ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Το ζεστό μας κρεβάτι και οι πιτζάμες μας είναι σίγουρα πολύ δελεαστικότερη συνθήκη από το να σηκωθούμε πρωί πρωί και να αρχίσουμε την γυμναστική. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές θερμοκρασίες, είναι όπως λένε οι ειδικοί και η μειωμένη μας έκθεση στο ηλιακό φως που επηρεάζει την δημιουργία βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Η όλη αυτή κατάσταση μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε κουρασμένοι και νυσταγμένοι, σαν μια φυσική τάση να πέσουμε σε μια λάιτ χειμερία νάρκη.

Η σωστή διατροφή είναι φυσικά σημαντική όλο τον χρόνο, στις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες όμως, το να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με όλα όσα χρειάζεται για να ανταπεξέλθει είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Τι πρέπει να τρώμε λοιπόν;

Ενεργειακές τροφές για τον χειμώνα

Όπως λέει η γιατρός Sarah Brewer, “Τα λιπαρά ψάρια μας δίνουν ωμέγα-3 λιπαρά και επηρεάζουν θετικά την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και την ίδια μας την διάθεση. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι μπορεί να μας βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης γενικότερα. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός και οι σαρδέλες.

Αν η άσκησή μας γίνεται σε εξωτερικό χώρο, τότε θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώμε. Τους χειμερινούς μήνες χρειαζόμαστε περισσότερες θερμίδες για να κρατηθούμε ζεστοί, αν και οι ανάγκες ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Άλλη ενέργεια χρειάζονται όσοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και άλλη όσοι περνούν τις μέρες τους σε καλά θερμαινόμενα γραφεία ή σπίτια. Άσχετα όμως με το αν γυμναζόμαστε έξω ή μέσα ή αν προσπαθούμε να χτίσουμε μυϊκή μάζα, τον χειμώνα πρέπει να τρώμε αρκετά για να ανταπεξέλθουμε.

Η πρόσληψη αρκετής και καλής πρωτεΐνης είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με την γιατρό, όπως και οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την υγεία των μυών την οποία μπορούμε φυσικά να πάρουμε από τα αβγά, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια ή το συκώτι, καλό θα είναι να παίρνουμε όλοι μας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D στην διάρκεια του χειμώνα.”

Η σημασία των υδατανθράκων πριν την άσκηση

Όπως λέει η Dr Brewer, για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να μπει στην διάθεση για άσκηση, θα πρέπει να τον τροφοδοτήσουμε με υδατάνθρακες που ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού μας. Διαλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στην διάρκεια όλης της μέρας μας, θα σταματήσουμε να νοιώθουμε βαρύθυμοι , ενώ τρόφιμα που χωνεύονται γρήγορα, όπως οι μπανάνες, είναι θησαυροί πριν την χειμωνιάτικη άσκηση.

Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι:

  • Προϊόντα ολικής άλεσης όπως η βρόμη, το αναποφλοίωτο ρύζι ή η κινόα
  • Λαχανικά-ρίζες όπως το καρότο, οι ρέβες ή οι γλυκοπατάτες
  • Όσπρια με έμφαση στις φακές
  • Φρέσκα ή ξερά φρούτα

Διαλέγοντας από τα παραπάνω λοιπόν, η Dr Brewer προτείνει ότι πριν το γυμναστήριο καλό θα είναι να φάμε βρόμη με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα ή αν θέλουμε ένα γρήγορο σνακ, να προτιμήσουμε βούτυρο ξηρών καρπών όπως το φυστικοβούτυρο πάνω σε ριζοκροκέτες ή energy bars με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα