Τι δείχνουν τα πρώτα ερευνητικά στοιχεία για τη νόσηση της Όμικρον

Της Σοφίας Κωστάρα

Τις τελευταίες μέρες η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τη νέα παραλλαγή Όμικρον να σαρώνει. Η υπερμεταδοτικότητά της από την πρώτη στιγμή σήμανε τα καμπανάκια της εγρήγορσης και της επαγρύπνησης στους επιστήμονες πρώτα απ’ όλα. Οι μεγάλες δυτικές χώρες έλαβαν τα πρώτα μέτρα αναχαίτησης, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ότι τα καθολικά μέτρα περιορισμού είναι δύσκολο να ληφθούν, καθώς οι οικονομίες αλλά και η ψυχολογία των πολιτών κινούνται πλέον στο κόκκινο. Από την άλλη, φαίνεται ότι τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, αν και εξακολουθούν να αποτελούν το μοναδικό υπερόπλο μας σε συνδυασμό με τα ατομικά μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πλέον, η μετάλλαξη Όμικρον έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

Η νόσηση

Σε ανάρτησή του, ο Τέο Σάντερσον, ερευνητής στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, δείχνει την καμπύλη που φανερώνει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στο Λονδίνο. Όπως σχολιάζει, το 83% των κρουσμάτων στο Λονδίνο, πλέον, είναι Όμικρον. “Τώρα προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα”, σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου αναφέρει ότι η Omicron αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ή και από τις δύο δόσεις εμβολίου, ενώ οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα τόνιζαν χθες ότι τους τρομάζει ο ρυθμός μετάδοσης της νέας παραλλαγής, λέγοντας ότι αυτό που θα έρθει θα είναι κάτι πολύ κακό.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει δραματική έκκληση να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να μην “ακυρωθεί” καμία ζωή.

Όπως τονίζει το Reuters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι “δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση”

Στην Ελλάδα

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, λέγοντας πως “τα χθεσινά κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που βλέπουμε μέρες, δηλαδή την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας, ενώ παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές”. Προέβλεψε δε πως “το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Omicron”. “Θεωρώ ότι θα είναι υποχρεωτική κίνηση το lockdown”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη επεσήμανε ότι “στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Omicron.

Όσον αφορά τη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως “δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία”. Εάν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς “δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Omicron”. “Χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα”, τόνισε αρκετές φορές ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Πηγή: Capital.gr

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα