Μαυρίκιος: Το Σμαραγδένιο ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό

Μαυρίκιος, το πιο εξωτικό και δημοφιλές νησί των απανταχού ερωτευμένων της γης και των κρυσταλλένιων νερών, νότια του Ινδικού Ωκεανού. Κρυσταλλένιες τυρκουάζ παραλίες, άγρια φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, καταρράκτες, λίμνες, θαλάσσια extreme sportw και μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που δεν μπορεί να μην συγκινήσει και τον πιο δύσκολο “traveller”. Ποτάμια με περίεργα ονόματα, συνθέτουν ένα σκηνικό μαγικό, εξωτικό που κατατάσσει τον Μαυρίκιο στους πιο δυνατούς προορισμούς στον κόσμο.  Το δεύτερο μέρος του ταξιδιού μας στον Μαυρίκιο συνεχίζεται με πολλές εκπλήξεις και ακόμη πιο ειδυλλιακά τοπία που θα εξερευνήσουμε. Το αεροπλάνο των ταξιδιωτικών εμπειριών μόλις προσγειώθηκε στον Μαυρίκιο και είναι έτοιμο να ανοίξει τα φτερά του για να γνωρίσει όλα τα μυστικά του νησιού. Φορέστε άνετα παπούτσια, το backpack σας και ξεκινάμε την περιπλάνηση στο τροπικό Μαυρίκιο.

Ζήστε την τοπική κουλτούρα στο Μαχεμπούργκ, Μαυρίκιος

Το ταξίδι στο Μαυρίκιο δεν θα είναι ολοκληρωμένο, εάν δεν επισκεφτείτε το σχετικά αναπτυγμένο νότιο τμήμα του νησιού. Το μεγαλύτερο κομμάτι του νότιου τμήματος δεν έχει παραλία, καθοριστικός λόγος που παραμένει ως “hidden gem” στον Μαυρίκιο. Το Mahebourg θεωρείται ως το πιο ανέγγιχτο τμήμα του νησιού αλλά ως “real travelers” που ψάχνετε απελπισμένα την “local life” θα βρεθείτε στο σωστό μέρος για να μάθετε την αληθινή ζωή του Μαυρίκιου. Η διαδρομή μέχρι το Μαχεμπούργκ θα σας ξετρελάνει, υπέροχα τοπία και μερικά από τα πιο άγρια τοπία της χώρας ξεδιπλώνονται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από το Souillac προς το Le Morne. Θαυμάστε το αξιοθέατο του Μαυρίκιου Ile aux Aigrettes, το εκπληκτικό βουνό Lion μέχρι να φτάσετε στο όμορφο ψαροχώρι Mahe Bourg.

Μαυρίκιος και το ψαροχώρι Mahe Bourg στον εκπληκτικό κόλπο του Grand Port Bay θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την ολοζώντανη-αυθεντική κουλτούρα των Μαυριτανών χωρίς τις επιρροές από τους αποικιοκράτες του παρελθόντος. Επισκεφτείτε την κεντρική αγορά όπου θα βρείτε πολλά μοναδικά προϊόντα, τροπικά φρούτα, λαχανικά, φρέσκο ψάρι. Τοπικές τέχνες-χειροτεχνίες, μπαχάρια. Απολαύστε το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα “Creole” μέσα στην αγορά καθώς επίσης τσάγια και πολλά άλλα ροφήματα στα καφενεδάκια της. Εκεί θα μεταμορφωθείτε σε ντόπιους και θα γίνετε μέρος των τοπικών εθίμων και παραδόσεων.

Η κεντρική αγορά του Maherbourg, Μαυρίκιος
Πηγή εικόνας: www.flickr.com

Η προβλήτα του Mahebourg, Μαυρίκιος

Περπατήστε στην νέα προβλήτα Mahebourg Waterfront και ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο της τοπικής ιστορίας αγναντεύοντας τα γαλαζοπράσινα νερά. Η προκυμαία θεωρείται ως ιδανικό μέρος για όσους είναι λάτρεις των μεγάλων περιπάτων στη θάλασσα. Μπορείτε να κάνετε και πικνίκ έχοντας ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα από την κεντρική αγορά. Μην χάσετε τη θέα του νησιού “Mouchoir Rouge”, στο τέλος της προκυμαίας, ένα θέαμα που θα σας καταπλήξει πραγματικά.  Εξερευνήστε το ναυτικό μουσείο και μάθετε περισσότερα για την επική μάχη που διεξήχθη σε αυτή τη περιοχή. Δείτε από κοντά το μνημείο του Bataille de la Passe αφιερωμένο στην μνήμη των μαχητών που έχασαν την ζωής τους στην ομώνυμη μάχη.

Η προβητα στο Mahebourg
Πηγή εκόνας: mauritiusattractions.com

Η ιδιαίτερη ομορφιά του νησιού Ile aux Aigrettes

Ένα από τα πιο υπέροχα μέρη για επίσκεψη στον Άγιο Μαυρίκιο είναι το Ile aux Aigrettes. Αυτό το νησάκι κατασκευάστηκε από έναν παλιό ασβεστολιθικό κοραλλιογενή ύφαλο που καλύπτεται μερικώς από άμμο και έδαφος. Έχει διεθνή αναγνώριση λόγω ότι πολλά από τα φυτά που βρίσκονται στο παρθένο έδαφος του, δεν αναπτύσσονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Δηλώθηκε ως φυσικό καταφύγιο το 1965. Θαυμάστε τον πλούτο σπάνιων πουλιών, όπως το γεράκι και το ροζ περιστέρι. Η γιγάντια χελώνα Aldabra και το πράσινο Gecko Phelsuma θα σας μεταφέρουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτό που έχετε ως σήμερα ζήσει.

Και ένα tip για τους “real travelers” που θέλουν να κακομάθουν τον εαυτό τους, μπορούν να αγοράσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο χαλάρωσης και πολυτέλειας με εκδρομή με σκάφος. Θα ανακαλύψετε κάθε πτυχή του Ile Aux Aigrettes, τον φάρο, βουτιές στο θαλάσσιο πάρκο Blue Bay. Επίσκεψη στο νησάκι Ile aux Cerfs και απαθανάτιση των μαγευτικών καταρρακτών του Grse. Ο Μαυρίκιος είναι πραγματικά ένα στολίδι για την ανθρωπότητα.

Ile aux Aigrettes
Πηγές εικόνας: www.destimap.com

Η ξέφρενη ζωή στο Grand Bay

Όπως οι ντόπιοι, έτσι και εμείς οι “local travelers” κατευθυνόμαστε στο Grand Bay στον Μαυρίκιο. Θεωρείται η Μέκκα ολόκληρου του νησιού καθώς θα βρείτε παραμυθένιες παραλίες, αμέτρητα εστιατόρια, μπαρ, ντίσκο και περισσότερες ευκαιρίες για ψώνια και δραστηριότητες. Απολαύστε το κολύμπι σε σμαραγδένια νερά, ζήστε την εμπειρία της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Φωτογραφηθείτε πάνω σε λευκές άμμους στολισμένες με φοίνικες και κοχύλια. Πάρτε τροπικό χρώμα στις μοναδικές παραλίες Pereybere, Grand Baie, La Cuvette, Mont Choisy.

Δοκιμάστε την αδρεναλίνη σας στον Μαυρίκιο με το Scuba Diving. Ελάτε κοντά με την θαλάσσια ζωή. Το ενυδρείο, το Holt’ s Rock, το Coral Garden, το Poison Reef, το Whale Rock είναι μερικοί από τους χώρους καταδύσεων στο Grand Bay. Πολύχρωμοι ύφαλοι και μια μοναδική ποικιλία από ψάρια και κοράλλια ξεπροβάλλουν μπροστά στα μάτια σας. Εκπληκτικές πανοραμικές εικόνες από λιμνοθάλασσες και νησιών διαδραματίζονται σε όλη την διάρκεια της εξερεύνησης σας στο Grand Bay. Αν πάλι φοβάστε τις καταδύσεις και τα βάθη, μπορείτε να δοκιμάσετε το Solar Seawalk. Μια εμπειρία ρηχών νερών που ακόμη και οι μη κολυμβητές μπορούν να απολαύσουν.

La Cuvette Beach Μαυρίκιος
Πηγή εικόνας: getyourguide.com

Χαθείτε στον παράδεισο των shopaholics στο Grand Baie Bazaar. Θα βρείτε πάγκους που πουλούν μεταξωτά ρούχα, κασκόλ, τσάντες, πλεκτά, μαρμελάδες και άλλα πολλά τοπικά προϊόντα. Το βράδυ δειπνήστε πάνω στη λεωφόρο Sunset, όπου θα εκπλαγείτε από την εκπληκτική θέα στη θάλασσα που την αγκαλιάζουν τα καταμαράν και τα σκάφη που περνούν. Μαυρίκιος είσαι μια αποκάλυψη.

Το χρωματιστό τοπίο Chamarel

Ένα άλλο φανταστικό τοπίο στον Μαυρίκιο που αξίζει την προσοχή σας είναι το Chamarel. Η περιοχή είναι ένα από τα πιο φωτογραφικά spot στο όμορφο νησί του Ινδικού Ωκεανού. Η ταχύτητα της φαντασία σας θα διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα με το κυματοειδές τοπίο των διάφορων και αντίθετων αποχρώσεων του εδάφους. Μπλε, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα έχουν φωτίσει το Chamarel που πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της διάβρωσης της ηφαιστειακής τέφρας. To μοναδικό μέρος στον κόσμο με τα επτά χρωματιστά θαύματα στο έδαφος.

Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε τους καταρράκτες του Chamarel που υψώνονται σαν μεγαλοπρεπή τέρατα και δείχνουν την αφθονία της ζωής των φυτών. Μετά από το escape σας στα θαύματα της φύσης, σταματήστε στο Chamarel χωριό και απολαύστε την τοπική κουζίνα, παρακολουθώντας τον ήλιο να δύει πάνω από το Le Morne. Η φυσική ομορφιά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Μαυρίκιου.

Το Charamel
Πηγή εικόνας: fadedspring.co.uk

Τα ερείπια Balaclava σας μεταφέρουν στο αποικιοκρατικό παρελθόν

Για τους λάτρεις της ιστορίας, τα ερείπια του Balaclava που εξακολουθούν να είναι ορατά στον Μαυρίκιο, είναι ένα must-see μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε. Τα ερείπια Balaclava ήταν ένα παλιό κτήμα, των οποίων τα αρχικά θεμέλια τέθηκαν από τον Mahe de Labourdonnais. Εκτός από τα ερείπια, μπορείτε να δείτε τα αυθεντικά τείχη που προστάτευαν το κτήμα.  Το κτήμα βρίσκεται πολύ κοντά στο Baie aux Tortures, ένα εκθαμβωτικό μέρος που πήρε το όνομα του από τις χιλιάδες χελώνες στην περιοχή. Τα Ολλανδικά ερείπια είναι ένα ακόμη κομμάτι που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στην λίστα σας με τα best things to do στον Μαυρίκιο. Βρίσκονται στο Vieux Grand Port, που θεωρείτε ως ο παλιότερος οικισμός του Μαυρίκιου. Μείνετε σε ξενοδοχεία πάνω στο νερό και ζήστε στο έπακρον την πολυτέλεια με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας πάνω στον ονειρεμένο Μαυρικιανό ουρανό.

Διακοπές στο Balaclava
Πηγή εικόνας: angsana.com

Ο Ινδουιστικός ναός Triolet Shivala κόβει την ανάσα στο χωριό Triolet

Τα ταξίδια του Μαυρίκιου δεν θα ήταν πλήρη χωρίς να επισκεφθείτε το Triolet Shivala. Αυτός ο ινδουιστικός ναός βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, το οποίο είναι το αρχαιότερο χωριό του νησιού. Χτίστηκε το 1819 και είναι ο μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός σε όλο τον Μαυρίκιο. Αφιερωμένος στους θεούς Shiva, Krishna, Vishnu, Murugan, Brahma και Ganesha.  Μέσα από την επίσκεψη σας στον επιβλητικό ναό, θα έρθετε κοντά με το πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας.

Triolet Shivala Temple
Πηγή εικόνας: tropter.com

Πάνω σε δυο τροχούς στο Souillac, Μαυρίκιος

Τελευταία μας στάση στο ταξίδι μας στον Μαυρίκιο, είναι το μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο Souillac. Βρίσκεται κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής Savanne. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε το θέρετρο είναι να νοικιάσετε ένα δίκυκλο και απολαύστε το μοναδικό τοπίο. Γνωρίστε τους ντόπιους και περάστε ώρα μαζί τους για να μάθετε την ιστορία της περιοχής και για τον διάσημο κήπο που έχει θέα στη θάλασσα στο νότιο άκρο του χωριού. Το όνομα του κήπου το πήρε από τον ιδρυτή του, τον Dr. Charles Telfair.

Souillac Μαυρίκιος
Πηγή εικόνας: defimedia.info/petite-balade-souillac

Όπου και να πάτε, feel like home

Ο Μαυρίκιος είναι μια από τις πιο εκπληκτικές χώρες που θα δείτε ποτέ. Ανεξάρτητα από τα ενδιαφέροντα σας, εδώ θα βρείτε τα πάντα, από διακοπές χαλάρωσης μέχρι σαφάρι άγριας περιπέτειας. Όπου και να πάτε, μην ξεχνάτε ότι το ταξίδι δεν είναι απλά ο προορισμός αλλά η μαγεία της διοργάνωσης και της πραγματοποίησης ακόμη και των πιο απίθανων ονείρων.  Μπείτε στην φιλοσοφία του “traveller” και νοιώστε σαν το σπίτι σας όπου και αν βρεθείτε.

About the Author

Σχετικά άρθρα