Straight Outta Compton

“Life ain’t nothin but bitches and money”.

Οι N.W.A. δεν επινόησαν το Gangsta Rap, αλλά ήταν αυτοί που το έβαλαν στον χάρτη, οι πρώτοι που έκαναν το χιπ χοπ μεγάλο στην Δυτική Ακτή και μαζί με τους Public Enemy είναι τα σπουδαιότερα γκρουπ στο είδος. Με τον καιρό, το gangsta εκφυλίστηκε σε καρικατούρα. Μπορεί κάποιοι από την άλλη, να το πήραν πιο σοβαρά και να αλληλοσκοτώθηκαν, αλλά 30 χρόνια πριν, οι στίχοι των Niggaz With Attitude ήταν μία ακριβής περιγραφή της Αμερικής που αυτοί βίωναν ως καθημερινότητα. Ήταν η ζωή τους βγαλμένη από το γκέτο του Compton.

Το Straight Outta Compton λέει την ιστορία αυτής της μπάντας, από την αρχή, που η μουσική ήταν μία διέξοδος από το έγκλημα και τις δουλειές του ποδαριού, μέχρι την φήμη, το χρήμα και την φυσιολογική φθορά και την διάλυση, μέσα στους εγωϊσμούς, τους παρατρεχάμενους, το ακόμη περισσότερο χρήμα και το γκέτο, που κανένας τους δεν ξεφορτώθηκε πραγματικά, σε όποια βίλα του Μπελ-Ερ και αν πήγε να ζήσει.

Ο  F. Gary Gray (The Italian job, The Negotiator) γυρίζει μια σφιχτή και ζωηρή ταινία, παρά τις διόμισι ώρες της. Και παίρνει πολύ βοήθεια από το καστ του: Ο O’Shea Jackson Jr είναι πολύ καλός στο ρόλο του Ice Cube, ίσως επειδή είναι στ’ αλήθεια ο γιος του, ο Paul Giamatti πολύ καλός στο ρόλο του μάνατζερ της μπάντας, ενώ ξεχώρισα τον Jason Mitchel στον ρόλο του Easy E, του ανθρώπου που έστησε τους N.W.A.

Οι μουσικές βιογραφίες έχουν συνήθως ένα μειονέκτημα: Χρειάζεται η συγκατάθεση των μουσικών ή των συγγενών τους, έτσι πολλές φορές καταλήγουν να είναι αγιογραφίες καθόλου αγίων ανθρώπων (Ray, Get on up) Και εδώ συμβαίνει αυτό, παραλείποντας αρκετά καθόλου κολακευτικά γεγονότα, όπως την σχέση με το έγκλημα και το ότι η ομοφυλοφοβία και ειδικά ο μισογυνισμός στα τραγούδια, ήταν και μία πραγματικότητα στη ζωή των περισσότερων μελών, κυρίως του Dr.Dre. Βέβαια οι παραγωγοί της ταινίας είναι μέλη της μπάντας, οπότε κάποια πράγματα έμειναν απ’έξω.

Μια καλή ταινία, που σίγουρα θα αρέσει πολύ περισσότερο σε όσους έχουν ήδη επαφή με τον χώρο. Οι υπόλοιποι θα είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν μέσα από τις ατελείωτες βρισιές, τα yo bro! και τα cuz την ιστορία, αλλά επειδή φωτίζει τις σκοτεινές εποχές των ταραχών στο Λος Άτζελες, ίσως στο τέλος να τους αποζημιώσει.

About the Author

Σχετικά άρθρα