Κισσός Πηλίου: Διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου

Ο Κισσός είναι ένα χωριό στο βουνό του Πηλίου και απέχει λίγο λιγότερα από 50 χιλιόμετρα από τον Βόλο. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και είναι ο ιδανικός προορισμός για απόδραση όλο το χρόνο καθώς σε υψόμετρο 660 μέτρων η θάλασσα βρίσκεται στα 8 χιλιόμετρα ενώ το χιονοδρομικό κέντρο στα 12 χιλιόμετρα.

Ο Κισσός μπορείς να θεωρηθεί ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία αλλά να νιώσουν τη φιλοξενία των κατοίκων του Πηλίου. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τουριστικά χωριά, ο Κισσός ζει σε πιο ήρεμους ρυθμούς, προσφέροντας γαλήνη και χαλάρωση σε όσους το επισκέπτονται, μακριά από τη φασαρία των τουριστικών χωριών αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτά.

Η ονομασία του Κισσού

Για την ονομασία του Κισσού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αποδίδεται φυσικά στο αναρριχητικό φυτό του κισσός, και όχι άδικα καθώς το χωριό είναι γεμάτο κισσούς. Ενώ η δεύτερη εκδοχή είναι μια παραφθορά της λέξης χρυσός “κσος”.

Τι να δεις στoν Κισσό

Αν θέλεις να αφιερώσεις μια ημέρα στο χωριό και να εξερευνήσεις τις ομορφιές του, τότε υπάρχουν επιλογές. Το πρώτο πράγμα που θα σου κάνει εντύπωση, είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση, γεμάτο πλατάνια, καστανιές και φυσικά, κισσούς.

κισσος
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας η οποία υποδέχεται αρκετούς τουρίστες κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν ή να κάνουν κάποιο τάμα. Ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και είναι αρκετά εντυπωσιακός, με το τέμπλο να έχει κατασκευαστεί από ξύλο φλαμουριάς και φύλλα χρυσού. Έκτος από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αν είσαι λάτρης του θρησκευτικού τουρισμού, τότε μπορείς να επισκεφθείς και τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και τα εξωκλήσια του Αγίου Ευσταθίου, της Αγίας Παρασκευής και του Προφήτη Ηλία. Στην κεντρική όμορφη πετρόκτιστη πλατεία του χωριού θα βρεις καφετέριες όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με το αεράκι να σε δροσίζει το καλοκαίρι και τις σόμπες και τα τζάκια να σε ζεσταίνουν το χειμώνα. Επίσης, θα βρεις παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες όπου μπορείς να γευτείς τοπικά πιάτα αλλά και νόστιμα κρέατα συντροφιά με το αγαπημένο ποτό σου. Τα μαγαζιά της κεντρικής πλατείας έχουν θέα τον ναό της Αγίας Μαρίνας, το συντριβάνι και διάφορα μνημεία του χωριού.

Τα πλατάνια θα σου προσφέρουν ίσκιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επίσης.

Αν είσαι λάτρης της φύσης, δεν θα παραλήψεις τον καταρράκτη του Αγίου Κωνσταντίνου όπου χιλιάδες τουρίστες σταματάνε για να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία. Ο καταπακτής βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο του χωριού οπότε σίγουρα θα βρεθείς μπροστά του. Συνεχίζοντας να εξερευνάς τον Κισσό, σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωρίου, καθώς περπατάς ανάμεσα από τα απλά παραδοσιακά σπίτια, στο τέλος του χωριού θα φτάσεις στην πηγή Νταϊμάκι όπου θα δροσιστείς αν είναι καλοκαίρι και θα απολαύσεις το δροσερό κρυστάλλινο νερό του. Ενώ αν συνεχίσεις ανάμεσα από τα χωράφια, σε ένα πολύ όμορφο τοπίο μέσα στο βουνό, θα φτάσεις στην πηγή Τύμπανο.

Κοντινές αποδράσεις από τον Κισσό

Το Πήλιο είναι γεμάτο πανέμορφα χωριά και τοπία που δεν πρέπει να παραλήψεις όμως και ανάλογα την εποχή μπορείς να κάνεις τις επιλογές σου για το τι θα επισκεφθείς, με βάση τον Κισσό.

Άγιος Ιωάννης

Τα μόλις 8 χιλιόμετρα από τον Άγιο Ιωάννη προσφέρουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρόσβαση στη θάλασσα σε μόλις 15 λεπτά. Στον Άγιο Ιωάννη θα βρεις δύο πανέμορφες παραλίες, η μια παραλία είναι του χωριού ενώ σε κοντινή απόσταση θα βρεις την παραλία του Παπά νερό. Ο Άγιος Ιωάννης είναι γεμάτος τουριστικές υποδομές οπότε θα μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε οργανωμένες παραλίες απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου ποτό, αλλά και να βρεις μαγαζιά όπου θα σου προσφέρουν διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να αντικρίσεις τις πρώτες ακτίνες του ηλίου να ξεπροβάλουν από το βάθος των καταγάλανων νερών.

Χιονοδρομικό κέντρο και Ζαγορά

Αν αποφασίσεις να επισκεφθείς το χωριό φθινόπωρο ή χειμώνα έχεις στα 12 χιλιόμετρα το χιονοδρομικό κέντρο και επίσης στα 12 χιλιόμετρα το χωριό Ζαγορά.

Χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες

Το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες στο βουνό του Πηλίου είναι ένα από τα χαμηλότερα σε υψόμετρα χιονοδρομικά καθώς βρίσκεται στα 1471 μέτρα από το ύψος της θάλασσας. Αυτό το κάνει μοναδικό αλλά και συνάμα δύσκολο να έχει χιόνι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά παραμένει εντυπωσιακό καθώς αν είσαι λάτρης του σκι, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου σπορ με θέα τη θάλασσα. Ναι, καλά διαβάσατε, το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορείς να απολαμβάνεις το χιόνι ατενίζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι οργανωμένο, καθώς διαθέτει χώρους στάθμευσης για πάνω από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο ενοικιάσεις εξοπλισμού σκι και σνόουμπορντ αλλά και σχολή για τα χειμερινά αυτά αθλήματα για παιδιά από 3 χρονών και άνω. Στο χιονοδρομικό υπάρχουν συνολικά 5 πίστες. 4 εξ αυτών εγκεκριμένες από τη Διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας και 1 πίστα δρόμου αντοχής μήκους 5 χιλιομέτρων, σε μια διαδρομή γεμάτη οξιές, αγριόλευκες και καστανιές.

κισσος
Πηγή εικόνας: www.larissanet.gr

Ζαγορά Πηλίου

Μια ακόμα κοντινή απόδραση από τον Κισσό, είναι η Ζαγορά. Το μεγαλύτερο χωριό στο Πήλιο και ένα από τα ομορφότερα. Η θέα στο Αιγαίο πέλαγος δε λείπει ούτε από αυτό το χωριό, που απαρτίζεται από συνολικά 4 συνοικίες. Η Ζαγορά ως μεγαλύτερο χωριό, έχει σίγουρα πολλές επιλογές για φαγητό με την παραδοσιακή κουζίνα του Πηλίου να δεσπόζει. Τα ταβερνάκια και τις καφετέριες θα τα βρείτε επί των πλείστων στη γραφική πλατεία χωριού αλλά και περιμετρικά από αυτό. Η μαγεία της φύσης δε λείπει φυσικά από τη Ζαγορά καθώς είναι ένα χωριό γεμάτο πλατάνια που προσφέρουν ίσκιο στους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όποια εποχή και αν επισκεφτείς τα χωριά του Πηλίου, σίγουρα θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία που δεν μπορεί να μείνει μόνο στη μία φορά και θα θέλεις να επισκεφτείς και άλλα χωριά που θα γεμίσουν φωτογραφίες τη μνήμη και τις ιστορίες του μυαλού σου.

About the Author

Σχετικά άρθρα