THE QUEEN’S GAMBIT: ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το 2020 το The Queen’s Gambit κυκλοφόρησε στο Netflix και γρήγορα μάζεψε εκατομμύρια θεατές. Μάλιστα, κατάφερε να μπει στα top 10 σε 92 διαφορετικές χώρες και να καταλάβει την πρώτη θέση σε 63. Τον Σεπτέμβριο του 2021, όμως, επανήλθε στη δημοσιότητα και ο λόγος δεν είναι καλός.

Τότε έγινε γνωστό ότι η Nona Gaprindashvili, πρωταθλήτρια της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και παγκόσμια στο σκάκι, έχει κάνει μήνυση στο Netflix για τη σειρά. Ο λόγος; Μία ατάκα, που ακούγεται στο τελευταίο της επεισόδιο και την αφορά. “Το πιο ασυνήθιστο σημείο της Elizabeth Harmon είναι, πραγματικά, το φύλο της. Και αυτό ακόμα δεν είναι μοναδικό στη Ρωσία. Υπάρχει η Nona Gaprindashvili, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια των γυναικών και δεν έχει ποτέ αντιμετωπίσει άντρες”. Ωστόσο, αυτό το στοιχείο δεν είναι αληθές και γι’ αυτό η 80χρονη πρωταθλήτρια αποφάσισε να μηνύσει την πλατφόρμα για δυσφήμηση.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι το 1968, οπότε και τοποθετείται το εν λόγω επεισόδιο, η Gaprindashvili είχε έρθει αντιμέτωπη με τουλάχιστον 59 άντρες σκακιστές, από τους οποίους τουλάχιστον 10 ήταν grandmasters. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν είναι μόνο εντελώς ψευδής, αλλά και τρομερά σεξιστική και υποτιμητική. Το πόσο, λοιπόν, που διεκδικεί; 5 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, το Netflix δεν δέχτηκε έτσι απλά τη μήνυση. Τον Σεπτέμβριο έσπευσε να ζητήσει απόρριψη της υπόθεσης από το δικαστήριο, με επιχείρημα ότι πρόκειται για προϊόν φαντασίας. Όπως εκπρόσωποι της πλατφόρμας είχαν σχολιάσει τότε στο NBC News, σέβονται τρομερά την πρωταθλήτρια και την καριέρα της, αλλά θεωρούν την καταγγελία εντελώς αβάσιμη.

Τώρα, λοιπόν, έχουμε μία νέα εξέλιξη με την υπόθεση. Στις 29 Ιανουαρίου, ο Περιφερειακός Δικαστής της Βιρτζίνια, που έχει αναλάβει τη διαμάχη, αρνήθηκε το αίτημα του Netflix για απόρριψη της μήνυσης. Η αιτιολόγηση της απόφασης ήταν πως επειδή μιλάμε για προϊόν φαντασίας, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το Netflix απαλλάσσεται από κατηγορίες δυσφήμισης, από την στιγμή που όλα τα στοιχεία της δυσφήμισης φαίνεται να υπάρχουν. Με άλλα λόγια, εκτός κι αν η ίδια η Gaprindashvili αποφασίσει ότι δεν θέλει τελικά να συνεχίσει, θα δούμε την υπόθεση σύντομα να πηγαίνει στο δικαστήριο.

queen's gambit gif | Explore Tumblr Posts and Blogs | Tumgir

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα