Ο Τάμεσις Ζει

Ο Τάμεσης (Thames) έχει μήκος 346 χιλιόμετρα, περνάει από πολλές πόλεις όπως η Οξφόρδη και το Ρέντινγκ, αλλά το όνομά του φέρνει στο μυαλό όλων το Λονδίνο – άλλωστε οι Λονδρέζοι θεωρούν τον Τάμεση δικό τους και τον αποκαλούν απλά “το ποτάμι”.

Το 1957 ο Τάμεσις κηρύχθηκε επίσημα “βιολογικά νεκρός”. Όμως, χωρίς να το επιδιώξει κανείς –  κι ίσως χωρίς να το περιμένει κανείς – ο ποταμός απέδειξε ότι είναι πιο είναι πιο συναρπαστικός από ό,τι νομίζαμε.

Η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) έκανε έναν έλεγχο ζωής κι επιβεβαίωσε θριαμβευτικά τις ενδείξεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος. Ο Τάμεσις Ζει. Ιππόκαμποι, χέλια, φώκιες, ακόμα και δηλητηριώδεις καρχαρίες βρέθηκαν στον Τάμεση. Βρέθηκαν ακόμα σε αυτόν εκπληκτικά πλάσματα, όπως καρχαρίες, γαλέοι, αστρογαλέοι και σκυλόψαρα. Σκυλόψαρα μεγέθους περίπου 60 εκατοστών, καλυμμένα με δηλητηριώδη αγκάθια και μπορούν να βρεθούν σε βαθιά νερά. Γαλέοι, ο οποίοι τρέφονται με ψάρια και όστρακα μπορούν να φτάσουν τα δυο σχεδόν μέτρα και έως 106 κιλά. Αστρογαλέοι, που μπορούν να φτάσουν έως και 1 μέτρο και 25 κιλά και τρώνε κυρίως καρκινοειδή, οστρακοειδή και μαλάκια. Ο ποταμός παρέχει επίσης πόσιμο νερό, τροφή, μέσα διαβίωσης και προστασία από τις παράκτιες πλημμύρες στις γύρω κοινότητες.

Ο ποταμός φιλοξενεί περισσότερα από 115 είδη ψαριών και 92 είδη πουλιών, όμως αντιμετωπίζει απειλές ρύπανσης και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ZSL. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία του Τάμεση κατά 0,2⁰C ετησίως κατά μέσο όρο, λέει η ZSL, προειδοποιώντας ότι αυτό «αντικατροπτίζει μια ανησυχητική εικόνα» όταν συνδυάζεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο αριθμός των ειδών ψαριών που βρέθηκαν στις παλιρροϊκές περιοχές του ποταμού έχει δείξει ελαφρά μείωση και οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ο λόγος για αυτό.

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα