Περνάμε από 4 ινσταγκραμικά μέρη της Ηπείρου

Ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της ηπειρωτικής Ελλάδας, η Ήπειρος είναι μαγευτική τον χειμώνα, ειδικά στα παρακάτω γραφικά σημεία της που θα μπορούσαν να… ρίξουν το Instagram.

Στην παραμυθένια Λίμνη Ιωαννίνων
Η ονομασία της είναι Παμβώτιδα και είναι το δημοφιλές στολίδι των Ιωαννίνων, με τις πυκνόφυτες όχθες και τα τριγύρω βουνά να καθρεφτίζονται στα νερά της, σε υψόμετρο 483 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ιδιαιτερότητά της, όμως, είναι η μικρή νησίδα στο μέσον της, όπου υπάρχει οικισμός με 347 κατοίκους και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, εκεί όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Η περιοχή της λίμνης είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, κάτι που αποδεικνύει την ομορφιά και τη σημασία του τοπίου.

Στο ξακουστό γεφύρι της Άρτας
Έχει μείνει στην ιστορία από τη λαϊκή παράδοση ως το γεφύρι που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» και πρόκειται για μια λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην πόλη της Άρτας, μήκους 142 μέτρων με καμάρες μεγαλύτερες και μικρότερες, που σίγουρα ξεσηκώνει τις φωτογραφικές μηχανές των επισκεπτών. Ιστορικά, μάλιστα, διασώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού στις 23 Σεπτεμβρίου 1944, όταν οι Γερμανοί Ναζί αποχώρησαν διατάσσοντας την ανατίναξή του, ο γερμανός βομβιστής λέγεται ότι δεν υπάκουσε, ενώ μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι κάποιος γερμανός στρατιώτης γύρισε κρυφά πίσω και απενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο Άρτας, το οποίο ήταν το παλιό Οθωμανικό Τελωνείο και χτίστηκε με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ.

Στην καταπράσινη Πραμάντα
Τα χωριά των Τζουμέρκων ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας σίγουρα είναι χειμερινός προορισμός για όσους αγαπούν το υψόμετρο. Από τα 47 αυτά χωριά, με πολλά από αυτά βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, η Πράμαντα, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι τα πιο σημαντικά. Εμείς επιλέγουμε μια στάση στην Πραμάντα, που είναι κεφαλοχώρι και άρα πιο τουριστικό, με την πλακόστρωτη πλατεία της με τον υπεραινώβιο πλάτανο, την ιστορική βρύση «Αράπης», την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τον παραδοσιακό οικισμό, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και τους καταρράκτες. Οι τοπικές ηπειρώτικες γεύσεις με τα ντόπια κρέατα και τις πίτες είναι ό,τι πρέπει στην περιοχή για να «νικήσετε» το κρύο.

Στο γραφικό Μέτσοβο
Ίσως η καλύτερη εποχή για να «σκαρφαλώσει» κανείς στα 1200 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου και να πάρει άρωμα χειμώνα και Χριστουγέννων στην ορεινή αυτή κωμόπολη. Πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές βρύσες, φύση και χιόνι είναι οι εικόνες που θα μονοπωλήσουν τις φωτογραφίες σας τις ημέρες που θα βρίσκεστε εκεί και θα σας κάνουν να ξεχάσετε το αστικό τοπίο. Μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου επιβάλλεται, παρά το κρύο.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα