ΤΑ 10 ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΜΑΥΣΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ζούσε κάποτε ένας βασιλιάς, για την ακρίβεια ο σατράπης της Καρίας, που ονομαζόταν Μαύσωλος. Όπως λέει ο μύθος, η γυναίκα του Αρτεμισία τον λάτρευε και γι’ αυτό όταν πέθανε, φρόντισε να του χτίσει έναν τόσο μεγαλοπρεπή τάφο, που θεωρήθηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Από τότε, κάθε ταφικό οικοδόμημα με μορφή κτιρίου ονομάζεται μαυσωλείο και η ανθρώπινη τέχνη έχει βρει κι εκεί έναν μεγαλοπρεπή τρόπο να εκφραστεί ανά τους αιώνες. Τα μαυσωλεία έχουν συνήθως την μορφή ναών, αρχαίων ή χριστιανικών, ενώ ένα μουσουλμανικό μαυσωλείο μοιάζει συνήθως με τζαμί. Τα μεγάλα και σπουδαία μαυσωλεία βρίσκονται συνήθως μέσα στις λίστες των αξιοθέατων μια χώρας και οι επισκέπτες μπορεί να περιμένουν ώρες στις ουρές προκειμένου να τα επισκεφθούν. Ας δούμε τα πιο φημισμένα:

10. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα συμπλέγματα κτισμάτων στον πλανήτη και είναι φυσικά οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Στέκονται στην θέση τους από το 2580 π.Χ. και κατασκευάστηκαν για τον ενταφιασμό Φαραώ και των οικογενειών τους, από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Μεγαλύτερη εξ αυτών είναι η Πυραμίδα του Χέοπα ενώ με τις υπόλοιπες Πυραμίδα του Χεφρίνου, του Μυκερίνου αλλά και των Βασιλισσών δημιουργούν ένα σύμπλεγμα κτιρίων, ένα απέραντο συγκρότημα που συναρπάζει τους επισκέπτες αλλά και τους μελετητές. Η Πυραμίδα του Χέοπα θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου Κόσμου και τα δεδομένα της κατασκευής της πραγματικά δημιουργούν δέος καθώς είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κτίσμα εκείνη την αρχαία εποχή με την τεχνολογία που υποθέτουμε ότι διέθεταν. Εξωτερικά, η πυραμίδα του Χέοπα ήταν επιστρωμένη με πλάκες από γρανίτη. Το εσωτερικό ήταν λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια, που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κύριο χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ. Πρόκειται για πραγματικά μεγαλοπρεπές κτίσμα.

9. Μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ
Πεκίνο, Κίνα

Το μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ ξεκίνησε να χτίζεται από εθελοντές δύο μήνες μετά τον θάνατό του. Βρίσκεται στην πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου. Η σωρός του μεγάλου αυτού ηγέτη της Κίνας βρίσκεται ταριχευμένη στον χώρο και εκτίθεται μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο. Το μαυσωλείο είναι έτσι χτισμένο που είναι ορατό από παντού στο Πεκίνο, ενώ πολλοί είναι και οι τουρίστες που το επισκέπτονται. Είναι ανοιχτό σχεδόν κάθε μέρα με ελεύθερη είσοδο, οι επισκέπτες είναι όμως υποχρεωμένοι να είναι σεμνά ντυμένοι και να μην κάνουν καθόλου φασαρία.

8. Το Μαυσωλείο Χουμαγιούν
Δελχί, Ινδία

Άλλη μια πενθούσα σύζυγος είναι υπεύθυνη για αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο. Πρόκειται για την Χαμίντα Μπανού Μπεγκούμ που παράγγειλε την ανέγερσή του μετά τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, αυτοκράτορα Χουμαγιούν. Το μαυσωλείο αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να ταφούν και άλλα μέλη της οικογένειας του Χουμαγιούν και σήμερα υπάρχουν εκεί 150 τάφοι.
Το μνημείο έχει ένα προχωρημένο για την εποχή  του αρχιτεκτονικό σχέδιο. Πρόκειται για ένα οκτάγωνο με τέσσερις μεγάλες και τέσσερις μικρές πλευρές. Οι αρχιτεκτονικές του καινοτομίες επηρέασαν και τη κατασκευή του Τατζ Μαχάλ, έναν αιώνα αργότερα. Ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

7. Ο Τάφος του Jahangir
Λαχόρη, Πακιστάν

Το Μαυσωλείο του Jahangir χτίστηκε για τον αυτοκράτορα Jahangir που βασίλεψε από το 1605 ως το 1627 και βρίσκεται στην Λαχόρη του Πακιστάν. Το έχτισε ο γιός του δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του. Περιβάλλεται από όμορφους περιφραγμένους κήπους και οι μιναρέδες του έχουν 30 μέτρα ύψος. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με νοπογραφίες και χρωματιστά μάρμαρα, ενώ η σαρκοφάγος του αυτοκράτορα από λευκό μάρμαρο είναι στολισμένη με λουλούδια από μωσαϊκό.

 6. Σαχ-Ι-Ζίντα
Σαμαρκάνδη, Ουζμπεκιστάν

Ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης είναι ο ‘”Τάφος του Ζώντος Βασιλέως”. Το συγκρότημα βασίζεται πάνω στον τάφο του Κουσάμ Ιμν Αμπάς, εξαδέλφου του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έφερε το Ισλάμ στην περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, έπεσε θύμα ληστείας και αποκεφαλίστηκε από ληστές ενώ προσευχόταν, όμως τέλειωσε την προσευχή του, πήρε το κεφάλι του και έφυγε. Το ιερό του είναι ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα στη Σαμαρκάνδη. Πριν την είσοδο βρίσκεται μια απέραντη νεκρόπολη, που απλώνεται πάνω από τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Σογδιανής. Οι δύο μεγαλύτεροι τάφοι στη νεκρόπολη ανήκουν στον Ταμερλάνο και στην οικογένεια του Ούλουγκ Μπεγκ. Τα κτίσματα κοσμούνται από πλακίδια σε κάθε απόχρωση του γαλάζιου και ο χώρος θεωρείται ιερός για του μουσουλμάνους γι’ αυτό οι επισκέπτες καλούνται να δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό.

5. Μαυσωλείο Λένιν
Μόσχα, Ρωσία

Μεγάλο και εντυπωσιακό κτίριο χτισμένο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, το μαυσωλείο αυτό είναι η τελευταία κατοικία του σοβιετικού ηγέτη Βλαντιμίρ Λένιν. Πρόκειται για ένα μάλλον μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο καθώς εκεί εκτίθεται η ταριχευμένη σωρός του, που για να διατηρηθεί χρειάζεται ειδική διαδικασία συντήρησης. Βρίσκεται εκεί από τον θάνατο του Λένιν το 1924 και χρειάζεται μια ολόκληρη ομάδα συντήρησης, που κάνει ότι μπορεί ώστε η σωρός να συνεχίσει να δείχνει όσο το δυνατόν πιο φυσική. Το μαυσωλείο είναι ανοιχτό για το κοινό, χωρίς εισιτήριο εισόδου.

4. Τέμενος Ιμάμ Αλ Χουσεϊν
Καρμπάλα, Ιράκ

Ο Αλ Ιµάµ αλ Χουσεΐν Ιµπν Αλίήταν εγγονός του Προφήτη και άγιος των Σιιτών, ο οποίος σκοτώθηκε στην Καρµπάλα από ομοϊδεάτες του. Όχι ότι θα αποφασίζαμε εύκολα να πάμε εκδρομή στο Ιράκ, το μαυσωλείο του όμως συγκαταλέγεται στα ωραιότερα του κόσμου. Είναι κατασκευασμένο το 1154 και καλύπτεται από θόλο με χρυσό διάκοσμο. Το ιερό, κατασκευασμένο από  ατόφιο ασήμι, είναι διακοσμημένο µε χρυσές  επιγραφές. Στο τέμενος περιλαμβάνεται και  συλλογή η οποία περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα που ανήκαν στον Προφήτη.

3. Μαυσωλείο του Αδριανού (Castel Sant’Angelo)
Ρώμη, Ιταλία

Το Μαυσωλείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού που βασίλεψε από το 117 ως το 138 μ.Χ,  ξεκίνησε να χτίζεται με δική του εντολή προκειμένου να ταφεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Το στιβαρό κυλινδρικό αυτό κτίσμα υπήρξε για πολλά χρόνια το υψηλότερο κτίριο της Ρώμης. Τελικά οι στάχτες του Αδριανού, της γυναίκας και του γιού του τοποθετήθηκαν εκεί, ενώ συνεχίστηκε η παράδοση αυτή και για άλλους αυτοκράτορες με τελευταίο τον Καρακάλα το 217μ.Χ. Στέκεται εκεί ως και σήμερα αφού στο μεταξύ έχει αποτελέσει φρούριο αλλά και κάστρο. Σήμερα είναι μουσείο τέχνης και ιστορίας και είναι ανοιχτό στο κοινό.

2. Μαυσωλείο Τσιν Σι Χουάνγκ
Χσιάν, Κίνα

Ή όπως είναι παγκόσμια γνωστό : Στρατός από Τερακότα

Ο αυτοκράτορας αυτός κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους και να ενώσει την Κίνα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, για την κατασκευή του μαυσωλείου του που ξεκίνησε το 246 π.Χ, εργάστηκαν 700.000 άτομα και η ανέγερσή του ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν 13 ετών.
Ο τάφος του ίδιου του αυτοκράτορα δεν έχει ξεκινήσει να ανασκάπτεται ακόμα, η τυχαία ανακάλυψη του Στρατού από Τερακότα που βρίσκεται κοντά του όμως, από κάποιους αγρότες που έσκαβαν έναν λάκκο, έχει γίνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία της χώρας. Πρόκειται για έναν στρατό από αγάλματα φυσικού μεγέθους που βρέθηκαν σε τρεις λάκκους. Υπολογίζεται ότι απαριθμεί περισσότερα από 8000 αγάλματα στρατιωτών, 130 άρματα με 520 άλογα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ακόμα θαμμένα. Οι λεπτομέρειες των προσώπων, των ρούχων και των όπλων τους είναι συγκλονιστικές, μάλιστα λέγεται ότι ο αυτοκράτορας επιθυμούσε τα αγάλματα να έχουν διαφορετικό πρόσωπο το κάθε ένα και ρεαλιστική εμφάνιση. Πραγματικά εκπληκτικό επίτευγμα της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας.

1. Τατζ Μαχάλ
Άγκρα, Ινδία

Το Τατζ Μαχάλ είναι ένα τεράστιο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο που χτίστηκε το 1632-1653 με εντολή του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάλ στην μνήμη της αγαπημένης του γυναίκας Μουμτάζ Μαχάλ. Πρόκειται για έναν από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής και είναι άριστα διατηρημένο και πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών. Πρόκειται για ένα από τα θαυμαστότερα μνημεία της Ινδίας και είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα κτιρίων. Δίπλα στο μαυσωλείο από λευκό μάρμαρο υπάρχουν δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Εσωτερικά, ο κυρίως χώρος του είναι ένας οκταγωνικός θάλαμος με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Όλα αυτά περιβάλλονται από υπέροχους κήπους με δέντρα και θάμνους.

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα