θεωρείται συχνότερο στις γυναίκες, ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα οι άντρες να μην κάνουν απλά τη σύνδεση (σε αυτόυς έτσι κι αλλιώς είναι συχνότερη η αραίωση) ή να φταίει ότι έτσι κι αλλιώς οι άντρες έχουν πιο σπάνια έλλειψη σιδήρου.

Έχεις κατάθλιψη

Βιοχημικά μιλώντας, η κατάθλιψη προκαλείται από τα πολύ χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό. Στη σύνθεση της ντοπαμίνης τεράστιο ρόλο παίζει ο σίδηρος. Οπότε έτσι δικαιολογείται εύκολα η σύνδεση της έλλειψης του με την κατάθλιψη. Να πούμε, βέβαια, ότι αυτό δεν αποτελεί απλά θεωρία, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι πράγματι η έλλειψη σιδήρου είναι κατά 15% συχνότερη στα άτομα με κατάθλιψη.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα