ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΖΩΗΣ

Όσο μεγαλώνουμε, γίνεται σαφές ότι κάποιες μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκύψουν στην ζωή την δική μας αλλά και των φίλων μας. Κάποιοι μετακομίζουν για έξτρα σπουδές ή για μια θέση εργασίας, κάποιοι επιλέγουν να αφοσιωθούν περισσότερο στην καριέρα τους, ενώ κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Κατά συνέπεια, όλο και λιγότερος χρόνος μένει για τους φίλους μας, καθώς άλλες σχέσεις αποκτούν μεγαλύτερη προτεραιότητα και μπορεί να αρχίσουμε να νοιώθουμε ότι δεν έχουμε πια τόσα κοινά μαζί τους. Έγιναν όμως φίλοι μας για κάποιους λόγους. Τους έχουμε επιλέξει να βρίσκονται στην ζωή μας και δεν είναι αδύνατο να καταφέρουμε να νικήσουμε τα εμπόδια που μας βάζει η διαφορά φάσης την οποία τώρα ζούμε.

Να μερικοί τρόποι να νικήσουμε αυτό το χάσμα και να κρατήσουμε την φιλία μας ζωντανή:

Επικεντρωνόμαστε σε όσα μας ενώνουν

Έχοντας ζήσει κάποια χρόνια με την συντροφιά των φίλων μας, είναι σίγουρο ότι έχουμε πολλές κοινές αναμνήσεις. Πολλά γεγονότα και φάσεις που περάσαμε μαζί κι έχουν αφήσει πίσω τους υλικό για γέλια και για κλάματα. Επικεντρωνόμαστε σε αυτά, γελάμε με τα ολόδικά μας αστεία, θυμόμαστε στιγμές από διακοπές, εξόδους και γκάφες, χαζεύουμε τις φωτογραφίες μας και κρατάμε την σχέση μας ενεργή, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να βρεθούμε τόσο συχνά.

Δημιουργούμε ευκαιρίες για νέες εμπειρίες

 

Η αναδρομή στο παρελθόν είναι φυσικά βοηθητική, μια φιλία όμως χρειάζεται νέα καύσιμα για να προχωρήσει, νέες αναμνήσεις να προστεθούν στις παλιές, νέες εμπειρίες να καταγραφούν στο κοντέρ μας. Αν δεν έχουμε χρόνο για πολλές εξόδους και συναντήσεις, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κοινή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα να γραφτούμε στο ίδιο γυμναστήριο ή να αποκτήσουμε ένα κοινό χόμπι. Αν το αφήνουμε συνέχεια στην τύχη και στο πότε θα βολέψει, τότε είναι πιθανό να περνούν οι μέρες και οι μήνες χωρίς να το καταλάβουμε. Η οργάνωση μιας τέτοιας δραστηριότητας θα μας βοηθήσει καλύτερα.

Πέρα όμως από αυτήν την οργάνωση δραστηριοτήτων, συνεχίζουμε να μιλάμε με τον/την φίλη μας, να μοιραζόμαστε την ζωή μας, τους φόβους και τα όνειρά μας, ώστε να κρατήσουμε την ουσία της σχέσης μας ζωντανή. Το τηλέφωνο και τα social media μπορεί να βοηθήσουν αν μένουμε μακριά, αν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την δια ζώσης επαφή. Η αυθεντική και από ψυχής έκφραση βοηθάει να γεφυρώνεται το κενό μεταξύ μας.

Κάνουμε σαφή τα όριά μας

Ακόμα κι αν βρίσκουμε τελικά τον χρόνο για να κρατάμε επαφή, υπάρχουν κι άλλα πιθανά εμπόδια στην μακροημέρευση της φιλίας μας. Κάποιος μπορεί να παλεύει με τον χρόνο γιατί έχει μικρά παιδιά, κάποιος να ταξιδεύει συχνά λόγω δουλειάς, ενώ ακόμα και η οικονομική κατάσταση του καθενός μας μπορεί να παίξει τον ρόλο της. Ενώ λοιπόν βοηθάει να είμαστε ευέλικτοι και πρόθυμοι, είναι επίσης σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για το πόσα μπορούμε να κάνουμε για την φιλία μας σε ρεαλιστική βάση και πόσα περιμένουμε από την άλλη πλευρά. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, όπως να διαλέγουμε δραστηριότητες και εξόδους που μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά και οι δύο πλευρές ή να βρούμε λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τα χρονικά περιθώρια και των δύο.

Δεν βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα

Όταν βρισκόμαστε σε διαφορετικές φάσεις ζωής με τους φίλους μας, είναι πολύ συνηθισμένο να βγάζουμε διάφορα συμπεράσματα γι’ αυτούς. Τα συμπεράσματα αυτά είναι πιθανό να είναι λανθασμένα και είναι επίσης πιθανό να γίνουν η βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί ακόμα περισσότερο η απόσταση μεταξύ μας. Αν για παράδειγμα νομίσουμε ότι η φίλη μας που έχει μωρό παιδάκι και μιλάει συνέχεια για τα ξενύχτια της και τα “αγκού” του μωρού, δεν ενδιαφέρεται για τις δικές μας εμπειρίες από ένα μας ταξίδι ή μια επαγγελματική μας επιτυχία κι έτσι σταματήσουμε να τις μοιραζόμαστε. Παρότι μπορεί να ξαφνιαστεί αν της το πούμε ευθέως, είναι μια καλή βάση για μια κουβέντα που θα περιέχει και τα δικά μας ενδιαφέροντα και αποτρέψει το μαράζωμα της σχέσης μας. Ίσως μάλιστα ανακαλύψουμε ότι τα πιθανά δικά μας γκομενικά ή περιπέτειες της προσφέρουν μια χαρούμενη νότα στην βαριά καθημερινότητα της νέας μητέρας. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα όποια υποθετικά μας συμπεράσματα περιορισμένα και ας είμαστε ανοιχτοί.

Ας αποφύγουμε τις κοινωνικές συγκρίσεις

Είναι συχνά αναπόφευκτο να αποφύγουμε τις συγκρίσεις με τους φίλους μας. Όταν βρισκόμαστε σε διαφορετικές φάσεις ζωής ιδιαίτερα, δεν είναι δύσκολο να μπούμε στην λογική του “ποιος τα πάει καλύτερα με την ζωή του”. Αν μάλιστα είμαστε εμείς οι ίδιοι εκείνοι που έχουν φαίνεται να έχουν “μείνει πίσω”. Η ζήλεια λοιπόν είναι μια απόλυτα φυσική αντίδραση και μπορεί να μας προσβάλει όλους. Το να πιαστούμε όμως μέσα σε έναν τέτοιον φαύλο κύκλο είναι κακό και για την ψυχική μας υγεία και για την φιλία μας αυτή καθαυτή. Καλό θα είναι να επικεντρωθούμε σε πιο υγιείς σκέψεις και να έχουμε στον νου μας ότι όλοι έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, όσο υπέροχη κι αν φαίνεται η ζωή τους.

Αλλάζουμε την προοπτική μας

 

Αντί να γκρινιάζουμε που ζούμε μακριά λόγω δουλειάς για παράδειγμα, μπορούμε να νοιώσουμε πιο αισιόδοξα λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα έχουμε περισσότερα χρήματα για να κάνουμε τα γούστα μας, όπως ένα ταξίδι παρέα ή μια πιο ακριβή έξοδο. Αλλάζοντας την προοπτική μας μπορούμε να πάρουμε ιδέες και για την δική μας ζωή, παρακολουθώντας την αλλαγή στην ζωή του φίλου ή της φίλης μας. Πως για παράδειγμα θα οργανώσουμε μια μετακόμιση ή έναν γάμο με βάση τις δικές τους εμπειρίες.

Κάνουμε νέους φίλους (κρατώντας τους παλιούς)

Είναι τελικά αναπόφευκτο και εξαιρετικά συνηθισμένο οι φιλίες μας να αλλάζουν όσο περνάμε από το ένα στάδιο της ζωής μας στο άλλο, ενώ νέοι άνθρωποι μπορεί να προστεθούν στον κατάλογο με τα κοντινά μας πρόσωπα. Όσο λοιπόν προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες της καθημερινότητάς μας είναι φυσικό να αποκτούμε νέους γνωστούς από την δουλειά, το σχολείο των παιδιών ή από τις επαφές των συντρόφων μας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό και επίσης δεν σημαίνει ότι προδίδουμε τις παλιές μας φιλικές σχέσεις. Όταν αυτές είναι υγιείς και λειτουργικές, μπορούν να συνεχίσουν να εξελίσσονται και ίσως να αφομοιωθούν στις νέες μας παρέες.

Φυσικά και είναι δύσκολο να κρατηθούν οι σχέσεις μας όταν αλλάζει το σκηνικό της ζωής μας, αν αξίζει όμως να προσπαθήσουμε για κάτι, αυτό είναι οι φίλοι και οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις της ζωής μας.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα