7 συμβουλές για να κάνετε σωστά το self τεστ

SARS-CoV-2 είναι στη ζωή μας δυο χρόνια και ακόμα δεν ξέρουμε πότε είναι χρήσιμο να κάνουμε self test, εφόσον έλθουμε σε επαφή με κρούσμα -όπως και ότι μέχρι να φτάσουμε στις τρεις μέρες πρέπει να είμαστε απομονωμένοι. Βέβαια, υπάρχουν και οι συμπολίτες μας που εξακολουθούν να πιστεύουν πως δεν υπάρχει κορονοϊός.

Όπως υπάρχει και το δεδομένο πως τα υπάρχοντα τεστ (όπως και αν τα λένε) δεν μπορούν να ‘πιάσουν’ την εκκίνηση της μόλυνσης κατά 80%, όπως αποκάλυψε στο Magazine η Ελληνίδα που δημιούργησε αυτό της αναπνοής, Πελαγία Ειρήνη Γκούμα. Παρεμπιπτόντως, εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση από το FDA, μολονότι είναι οικονομικό και ακριβές από το πρώτο δευτερόλεπτο της νόσησης.

Με τη μετάλλαξη ‘όμικρον’ να κάνει επέλαση (έχει περιγραφεί σαν ‘επαγγελματίας παίκτης που νικά τις αντίπαλες άμυνες’, αφού έχει τρόπους να νικά ό,τι της εμφανίζει ο οργανισμός μας ) και τους κυβερνώντες άλλων χωρών να ενημερώνουν τους πολίτες πως “όλοι θα νοσήσουμε, οπότε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατευτούμε από τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας, μέσω των εμβολίων”, κρίναμε πως έχει μια λογική να δούμε πόσο σωστά κάνουμε τα self ή τα rapid test, για να έχουμε -όσο μπορούμε- το κεφάλι μας ήσυχο.

Πριν μια συνάντηση με ανθρώπους που μπορούμε να απειλήσουμε τη ζωή τους, είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα rapid που λέγεται κυκλοφορεί και ως ‘τεστ ανίχνευσης αντιγόνου’ -ανιχνεύει πρωτεΐνες από το SARS-CoV-2. Ας δούμε πότε είναι θετικό, πότε αρνητικό και πότε είναι σαν να μην το κάναμε, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να εξηγούν ότι πρέπει να ελεγχόμαστε αν έχουμε συμπτώματα και εντός επτά ημερών από πιθανή έκθεση -επαφή με κρούσμα. Οι επιλογές που έχουμε είναι των ρινικών εκκρίσεων και του σάλιου -με πτύελα ή δείγμα που παίρνουμε με μπατονέτα.

Τι δείχνει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στα τεστ
Τι δείχνει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στα τεστ  DETOOLS

H γερμανική De Tools εξειδικεύεται στον τομέα της τεχνολογίας κατασκευής και αυτοματισμού και διαθέτει ισχυρό δίκτυο με κατασκευαστές ιατρικών προϊόντων. Επίσης, από την αρχή της πανδημίας συμμετέχει ενεργά στην εισαγωγή των απαραίτητων. Ως εξουσιοδοτημένοι εισαγωγείς rapid τεστ, έχουν στην ιστοσελίδα τους τις βασικές πληροφορίες για το πώς να κάνετε ό,τι κάνετε σωστά και αποτελεσματικά.

Πώς να πάρετε το δείγμα σωστά
Πώς να πάρετε το δείγμα σωστά  DE TOOLS

Για αρχή, παίρνετε την μπατονέτα και τοποθετείτε το άκρο της (λέγεται βαμβακοφόρος στυλεός) στο ένα ρουθούνι, έως και 2.5 εκατοστά από την άκρη του ρουθουνιού. Επειδή μάλλον δεν έχετε πρόχειρο χάρακα, δείτε την εικόνα. Αφότου λοιπόν, γίνει η τοποθέτηση, γυρίστε περιστροφικά την μπατονέτα πέντε φορές και επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι. Κατόπιν αφαιρέστε.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ

Πώς να πάρετε το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα

Αν τώρα, θέλετε να είστε πιο σίγουροι, είναι χρήσιμο όπως είναι η μπατονέτα μέσα στη μύτη, να γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και ενώ την κρατάτε χαμηλά να τη φτάσετε έως το τέλος του ‘τούνελ’ δηλαδή, τον οπίσθιο ρινοφάρυγγα. Μετά την επαφή, πιέζετε ελαφρά εκεί το στύλεο (πάρτε το χρόνο σας, μην κάνετε βιαστικές κινήσεις), κάνετε και δυο περιστροφές και αφαιρείτε -για να επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι.

Τώρα, θα βάλετε στο δοχείο που έχει η συσκευασία το υγρό (που επίσης διατίθεται) και θα βυθίσετε εκεί το άκρο της μπατονέτας -προφανώς αυτό που έχετε βάλει στη μύτη σας. Ακολούθως, θα κάνετε δέκα περιστροφές, όπως πιέζετε την μπατονέτα προς τα κάτω -τη βάση του δοχείου- και στα πλάγια του σωλήνα εξαγωγής -όπως λέγεται επισήμως το δοχειάκι.

Όπως αφαιρείτε την μπατονέτα, πιέζετε με τα χέρια σας το άκρο της -ώστε να απελευθερωθεί όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Κλείνετε το ρυθμιστικό εκχύλισης δείγματος (λέγεται κι έτσι), το γυρίζετε και ρίχνετε 3 σταγόνες στο σημείο S που έχει η ‘κασέτα’ -η άσπρη πλαστική συσκευή που έχει η συσκευασία.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το σημείο S είναι το παράθυρο (λέγεται και θέση ή φρεάτιο) για το δείγμα, με την τεχνολογία της κασέτας να περιλαμβάνει μεμβράνη αντιδραστηρίου και μεμβράνη αντίδρασης. Για να μη ζαλιστείτε, όπως εγώ όταν άκουσα όλες τις πληροφορίες, κρατήστε ότι εντός της συσκευής σε αυτό που λέγεται ‘γραμμή δοκιμής’ υπάρχουν ουσίες που ‘διαβάζουν’ το δείγμα εξ ου και βλέπουμε τη γραμμή εκεί όπου είναι το C. Όταν δεν τη βλέπουμε, έχουμε κάτι κάτι πολύ λάθος (πχ δεν δώσαμε αρκετό δείγμα) και το αποτέλεσμα είναι άκυρο -ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε νέο τεστ.

Στη μεμβράνη αντίδρασης ‘συναντιέται’ το δείγμα μας με τις ουσίες που ‘αναγνωρίζουν’ αν έχουμε τον ιό και σε τι ‘ποσότητα’. Αν εμφανιστεί γραμμή στο Τ έχουμε Covid-19. Αν η γραμμή είναι αχνή, έχουμε μικρή ποσότητα του αντιγόνου SARS-Cov-2. Γενικά, η ένταση του χρώματος δείχνει την ποσότητα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε θετικοί. Και επαναλαμβάνουμε το τεστ.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα