Οι τάσεις που κυριάρχησαν στη γαστρονομία την τελευταία δεκαετία

Είχατε φάει πριν το 2010 αβοκάντο ποτέ στη ζωή σας ή είχατε πιει ποτέ τσάι matcha; Μάλλον όχι, γιατί όλες αυτές οι τάσεις ήρθαν στη ζωή και το πιάτο μας την τελευταία δεκαετία, μαζί με πολλές ακόμη.

Ινσταγκραμικά φαγητά
Αν κάτι κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια ομόφωνα, είναι τα πιάτα που μπορούν να «σταθούν» στα social media, λόγω των χρωμάτων, των τεχνικών της ομορφιάς τους. Ξαφνικά, αρχίσαμε όλοι να τρώμε με τα… μάτια και να ψάχνουμε τα καλύτερα instagram-ικά στέκια για να φωτογραφίσουμε το φαγητό μας και τον χώρο και να τον μοιραστούμε με τον κόσμο. Αυτό φυσικά αποτέλεσε παράγοντα και για πολλές ιδιαίτερες δημιουργίες, όπως milkshake με αμέτρητα, πολύχρωμα τόπινγκ, μαύρα μπέργκερ με ενεργό άνθρακα, παραμυθένια στέκια και γλυκά, σχεδιάκα με το αφρόγαλα στον καφέ μας κ.ο.κ.

Online ντελίβερι
Αυτή τη δεκαετία «ξέφτισε» σταδιακά η παραδοσιακή διαδικασία τηλεφωνικής παραγγελίας φαγητού, όπου είχαμε γίνει σχεδόν φίλοι με τον σουβλατζή της γειτονιάς μας. Τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι πλέον παραγγελίες μέσα από τις πλατφόρμες online παραγγελιών, οι οποίες μας δίνουν διάφορες επιλογές αναλόγως του τι έχουμε όρεξη να φάμε και πού βρισκόμαστε, με τα περισσότερα καταστήματα εστίασης να συνεργάζονται πλέον μαζί τους για ντελίβερι με αυτόν τον τρόπο. Κι έτσι με μερικές κινήσεις του δαχτύλου, το φαγητό έρχεται στο σπίτι μας, χωρίς καν να αρθρώσουμε λέξη.

Plant-based γεύματα
Πάνε πλέον πολλά χρόνια που η υγιεινή διατροφή έχει αποτελέσει τάση, ενώ η vegan διατροφή και φιλοσοφία προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο. Αν σκεφτούμε ότι τη δεκαετία του ’80 που ο Moby ήταν χορτοφάγος, οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι εννοούσε, καταλαβαίνουμε πως έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος από τότε, για τους ανθρώπους που σέβονται τα δικαιώματα των ζώων, θέλουν πιο βιώσιμα γεύματα και σίγουρα προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους. Πλέον υπάρχουν πολλαπλές επιλογές σε αμιγώς vegan εστιατόρια, ενώ ακόμη και σε εστιατόρια που δεν είναι plant-based, υπάρχουν πολύ συχνά αρκετές vegan επιλογές στο μενού. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, το πολυβραβευμένο Eleven Madison Park με 3 αστέρια Michelin, πλέον σερβίρει αποκλειστικά vegan κουζίνα.

Τσάι matcha
Παρ’ όλο που το τσάι αυτό υπάρχει εδώ και αιώνες και καταναλωνόταν στην Ιαπωνία στις τελετές τσαγιού, ως τάση καθιερώθηκε γύρω στο 2016 στον υπόλοιπο κόσμο και η αλήθεια είναι ότι πολλοί το δοκίμασαν, λίγοι το συνέχισαν -o λόγος είναι η όχι και τόσο νόστιμη γεύση του. Στις ζωές μας, όμως, μπήκε για τα καλά, αν όχι με τη μορφή τσαγιού, ως προσθήκη σε smoothies, pancakes, muffins, καφέδες, milkshake, παγωτά, κουλουράκια, χαρίζοντας το πράσινο χρώμα του αφειδώς.

Αβοκάντο
Άλλη μια υγιεινή τροφή που μπήκε δυναμικά στα πιάτα μας τα τελευταία χρόνια και κυριαρχεί στα brunch, συνήθως με αυγά. Τα αβοκάντο με τα καλά λιπαρά τους έδωσαν σίγουρα, ως τροπικά φρούτα, μια πράσινη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- χροιά στα πιάτα μας, σε τοστ και σάντουιτς, σε plant-based πιάτα, αλλά και στο περίφημο ντιπ γουακαμόλε.

Τροφές ζύμωσης
Το πιθανότερο είναι ότι πριν το 2010, η ζύμωση ήταν γνωστή στον κόσμο μόνο από την μπίρα -κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Πλέον, όμως, οι τροφές ζύμωσης -με το κεφίρ να είναι από τις πρώτες και να έχουν ακολουθήσει το kimchi, η kombucha, το ξινολάχανο- έχουν μπει για τα καλά στα μενού, ακολουθώντας φυσικά την healthy τάση των τελευταίων ετών.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα