ΚΑΝΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ; ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία καλή στάση σώματος. Αυτή μπορεί να μάς βοηθήσει να αποφύγουμε σκελετικούς και μυϊκούς πόνους, υποστηρίζει την καλύτερη ροή του αίματος στο σώμα μας και ενδυναμώνει τις αρθρώσεις μας. Κατ’ επέκταση μάς οδηγεί σε καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να την έχουμε. Ειδικά αν κάνεις μία καθιστική δουλειά, είναι σίγουρο ότι και ο ίδιος καταλαβαίνεις ότι συχνά δεν έχεις την καλύτερη στάση σώματος. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το διορθώσεις με μερικές αλλαγές στο γραφείο σου και στις εργάσιμες μέρες σου.

Άλλαξε καρέκλα

Αν δουλεύεις σε γραφείο, είναι πιθανό να έχεις μία καρέκλα με μηδενική υποστήριξη για την πλάτη σου ή και εντελώς ξεχαρβαλωμένη. Αν δουλεύεις από το σπίτι, τότε οι πιθανότητες λένε ότι συχνά δουλεύεις από τον καναπέ, το κρεβάτι ή την πολυθρόνα σου. Όλα τα παραπάνω έχουν κοινά αποτελέσματα· καταπονούν με τον καιρό τους ώμους, την σπονδυλική και το κάτω μέρος της πλάτης σου.

Η λύση είναι απλή. Προμηθεύσου μία εργονομική καρέκλα. Αυτό μεταφράζεται σε καρέκλα με καλή οσφυϊκή στήριξη, μιας και στη μέση της πλάτης σου πηγαίνει η περισσότερη ένταση, όταν δουλεύεις σε γραφείο. Παράλληλα, διάλεξε μία καρέκλα, που θα οδηγεί το σώμα σου σε μία ουδέτερη και όρθια στάση. Όσο για την πλάτη της, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακή.

Top 30 Ergonomics GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Κάνε συχνά διαλείμματα για να κινηθείς

Ξέρεις τι είναι χειρότερο από το να μένεις καθιστός 8 ώρες; Να μένεις καθιστός 8 ώρες συνεχόμενα, χωρίς κανένα ενδιάμεσο διάλειμμα για κίνηση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κινείσαι ενδιάμεσα αν θες να προστατεύσεις όχι μόνο την στάση σώματός σου, αλλά τη συνολική σου υγεία. Φρόντισε, λοιπόν, να βάλεις ειδοποιήσεις στο κινητό σου, για να κάνεις τουλάχιστον ένα με δύο διαλείμματα από το καθισιό μέσα στις ώρες εργασίες σου. Φυσικά, ανάλογα το αν δουλεύεις στο γραφείο ή στο σπίτι, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις διαφορετικά πράγματα. Από το απλά να περπατήσεις για λίγο ή να σταθείς όρθιος μέχρι το να κάνεις λίγο stretching ή να ασκηθείς στα γρήγορα.

Top 30 Desk Stretches GIFs | Find the best GIF on Gfycat

Γυμνάσου με στόχο την καλύτερη στάση σώματος

Η καλή στάση σώματος θα πρέπει να είναι γενικά στο μυαλό σου όταν γυμνάζεσαι. Ωστόσο, τις εργάσιμες μέρες θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο. Δεν μιλάμε για κάποια τρομερή άσκηση, αλλά περισσότερο για μικρές κινήσεις, που θα βοηθήσουν εξαιρετικά την στάση σου. Προτίμησε ασκήσεις, που θα σε σηκώσουν όρθιο, που θα τεντώσουν την πλάτη σου και που θα ξεμπλοκάρουν τον λαιμό και τους ώμους σου. Ιδανικά πρόσθεσε αυτές τις ασκήσεις στα διαλείμματα από την καθιστική εργασία σου.

The Squat 'n' Sit GIF | Gfycat

Κράτα το γραφείο σου στο ύψος των ματιών και του σώματός σου

Το τελευταίο, που θέλουμε, είναι να καμπουριάζεις και να καταπονείς το σώμα σου κάθε φορά, που θες να δεις κάτι στην οθόνη του υπολογιστή, να πιάσεις το ποντίκι σου, να πληκτρολογήσεις κ.ο.κ.. Οπότε φρόντισε να φέρεις όλες τις συσκευές, που χρησιμοποιείς, στο ύψος των ματιών και όλου του σώματός σου. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι να βλέπεις και να πιάνεις ό,τι θέλεις, με το σώμα σου να παραμένει σε όρθια στάση και χωρίς να κοπιάζεις.

Κράτα επαφή με το σώμα σου

Πρέπει να μάθεις να ακούς το σώμα σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις ευκολότερα να συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσεις έστω για όλα τα παραπάνω. Βάλε, λοιπόν, αρκετές ειδοποιήσεις στο κινητό σου μέσα στις εργάσιμες ώρες σου, έτσι ώστε να σου υπενθυμίζουν να δεις τι σου “λέει” το σώμα σου. Δηλαδή; Ίσως παρατηρήσεις ότι το αισθάνεσαι πιο καταπονημένο μετά από κάθε Zoom meeting. Ή ίσως συνειδητοποιήσεις ότι νιώθεις πιασμένος και ότι δεν έχεις σηκωθεί από την καρέκλα σου εδώ και τρεις ώρες.

Body Scan Meditation Cartoon

Κράτα τα πόδια σου στο έδαφος

Ίσως είναι από τα πιο συχνά λάθη μας. Είτε η καρέκλα μας είναι πολύ ψηλα τοποθετημένη για το ύψος μας, είτε καθόμαστε σταυροπόδι, είτε έχουμε απλώσει τα πόδια μας σε κάποιο σημείο του τραπεζιού. Όταν και τα δύο πόδια μας πατάνε στο πάτωμα, το βάρος διανέμεται ισορροπημένα στους γοφούς μας. Αντιθέτως, όταν κάθεσαι σταυροπόδι, πέφτει όλο το βάρος στο ένα σου πόδι, ενώ όταν κανένα πόδι δεν ακουμπάει το πάτωμα, όλο το βάρος πέφτει στην πλάτη σου. Οπότε φρόντισε να κρατάς όσο περισσότερο γίνεται και τα δύο πόδια σου στο πάτωμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις και γενικά μία καλύτερη αίσθηση της στάσης του σώματός σου.

Translation GIF | Motion design animation, Motion graphics design, Motion design

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα