Πώς φαντάζεστε τα Χριστούγεννα στο Μαρόκο;

Οι εικόνες των Χριστουγέννων για τους ανθρώπους του Βόρειου Ημισφαιρίου συνήθως περιλαμβάνουν χιόνι, τζάκι, οικογενειακή θαλπωρή. Υπάρχουν, όμως, κι εξαιρέσεις στον κανόνα.

Το Μαρόκο, αν και βρίσκεται στο Βόρειο Ημισφαίριο, είναι μια χώρα που δεν ζει τα Χριστούγεννα όπως έχυμε συνηθίσει. Εκεί κατέφευγαν για εορταστικό ταξίδι στην προ κορωνοϊού εποχή, όσοι ήθελαν να ανταλλάξουν το χιόνι με ένα εξωτικό τοπίο, γεμάτο άμμο Σαχάρας, αρχαία φρούρια και σκηνικά που απέχουν πολύ από τα κλασικά.

Όσοι, μάλιστα, θέλουν να «δραπετεύσουν» τελείως από τα Χριστούγεννα, κατευθύνονται προς τις πιο μικρές πόλεις και χωριά, όπου σίγουρα δεν γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και στολισμοί. Στις μεγαλύτερες πόλεις, όπως στη Φεζ, το Ραμπάτ και το Μαρακές, η αίσθηση των γιορτών είναι λίγο πιο έντονη, χάρη στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εκεί, ενώ δεν λείπουν και οι ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες διακοπές που οργανώνουν διάφορα ταξιδιωτικά στο Μαρόκο και περιλαμβάνουν τρέκινγκ με καμήλα στη Σαχάρα, ξενάγηση στο Μαρακές με τα κρυμμένα παλάτια και τα χαμάμ και χριστουγεννιάτικο δείπνο στο φαράγγι Todra. Όλα αυτά, βέβαια, σε εποχές που βλέπαμε τις πανδημίες μόνο σε ταινίες.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα