Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings

Σε όποια γενιά και αν ανήκουμε, είτε σε αυτή των baby boomers, είτε σε εκείνη της Gen X και των millennials, το τσίπουρο αποτελεί σήμερα μέρος πολλών γαστρονομικών μας εξορμήσεων και παρεΐστικων στιγμών μας, εντός και εκτός σπιτιού. Το πώς αυτό το παραδοσιακό απόσταγμα από στέμφυλα του τόπου μας, κατάφερε όχι μόνο να φτάσει στο σήμερα, αλλά να αναδειχθεί σε μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για τις συναντήσεις μας και μάλιστα, ανεξαρτήτως εποχής, σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Ταιριάζει άψογα με κάποιους από τους πλέον εκλεκτούς μεζέδες και πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας, τόσο της σύγχρονης, όσο και της πιο παραδοσιακής, ενώ σήμερα αποτελεί τη βάση και για μερικά από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά cocktails. Το στοιχείο-«κλειδί», βέβαια, που φέρνει τη γεύση της παράδοσης στα σύγχρονα μενού, είναι η ποιότητα. Για αυτό και όσοι γνωρίζουν από «καλό τσίπουρο», επιλέγουν το αυθεντικό, το παραδοσιακό, δηλαδή το τσίπουρο Θεσσαλίας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, τώρα να συνδυάσουμε την ποιότητα με την παράδοση σε μία γαστρονομική συνάντηση; Ποια είναι τα ιδανικά pairings για να συνοδεύσουμε το τσίπουρό μας και ποια είναι τα ελληνικά cocktails που μπορούμε να ετοιμάσουμε, έχοντας ως βάση μας το παραδοσιακό τσίπουρο; Οι απαντήσεις στη λίστα που ακολουθεί.

Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings - 1

Μετατρέποντας μία συνάντηση για τσίπουρο σε μία γαστρονομική εμπειρία

Τα εδέσματα τα οποία θα επιλέξουμε για να συνοδεύσουμε το μενού μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αναβαθμίσουν την «ιεροτελεστία» του τσίπουρου. Τα πάντα όμως, εξαρτώνται και από το απόσταγμα που θα βρεθεί στο κέντρο του τραπεζιού μας. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό τσίπουρο Θεσσαλίας, δηλαδή το Τσίπουρο Καλαϊτζή, ένα ποιοτικό, καθαρό, εκλεπτυσμένο και αρωματικό απόσταγμα, που διατηρεί τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού και διακρίνεται για την αρωματική και τη γευστική του αρμονία, ταιριάζει περισσότερο με γήινα εδέσματα, όταν δεν περιέχει γλυκάνισο. Μερικά ιδανικά pairings για το συνοδεύσουμε άψογα στην πλέον δροσερή εκδοχή του, λοιπόν, είναι τα τσιγαριστά, το τηγανητό ψωμί, το παραδοσιακό και έντονα γευστικό σύγκλινο, τα παστά κρεατικά, οι καυτερές πιπεριές, τα τουρσιά, ακόμη και τα καπνιστά ψάρια ή απλώς, ο κλασικός, παραδοσιακός συνδυασμός της ελιάς και του τυριού.

Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings - 2Αν όμως προτιμάμε το τσίπουρό μας με γλυκάνισο, τότε το μενού αλλάζει. Για παράδειγμα, ακριβώς επειδή το παραδοσιακό τσίπουρο Θεσσαλίας περιέχει εκλεκτούς σπόρους γλυκάνισου, μάραθου και αστεροειδούς γλυκάνισου σε μια μυστική ισορροπία, που αρωματίζουν το απόσταγμα με δροσερές αέρινες νότες, πέρα από το ότι προτείνεται να πίνεται παγωμένο με νερό, τα ιδανικά pairings για να το συνοδεύσουμε είναι οι εκλεκτοί αλμυροί μεζέδες, όπως οι γαρίδες και τα θαλασσινά, αλλά και το αυγοτάραχο, τα σκληρά κίτρινα τυριά και τα δροσερά φρούτα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα επιλέξουμε τα φαγητά και τους μεζέδες που θα συνοδεύσουμε το τσίπουρό μας, ανάλογα με την ώρα του ραντεβού μας, καθώς και ότι το βασικό συστατικό για μία επιτυχημένη συνάντηση για τσίπουρο, είναι η καλή παρέα.

Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings - 3

Συμβουλές σερβιρίσματος: Αν θέλουμε να απογειώσουμε το μενού μας, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τον ιδανικό τρόπο σερβιρίσματος του αγαπημένου μας τσίπουρου. Αρχικά, πάντα φροντίζουμε να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα και από εκεί και πέρα, έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο σερβίρεται σε μικρά ποτήρια, δροσερό στους 10-15°C και όχι παγωμένο γιατί χάνει τα αρώματά του. Όσο για το τσίπουρο με γλυκάνισο, σερβίρεται συνήθως με πάγο και νερό.

Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings - 4

Δημιουργώντας τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά cocktails με βάση μας το τσίπουρο

Ακριβώς επειδή το τσίπουρο αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου γαστρονομικού μενού, αυτό σημαίνει πως απευθύνεται σε κάθε γούστο και σε πολλές περιπτώσεις, συνιστά τη βάση και για πιο τολμηρούς συνδυασμούς γεύσεων. Για την ακρίβεια, στις μέρες μας υπάρχουν και cocktails με ελληνικό χαρακτήρα, που έχουν δημιουργηθεί έχοντας ως βάση τους το παραδοσιακό τσίπουρο Θεσσαλίας.

Σήμερα, λοιπόν, οι πιο τολμηροί σε επίπεδο γαστρονομίας, προσδίδουν ένα πιο σύγχρονο twist στην απόλαυση του αγαπημένου τους αποστάγματος, δημιουργώντας cocktails και απεριτίφ με βάση το τσίπουρο. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για Τσίπουρο Καλαϊτζή της οικογένειας Mantis Greek Spirits Collection χωρίς Γλυκάνισο με χυμό αγγουριού ως απεριτίφ ή για Τσίπουρο Καλαϊτζή χωρίς Γλυκάνισο με πράσινη ελιά και λίγο ανθό αλατιού -όπως δηλαδή το dry Martini- για μια βραδιά με ευχάριστες εκπλήξεις;

Όταν το τσίπουρο αποτελεί τη βάση για τα πιο γευστικά cocktails και τα πιο ιδιαίτερα food pairings - 5Από τις πιο τολμηρές προτάσεις σερβιρίσματος μέχρι τα pairings που απογειώνουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο τις συναντήσεις μας, το παραδοσιακό τσίπουρο αποτελεί σήμερα τη βάση για ξεχωριστά γευστικά, ποιοτικά «ταξίδια» και στιγμές που μας θυμίζουν το πώς η παράδοση μπορεί να ταιριάξει άψογα με τη σύγχρονη καθημερινότητα, φέρνοντας την ιστορία του τόπου μας και φυσικά, τη γεύση και την ποιότητα στα ποτήρια μας. Το αν θα επιλέξουμε τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, εξαρτάται από τον ουρανίσκο μας.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα