ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΤΟΥ

Με του κολλητούς φίλους μας έχουμε επιλέξει να περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας μαζί. Σαν να έχουμε δώσει όρκους γάμου, αποφασίζουμε να είμαστε εκεί στα καλά και στα άσχημα. Τα καλά συνήθως είναι τα εύκολα. Είτε πρόκειται για το γεγονός ότι πήραν πτυχίο ή πήραν προαγωγή στην δουλειά, θα βγούμε έξω, θα το γιορτάσουμε και θα χαιρόμαστε όλη την ώρα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν στιγμές στις οποίες θα πρέπει να είμαστε εκεί για αποκαρδιωτικούς λόγους.

Σε νεαρότερες ηλικίες αυτό μεταφράζεται συνήθως σε χωρισμό με το έτερον ήμισυ. Παρόλα αυτά, και ενώ μεγαλώνουμε, υπάρχει η πιθανότητα ο κολλητός μας να χάσει κάποιο κοντινό συγγενικό του πρόσωπο ή, χειρότερα, τον γονιό του. Είτε αυτό γίνεται ξαφνικά είτε όχι, δεν είναι μία πληγή που γιατρεύεται εύκολα και θέλει συνεχή φροντίδα για να απαλυνθεί ο πόνος, έστω και στο ελάχιστο. Κάποιοι από εμάς έχουμε βρεθεί σε αυτήν την θέση, μη γνωρίζοντας τι να κάνουμε για να στηρίξουμε τον φίλο μας. Πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε μία τέτοια κατάσταση ώστε να μην νιώθει μόνος του; Ιδού όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να του συμπαρασταθείς.

1. Πρόσεχε τι λες

Υπάρχει αυτή η λογική στο μυαλό πολλών ανθρώπων που πιστεύουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να πουν κάτι. Το “Τώρα ξεκουράζεται/Επιτέλους ηρέμησε.”“Βρίσκεται σε ένα καλύτερο μέρος.” και “Όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα.”, τις περισσότερες φορές είναι καλό να μην ακούγονται. Θα μπορούσες να πεις “Συγγνώμη που το περνάς αυτό, πρέπει να είναι πολύ επώδυνο.” Αν δεν ξέρεις πώς να εκφραστείς, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δώσε του μία αγκαλιά και καθίστε μαζί. Μην πεις κάτι απλά για να το πεις.

2. Να είσαι εκεί

Συνήθως λέμε στον φίλο μας, “Ό,τι και αν χρειαστείς, θα είμαι εδώ.” Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε είναι να το εννοείς. Είτε είναι ένα απλό τηλέφωνο ή ένα μήνυμα, κάνει εμφανή την πρόθεση να κρατήσεις την υπόσχεσή σου. Κανονίστε να πάτε μία βόλτα στον καθαρό αέρα, μιλήστε μέσω βιντεοκλήσης, μα πάνω από όλα, άκουσέ τον. Ναι, θα είναι στενάχωρο, αλλά πρέπει να τον αφήσεις να τα βγάλει από μέσα του.

Μία ακόμη συμβουλή είναι να του πάρεις κάτι, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο (παρακαλούμε να μην είναι καθόλου στενάχωρο) για να μπορεί να ξεφεύγει όταν το έχει ανάγκη.

3. Να γίνει μέρος της ρουτίνας σου

Ο πόνος για τον γονιό που έφυγε δεν κρατάει μόνο ένα μήνα. Πρόκειται για μία περίπτωση στην οποία αυτό που μπορούν να κάνουν οι συγγενείς του εκλιπόντος είναι να το διαχειρίζονται καλύτερα όσο περνάει ο καιρός. Κανόνισε να πηγαίνεις μία μέρα της εβδομάδας (ή παραπάνω) να τρώτε μαζί, ή να ορίσετε τις Παρασκευές ως movie night. Η παρουσία σου θα είναι αρκετή.

4. Μην σταματάς να τους προσκαλείς σε events

Ίσως καλό θα ήταν να μην το κάνεις το πρώτο διάστημα, όταν το σοκ και το πένθος είναι ακόμα πολύ έντονο. Όποτε διαπιστώσεις ότι νιώθει καλύτερα, ρώτα τον για το αν θα ήθελε να βγείτε για ένα ποτό ή σε ένα σινεμά. Μην προσπαθήσετε να τον τρέξετε σε κλαμπ ή σε μεγάλα πάρτι. Η καλύτερη συγκυρία για κάτι τέτοιο είναι όταν ο ίδιος το επιθυμήσει. Μέχρι να νιώσει ξανά άνετα με το να διασκεδάσει, άφησέ τον να κάνει μόνος του τα baby steps.

5. Αφήστε τους να μιλάνε όσο θέλουν

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός του θα είναι ένα συνεχές θέμα στις συζητήσεις σας. Από την πιο μικρή συνθήκη μέχρι την μεγαλύτερη, θα θέλει να μιλάει για αυτόν και το πόσο καλά περνούσαν ή πόσο του λείπει. Μην τον κόψετε, αφήστε τον να τα βγάλει από μέσα του. Επίσης, μην προσπαθήσετε να συγκρίνετε τον δικό σας πόνο με εκείνου, ειδικά αν δεν έχετε βιώσει την ίδια κατάσταση. Το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε είναι να φανείτε ανάγωγοι και άκαρδοι.

6. Μην τον κρίνετε

Ο τρόπος με τον οποίο θρηνούμε διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να μαζέψουν τα πράγματα του γονιού τους, και να τα κλείσουν για πάντα στην αποθήκη, διότι δεν αντέχουν να τα βλέπουν. Υπάρχουν και εκείνοι που θα τους πάρει κάποιο διάστημα μέχρι να τα αποχωριστούν. Σε καμία των περιπτώσεων μην κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την απώλεια. Από την στιγμή που δεν επηρεάζει αρνητικά αυτόν και τους γύρω του, δεν έχετε λόγο να κάνετε καμία νύξη επί του θέματος.

7. Σημειώστε την ημερομηνία

Σε κάθε περίπτωση, όσα χρόνια και αν περάσουν, η ημερομηνία που έφυγε ο άνθρωπος εκείνος, θα είναι μία επώδυνη μέρα. Εκείνην την περίοδο ίσως χρειάζεται λίγο παραπάνω χώρο και χρόνο ή θα θέλει την απόλυτη στήριξή σας. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ένα τηλέφωνο να τον πάρετε για να μάθετε πως είναι, δεν είναι διόλου άσχημο. Μα πάνω από όλα, σεβαστείτε τα θέλω του.

8. Μην αγνοείτε τον ελέφαντα στο δωμάτιο

Μπορεί να είναι το μνημόσυνο ή απλά η επέτειος του θανάτου, σε καμία περίπτωση μην αγνοήσετε τον λόγο που σας έφερε κοντά εκείνη την ημέρα. Μιλήστε για αυτό, αφήστε τον να μοιραστεί τις όμορφες αναμνήσεις του, τα παράπονά του ή τα απωθημένα του. Στις μέρες του Πατέρα και της Μητέρας, μπορείτε να κανονίσετε να βγείτε  μαζί τους. Κάντε μία πρόποση αφιερωμένη στους γονείς τους.

Εννοείται πως θα τα κάνετε όλα αυτά μην περιμένοντας τίποτα σε αντάλλαγμα. Οτιδήποτε και αν κάνετε, δεν το κάνετε για εσάς αλλά για αυτούς.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα