Δεδομένα και Ενέργεια

Καταναλώνουμε πολλά δεδομένα 

(Με στοιχεία που αφορούν στο 2019) Κάθε λεπτό, της κάθε ώρας, της κάθε ημέρας, μόνο οι Αμερικανοί…

  • Κάνουν 694.444 ώρες video streaming μόνο από το NETFLIX
  • Παρακολουθούν 4.500.000 videos στο youtube 
  • Στέλνουν 511.200 tweets
  • Πραγματοποιούν 4.497.420 google searches
  • Στέλνουν 188.000.0000 e-mails
  • Στέλνουν 18.100.000 text messages

Σύντομα θα καταναλώνουμε πολλά περισσότερα 

Οι αριθμοί κατανάλωσης δεδομένων είναι αστρονομικά μεγάλοι και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν

Η μόνη εύκολη πρόβλεψη είναι ότι πολύ γρήγορα θα αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος δεδομένων που μεταδίδονται. Περιμένουμε το 5G για σταθερή, αξιόπιστη και γρήγορη ροή δεδομένων που θα επιτρέψει αλλαγές σε κάθε σχεδόν τομέα της καθημερινότητας – από την τηλεϊατρική μέχρι τα logistics κι από την επικοινωνία μέχρι τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Μόνο η ευρεία εφαρμογή του Internet of Things θα δημιουργήσει έναν ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων.

Με την ευκαιρία… Το internet ήταν αρχικά ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές και servers για να ανταλλάσσουν δεδομένα – κείμενα, φωτογραφίες, αρχεία. Το Internet of Things είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ συσκευών (από οικιακό ψυγείο μέχρι αυτοκίνητο) που έχουν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Για παράδειγμα, όλες οι “έξυπνες”συσκευές ενός σπιτιού – κάμερες, αισθητήρες, συστήματα σκίασης, ψυγείο, καφετιέρα, τηλεόραση, θερμοσίφωνας, κι ό,τι άλλο φαντάζεστε συνδέονται μεταξύ τους σε ένα τοπικό δίκτυο. Τα τοπικά δίκτυα συνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου κι έτσι αυτόματα γίνονται παραγγελίες στο super market, παρέχεται remote access στον ιδιοκτήτη του σπιτιού για κάθε είδους παρέμβαση, δίνεται η ευχέρεια στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας να ρυθμίζει τις καταναλώσεις.

Άρα, καταναλώνουμε όλο και περισσότερη ενέργεια Ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί το κινητό ή το tablet του για 6 ώρες την ημέρα. Ένα έξυπνο κινητό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση ένα μεσαίου μεγέθους ψυγείο. Η κατανάλωση ενέργειας της συσκευής είναι ένα θέμα, οι κεραίες των δικτύων τηλεπικοινωνίας και τα κέντρα δεδομένων έχουν πολλαπλάσια κατανάλωση. H ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα για επικοινωνία είναι όση καταναλώναμε το 1985 για όλες τις χρήσεις!!! Το επικοινωνιακό σύστημα απαιτεί κάθε χρόνο 1.500 τεραβατώρες – 1,5 τρισεκατομμύριο kWh – ή το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σκεφτείτε ότι οι μεταφορές (με κάθε μέσο) αφορούν στο 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, από οποιαδήποτε πηγή.

Και λοιπόν ?! Όσο κι αν ο τελικός χρήστης περιορίζει την κατανάλωση δεδομένων, τελικά η κατανάλωση θα αυξάνεται μιας και όλο και περισσότερες εφαρμογές θα είναι διαθέσιμες. Η μία όψη της υπεύθυνης στάσης αφορά στις εταιρείες και την τεχνολογία, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας ή/και το ενεργειακό της αποτύπωμα. Για παράδειγμα, η Apple θα καλύπτει στο άμεσο μέλλον όλες τις ανάγκες της από ΑΠΕ, έχοντας ήδη φτάσει στο 75%. Κι η Nokia στοχεύει να μειώσει περισσότερο από 75% το συνολικό ενεργειακό αποτύπωμά της ως το 2030.

Δεν είναι μόνο η μπαταρία του κινητού ενεργοβόρα αλλά και το δίκτυο Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Η άλλη μισή λύση είναι η αυτοπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι ήδη εφικτό να γίνει ο καθένας μας παραγωγός της ενέργειας που καταναλώνει, κάνοντας το καλύτερο για τον εαυτό του (από οικονομικής σκοπιάς) αλλά και για τους άλλους – δηλαδή τον πλανήτη.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα