5 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που ταιριάζουν στον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι εδώ και μας κάνει να προσανατολιζόμαστε προς πιο «βαριά», comfort πιάτα της ελληνικής κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για την εποχή. Όπως τα παρακάτω.

Φακές
Στην εκδοχή τους ως σούπα, οι φακές είναι ένα πιάτο που απολαμβάνεται ζεστό, με όλα τα αρώματα από το ξίδι, τη δάφνη και τη φακή να μπλέκονται σε έναν συνδυασμό που ως παιδιά δεν μας ταίριαζε και τόσο, αλλά αγαπήσαμε μεγαλώνοντας. Αν και διατροφικά ο συνδυασμός φακής και φέτας είναι λάθος, καθώς το ασβέστιο του τυριού παρεμβαίνει στην απορρόφηση του σιδήρου, γευστικά το ένα δεν γίνεται να αποχωριστεί το άλλο.

Παστίτσιο
Μπορεί η ονομασία του να σημαίνει «μπέρδεμα» στα ιταλικά και να προέρχεται από την Ιταλία του 17ου αιώνα, στην πραγματικότητα, όμως, το παστίτσιο παραμένει ένα αγαπημένο φαγητό ελληνικής κουζίνας, και μάλιστα από την παιδική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Καταγεγραμμένη συνταγή για παστίτσιο βρίσκουμε στο βιβλίο συνταγών του Πελεγκρίνο Αρτούζι «La Scienza in Cucina e L’ Arte di Mangiar Bene», στην οποία, μάλιστα, χρησιμοποιούνται τριών ειδών κρέατα: χοιρινό, μοσχαρίσιο και… περιστεριού! Στην Ελλάδα, το παστίτσιο έφτασε από τα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου και παραμένει αγαπημένο μέχρι σήμερα.

Λαχανοντολμάδες
Κατέφτασαν στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, καθώς οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη του Καυκάσου και της Ανατολής και δεν είναι τόποτα παραπάνω από φύλλα λάχανου, γεμιστά με κιμά και ρύζι και σερβιρισμένα με σάλτσα αυγολέμονο. Όσο, όμως, κι αν ακούγεται απλό, είναι ένα πολύπλοκο πιάτο στην παρασκευή του, που όσο δύσκολα φτιάχνεται, τόσο… εύκολα καταναλώνεται.

Γιουβαρλάκια
Οι οθωμανικές επιρροές και πάλι δεν λείπουν από αυτό το πιάτο της ελληνικής κουζίνας που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Η ονομασία του ουσιαστικά σημαίνει στρογγυλός στα τούρκικα και περιγράφει μια πηχτή σούπα με κεφτέδες και αυγολέμονο στην κατσαρόλα. Απαραίτητος… σύμμαχος; Το ψωμί.

Μουσακάς
Οι τουρίστες σίγουρα έχουν διαδώσει τη φήμη του παγκοσμίως, αφού ο μουσακάς αποτελεί ένα από τα πιο περιζήτητα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αλλά και οι ντόπιοι το εκτιμούν δεόντως. Κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, ωστόσο παραμένει αγαπητό στην παραδοσιακή εκδοχή του, με την τηγανητή μελιτζάνα, την πατάτα, τη μπεσαμέλ, τον κιμά και τα μπαχαρικά.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα