10 Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείς!

Βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου και το κρύο έχει πάρει για τα καλά την θέση του και η ατμόσφαιρα μοιάζει άκρως χειμωνιάτικη. Ο χειμώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με εκδρομές στα χιόνια δίπλα στο τζάκι να πίνεις ένα ζεστό ρόφημα. Στην Ελλάδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πάρα πολλά χιονοδρομικά κέντρα σε κάθε μέρος από τον βορρά ως τον νότο. Για τον λόγο αυτόν πάμε να δούμε 10 χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφθείς.

Καϊμακτσαλάν
Glow.gr

1. Καϊμακτσαλάν
Όταν ακούς χιονοδρομικό κέντρο το μυαλό μας πάει πρώτα στο πιο γνωστό από όλα στην Ελλάδα, το Καϊμακτσαλάν. Το Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στον νομό Πέλλας στον Άγιο Αθανάσιο στο βουνό Βόρας, σε υψόμετρο 2480 μέτρων. Το όνομά του προέρχεται από το τοπωνύμιο που σημαίνει λευκή κορυφή. Είναι ο πιο φημισμένος χειμερινός προορισμός με αμέτρητα ξενοδοχεία και σαλέ που καλύπτει όλες τις προτιμήσεις. Θα βρεις και την φημισμένη εκκλησία του Αγίου Ηλία, η οποία αποτελεί μνημείο των Πεσόντων Σέρβων. Διαθέτει πίστες όλων των επιπέδων για τους λάτρεις των σπορ στο χιόνι.

Βασιλίτσα
xionodromika.gr

2. Βασιλίτσα
Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας βρίσκεται στα υπέροχα Γρεβενά στο ομώνυμο βουνό Βασιλίτσα σε υψόμετρο 2215 μέτρων. Το χιονοδρομικό δημιουργήθηκε το 1975 από μια ομάδα ανθρώπων που συνέστησαν τον χιονοδρομικό ορειβατικό σύλλογο. Διαθέτει 20000 μέτρα πιστών για χρήση στις πανέμορφες πλαγιές. Κατά τους χειμερινούς μήνες διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως αγώνες ορειβατικού σκι από την ΕΟΟΑ και αγώνες snowboard για όλες τις ηλικίες και με παροχή εξοπλισμού για κάθε επισκέπτη. Οπότε όπως κατάλαβες αν σου αρέσει η αδρεναλίνη και θέλεις να λάβεις μέρος σε αγώνες τότε το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι το ιδανικό.

Βρυσοπούλες
Elassonanews.gr

3. Βρυσοπούλες
Ο Όλυμπος είναι το πιο γνωστό βουνό στην Ελλάδα με την ιστορία του να ξεκινά από την αρχαιότητα και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο. Τις Βρυσοπούλες θα τις βρεις σε υψόμετρο 2450 μέτρα και ανήκει στον ελληνικό στρατό. Παρέχει τρεις πίστες εύκολες εκ των οποίων οι δύο φτάνουν τα 2 χιλιόμετρα η κάθε μία. Εκτός από σπορ και παιχνίδι στο χιόνι, θα μπορέσεις να απολαύσεις τον καφέ σου στην καφετέρια της Λέσχης Αξιωματικών ενώ θα μπορέσεις να διανυκτερεύσεις και να ζήσεις την εμπειρία στο καταφύγιο που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου και μπορεί να φιλοξενήσει έως 30 άτομα δωρεάν, αφού παρθεί η έγκριση από την διοίκηση του στρατοπέδου.

Καλάβρυτα
sportin.gr

4. Καλάβρυτα
Τα Καλάβρυτα εκτός από μεγάλη ιστορία, διαθέτουν και ένα από τα πιο πανέμορφα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο βουνό Χελμός σε υψόμετρο 2340 μέτρων και είναι από τα πιο επισκέψιμα χιονοδρομικά στην Ελλάδα, αφού η επισκεψιμότητα κάθε χρόνο ξεπερνά τους 100.000 μιας και βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα. Διαθέτει δύο σαλέ για να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα το χιονισμένο τοπίο , εκ των οποίων το ένα το βράδυ μετατρέπεται σε μπαρ για τους λάτρεις του βραδινού σκι και πραγματικά είναι από τα πιο must μέρη για να πας.

Παρνασσός
in.gr

5. Παρνασσός
Είναι δυνατόν να γράφουμε για τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα και να μην γράψουμε για την Μύκονο του χειμώνα, που δεν είναι άλλη από τον υπέροχο Παρνασσό. Το χιονοδρομικό του κέντρο μοιράζεται σε δύο περιοχές τα Κελάρια και τον Φτερόλακκα σε υψόμετρο 2260 μέτρα και 1860 μέτρα αντίστοιχα και διαθέτει 23 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές. Λειτουργούν δύο σαλέ και ένα εστιατόριο αλλά και υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους πιο μικρούς επισκέπτες.

Δεν σου έφτασαν αυτές οι προτάσεις μας; 

Πάμε να δούμε άλλα 5 χιονοδρομικό κέντρα στην Ελλάδα.

Περτούλι
kathimerini.gr

6. Περτούλι
Το Περτούλι βρίσκεται στον νομό Τρικάλων στο βουνό του Κόζιακα σε υψόμετρο 1340 μέτρων. Δεν είναι γνωστό για το μέγεθος του χιονοδρομικού κέντρου γιατί είναι από τα πιο μικρά στην Ελλάδα, αλλά είναι ένας από τους πιο τουριστικούς οικογενειακούς προορισμός. Διαθέτει δύο σαλέ ένα στο χιονοδρομικό κέντρο και ένα λίγο πιο μακριά για να πιείς τον καφέ σου και να φας με θέα το πανέμορφο χιονισμένο τοπίο.

Ανήλιο
happytraveller.gr

7. Ανήλιο
Το Μέτσοβο είναι από τα πια όμορφα μέρη στην Ελλάδα και πόλος έλξης των επισκεπτών το χειμώνα. Δεν θα μπορούσε φυσικά να μη διαθέτει και αυτό χιονοδρομικό κέντρο και δεν είναι άλλο από το Ανήλιο. Το Ανήλιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1850 μέτρων και είναι από τα νεότερα resorts με πίστες όλων των δυνατοτήτων και σαλέ αν δεν είσαι σπορ τύπος . Φυσικά μπορείς να κάνεις μια μικρή απόδραση από το Μέτσοβο για να απολαύσεις μια βόλτα στο χιόνι.

Φαλακρό
xionodronika.gr

8. Φαλακρό
Το χιονοδρομικό κέντρο της Δράμας είναι το Φαλακρό, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο βουνό και βρίσκεται σε υψόμετρο 2232 μέτρων. Διαθέτει 20 πίστες για τους λάτρεις των σπορ και τρία σαλέ , δύο στην βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό του τέταρτου αναβατήρα. Αυτό που αξίζει να επισκεφθείς στο Φαλακρό είναι η Χιονότρυπα , ένα από τα βαθύτερα σπήλαια στην Ελλάδα και πρόκειται για μια καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της. Όσοι κατάφεραν να την διασχίσουν μέχρι το τέλος, έχουν μείνει άφωνη με το θέαμα.

3-5 Πηγάδια
e-naousa.gr

9. 3-5 Πηγάδια
Στη Νάουσα θα συναντήσουμε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια στο βουνό Βέρμιο και ύψος 2005 μέτρα. Το όνομά του το πήρε από την βάση του χιονοδρομικού, χαμηλά στα 1430 μέτρα που υπάρχουν τρεις πηγές ενώ ψηλότερα στα 1800 μέτρα υπάρχουν άλλες πέντε πηγές, εξού και το όνομά του. Πολλοί φαντάζονται ότι υπάρχουν Πηγάδια στην περιοχή αλλά κάτι δεν ισχύει. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα καθώς τα επισκέπτονται πλήθος κόσμου κάθε χρόνο.

Βίτσι
prlogos.gr

10. Βίτσι
Τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα θα τα συναντήσουμε στην Φλώρινα και στην Καστοριά, γι’αυτό και είναι από τις πιο κρύες περιοχές. Στα 1880 μέτρα στο βουνό Βίτσι της Καστοριάς θα βρούμε το χιονοδρομικό κέντρο που έχει πάρει το όνομά του από το βουνό. Το Βίτσι δεν αποτελεί ένα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο όπως αυτά που θα συναντήσουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα , αλλά οι επισκέπτες φτάνοντας εκεί λατρεύουν αυτό το ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον που επικρατεί αλλά μαγεύονται και από την θέα της λίμνης Ορεστιάδας.

Φόρα κασκόλ, γάντια και χοντρά ρούχα και φύγαμε στα χιόνια. Διάλεξε σε πιο από αυτά τα 10 χιονοδρομικά κέντρα θέλεις να πας!

About the Author

Σχετικά άρθρα