Τάσεις 2022 | Το goth style επιστρέφει στη μόδα με ultra-glam ταυτότητα

Η εποχή της πανδημίας, και η έξοδος από την καραντίνα, δεν γέννησαν μόνο την ανάγκη για συναισθήματα κι εκδηλώσεις χαράς. Πρωτίστως, η πανδημία έγινε η αφορμή για να εκδηλωθούν συναισθήματα ανασφάλειας και φόβου, μία σκοτεινή πλευρά στην ανθρώπινη ψυχολογία που αναζητά τον δικό της τρόπο για να εκδηλωθεί – και σταδιακά, να αποσυμπιεστεί και να ξεθυμάνει. Η μεγαλύτερη αποτύπωσή της στον τρόπο που ντυνόμαστε εκδηλώθηκε με την επιστροφή σ’ ένα στιλ που διαχρονικά αποτελούσε τον αντίλογο στο λαμπερό, αισιόδοξο και φωτεινό dressing, το goth style. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του goth style, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με την ομώνυμη υποκουλτούρα που εκδηλώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία των ’80s από τους fans του goth rock και του post-pank, είναι το μαύρο χρώμα (σε ρούχα, μαλλιά και μακιγιάζ). Στη διάθεση, γενικώς.

Το modern goth και οι μούσες του

Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, το μοντέρνο goth έρχεται μπολιασμένο με στοιχεία του ultra-glam στιλ και αντλεί έμπνευση από τις glamorous μούσες του, τη Kourtney Kardashian και τη Megan Fox. Οι νέες ιέρειες του modern goth- έτερες αρραβωνιασμένες με ροκ σταρ- έχουν υιοθετήσει στις εμφανίσεις τους τα στοιχεία που διαμορφώνουν το goth – μαύρα ρούχα, δερμάτινα κομμάτια, κορσέδες, τσόκερ, δαντέλες, PVC υλικά κ.ά.- όμως μ’ ένα εξαιρετικά λουστραρισμένο, στιλιστικά αναβαθμισμένο και star quality τρόπο. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουν υιοθετήσει την κουλτούρα στο σύνολό της, αλλά δανείζονται στοιχεία από στο ενδυματολογικό της ύφος για να δημιουργήσουν μία πιο “σκοτεινή” γωνιά στη ντουλάπα τους. Κι επομένως, να προσθέσουν ένταση στο μυστήριο και το sexiness που χαρακτηρίζει το νέο τους προσωπικό στιλ.

Τάσεις 2022 | Το goth style επιστρέφει στη μόδα με ultra-glam ταυτότητα

H Kourtney Kardashian με τον Travis Barker 

Την ίδια στιγμή, νεώτερες εκπρόσωποι του star system, όπως η Olivia Rodrigo και η Saweetie, καλοδέχονται το στιλ ερμηνεύοντας το με πιο “παιχνιδιάρικη” και σέξι διάθεση, και κάνουν “gothcore”- που περίπου μεταφράζεται ως “Goth Girlfriend” – την ηχηρή απάντηση στα ρομαντικά smock dresses, τα puff sleeve κομμάτια, τα φλοράλ μοτίβα και τις κορδέλες στα μαλλιά, που κυριάρχησαν στο ντύσιμο της πανδημίας.

SaweetieGetty Images

H Saweetie.

Glam Goth: τα κομμάτια που όλοι αναζητούν

Η επιρροή των σύγχρονων εκπροσώπων του συγκεκριμένου στιλ έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς στις αγοραστικές συνήθειες με τις shopping πλατφόρμες να καταγράφουν μία τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις που περιέχουν τον όρο “goth”. Το πιο πρόσφατο report του The Lyst αναφέρει ότι τα κομμάτια που εμπνέονται από το goth style είναι από τα πιο δημοφιλή στις αναζητήσεις της πλατφόρμας, ενώ έχουν απογειωθεί και οι αναζητήσεις στα κομμάτια σε μαύρο χρώμα. Στα trending searches των τελευταίων μηνών, το The Lyst κατέγραψε αύξηση 39% σε μαύρα δερμάτινα παλτό71% στις platform boots από λουστρίνι, 81% στα τσόκερ και  196% (!) στα fishnet tops.

Επίσης, αναφέρει ότι στη διάρκεια της χρονιάς το ενδιαφέρον για τις κολεξιόν του σχεδιαστή που εκπροσωπεί το είδος του goth style, ο Rick Owensαυξήθηκε κατά 200%. 

Megan Fox Machine Gun Kelly

H Megan Fox με τον Machine Gun Kelly.

Goth goes mainstream!

Το goth style και τα άτομα που το υιοθέτησαν βρίσκονταν συνήθως στον περιθώριο της κοινωνίας. Ή έστω, προκαλούσαν αυτή την εντύπωση. Το συγκεκριμένο στιλ λειτουργούσε συχνά σαν ένα πέπλο μυστηρίου για το πρόσωπο που το επέλεγε και συνήθως το goth εκδηλωνόταν ως μία “φάση” στη ζωή του ατόμου, που σίγουρα δεν αποζητούσε τη δημοφιλία και την εξωτερίκευση.

Στο αντίποδα αυτού, έρχονται οι εκπρόσωποι της showbiz και οι influncers να παρουσιάσουν τη δική τους glam εκδοχή και να λούσουν στη χρυσόσκονη τη σκοτεινή πλευρά του στιλ. Το goth style περιφέρεται στο κόκκινο χαλί και επικοινωνείται στα social media με σκοπό τα likes και την απήχηση.  Το goth γίνεται δημόσιο, φωτεινό και “ανοιχτό” σε διερεύνηση, ως στιλ τουλάχιστον, απ’ όλους. Το goth γίνεται mainstream, όπως υποστηρίζει σε τίτλο της άρθρο της The Guardian που επιχειρεί να εξηγήσει το φαινόμενο της επιστροφής σε μια τάση εκ διαμέτρου αντίθετης από τη γενική προσταγή της μόδας για το 2022, το happy dressing.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο Andrew Groves, καθηγητής σχεδίου μόδας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, το νέο goth style αποτελεί, κατά τη γνώμη του, την απάντηση της νέας γενιάς στην αψεγάδιαστη, καλογυμνασμένη, περασμένη από φίλτρα τελειότητα του Instagram που κυριάρχησε τη δεκαετία του 2010s. Προσθέτει επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου παράξενο που ο κόσμος αναζητά να εκφράσει τα σκοτεινά του συναισθήματα σε μία εποχή που στις ειδήσεις πρωταγωνιστούν“η ασθένεια, ο θάνατος και η θνητότητα”.

Kourtney Kardashin Travis Barker

H Kourtney Kardashian και ο Travis Barker.

Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου goth

“Το 2022, οι goths δεν χρειάζεται καν να φοράνε μαύρα. Goth οπτικά θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε”, δηλώνει στη The Guardian η Sophie Daly, που διαθέτει ένα e-shop με goth ρούχα στο Depop. Ουσιαστικά, στην καινούργια εποχή του goth style το mix & match μοιάζει να αποτελεί την καλύτερη εκδοχή του, με τις neutral αποχρώσεις να διατηρούν τον βασικό ρόλο, αλλά να τα looks να μην περιορίζονται μόνο σ’ αυτή. Συνδυασμοί με χρώματα όπως κόκκινο, λευκό, μοβ, κίτρινο, με καρό μοτίβα ή και χρωματιστά αξεσουάρ, είναι καλοδεχούμενοι στο goth style της νέας εποχής, ενώ εξίσου απαραίτητη μοιάζει να είναι και η παρουσία λαμπερών κοσμημάτων. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σέξι πλευρά του goth style και την ανάδειξη της θηλυκότητας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το αυθεντικό goth των ’80s-’90s, το οποίο παρά τα όποια σέξι στοιχεία, ήταν ταυτόσημο με τη genderless φιλοσοφία.

Τα goth “It Girls” του 2022 επομένως δεν είναι απόλυτα θλιμμένα, ενώ οι πιο ώριμες ιέρειες του στιλ δίνουν έμφαση περισσότερο στο σεξ απίλ και το μυστήριο που αποπνέει το goth. Επομένως, goth πράγματι θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, και όχι απαραίτητα αυτός που θέλει να ντύσει στα μαύρα τη θλίψη του.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα