5 παραλιακές στάσεις με το αυτοκίνητο

Είτε είστε από αυτούς που συνεχίζουν τα μπάνια και το φθινόπωρο, είτε απλώς θέλετε λίγο να χαλαρώσετε με φόντο τη θάλασσα, οι παρακάτω επιλογές είναι ό,τι πρέπει για μια μικρή –ή μεγαλύτερη απόδραση.

Στη ρομαντική Ναύπακτο
Προτού αρχίσετε να ανεβαίνετε στα ορεινά της, αρπάξτε την ευκαιρία και κάντε τις βόλτες σας στην παραθαλάσσια πλευρά της, για λίγο γαλάζιο φόντο ακόμα. Τριγυρίστε στην κεντρική πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο όπου μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας στο παραδοσιακό καφενείο, και επισκεφτείτε το επιβλητικό κάστρο, το οποίο αποκτά άλλη διάσταση τη νύχτα. Μια βόλτα στις παραδοσιακές συνοικίες της Ναυπάκτου θα σας συστήσει από κοντά τον καλοδιατηρημένο Πύργο της οικογένειας Μπότσαρη, που σήμερα έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο, αλλά και τα υπόλοιπα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα της περιοχής. Κάντε μια στάση και στο Γρίμποβο, στη συνοικία με το «πολύ νερό», όπου την εικόνα συνθέτουν αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά και αν συνεχίζετε το κολύμπι, βουτήξτε είτε εκεί, είτε στην Ψανή, είτε πιο μακριά σε Χιλιαδού, Λιμνοπούλα, Καλαμάκι κ.ά.

Στο ατμοσφαιρικό Γαλαξίδι
Το Γαλαξίδι έχει μια νησιώτικη ατμόσφαιρα, η οποία διατηρείται και τις καλές ημέρες του φθινοπώρου και αξίζει να οργανώσετε ένα Σαββατοκύριακο προς τα εκεί, για να το ζήσετε ήσυχο και γαλήνιο. Η θάλασσα και τα θαλασσινά εδέσματα δεν θα αργήσουν να σας πάρουν από το χέρι μακριά από την αίσθηση της πόλης κι αν διψάτε για… Ιστορία, στο πάρκο της πόλης θα βρείτε δύο αρχαία μνημεία, τον Τάφο του βασιλιά Λοκρού και ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης που ήταν χτισμένη εκεί. Κάντε τις βόλτες σας στα παλιά πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια και πάρτε τον αέρα σας στο πευκόδασος στην Πέρα Πάντα με θέα τη θάλασσα, όπου θα δείτε και το συγκινητικό άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού που χαιρετάει προς αυτήν.

Στο τουριστικό Κατάκολο
Το επίνειο του Πύργου είναι μια ωραία παραθαλάσσια στάση στον νομό Ηλείας και ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα τουριστικά λιμάνια της χώρας. Ο παραλιακός του δρόμος είναι ό,τι πρέπει για περαντζάδα, τώρα που τα πλήθη έχουν ηρεμήσει, αλλά αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το κάστρο, γνωστό ως Ποντικόκαστρο, τον Φάρο στο ακρωτήρι του Κατακόλου και να αγναντέψετε τη θάλασσα από ψηλά στο βουνό του χωριού.

Στη γραφική Κύμη
Τι θα λέγατε για λίγο Αιγαίο ακόμα; Η Κύμη χαρακτηρίζεται «μπαλκόνι του Αιγαίου» και είναι κατάλληλος προορισμός αν θέλετε να βάλετε μπρος για Εύβοια και να χαλαρώσετε με θέα το απέραντο γαλάζιο. Ταυτόχρονα, είναι μια όμορφη πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, πυκνή βλάστηση, όμορφες παραλίες, ενώ ταυτόχρονα είναι «ζωντανή» με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να κάνετε τη βόλτα σας. Αυτό που θα σας μαγέψει σίγουρα είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών, που κρατάει αρκετά στοιχεία από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής, με παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά. Κι αν θέλετε να κάνετε και λίγο sightseeing, επισκεφτείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε το 1883 ο παγκοσμίου φήμης γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, που ανακάλυψε το ομώνυμο τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στο κοντινό Λαύριο
Δεν θέλετε να πάτε μακριά; Το Λαύριο είναι μια καλή εναλλακτική για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι ξεφύγατε, χωρίς να κάψετε πολλή βενζίνη και να σπαταλήσετε χρόνο στους δρόμους. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο λιμάνι με θέα τη θάλασσα, να κάνετε τις βουτιές σας οι πιο τολμηροί στην Πούντα Ζέζα, στο Λιμάνι του Πασά ή στην παραλία Ασημάκη, να κάνετε βόλτα στο κέντρο του Λαυρίου και να φάτε φρέσκο ψάρι σαν να είναι καλοκαίρι. Στα αξιοθέατα της περιοχής, σημειώστε το κτίριο με το Ρολόι της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων, τα νεοκλασικά της περιοχής, το άγαλμα στο λιμάνι που κοιτά προς τη Μακρόνησο και φυσικά το αρχαίο θέατρο Θορικού. Εμείς, ωστόσο, θα σας συνιστούσαμε να συνεχίσετε και στο Σούνιο, όπου θα βρείτε τον ναό του Ποσειδώνα, τον Εθνικό Δρυμό και φυσικά απέραντη θέα προς τη θάλασσα.

About the Author

Σχετικά άρθρα