Τελικά είναι κακό να μην φοράμε σουτιέν;

Για πολλές γυναίκες, η στιγμή που επιστρέφουν στο σπίτι και βγάζουν το σουτιέν περιγράφεται ως η πιο απελευθερωτική στιγμή της ημέρας. Θα έπρεπε όντως να είναι τόσο καταπιεστικό και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Με την πανδημία και τα lockdown που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, η απόρριψη του σουτιέν ήταν μια σημαντική κίνηση για πολλές γυναίκες. Με την τηλεργασία και τον αποκλεισμό στο σπίτι, οι περισσότερες πήραν την απόφαση να ζουν την κάθε ημέρα, σαν τη στιγμή που επέστρεφαν στο σπίτι και έβγαζαν ό,τι τους ενοχλούσε. Όλες, άλλωστε, έχουν δει σημάδια του σουτιέν πάνω στο δέρμα τους, σαφές δείγμα της (κατά)πίεσης που προκαλεί.

Η αλήθεια είναι ότι παρ’ όλο που τα σύγχρονα σουτιέν υπάρχουν εδώ και πάνω από 130 χρόνια (σύμφωνα με το Life Magazine, το πρώτο μοντέρνο σουτιέν καταγράφηκε το 1889), το να βρει κανείς το κατάλληλο είναι πραγματική πρόκληση –γι’ αυτό και πολλές γυναίκες το αποκηρύσσουν.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει και η αντίληψη ότι η απουσία του κάνει κακό στο στήθος, μπορεί να το ωθήσει σε πτώση, να προκληθούν προβλήματα στη μέση σε περίπτωση μεγάλου στήθους κ.ο.κ.

Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, αν δεν φοράμε σουτιέν;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η αποχή από το σουτιέν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ξέρουμε, όμως, ότι το δέρμα έχει μια τάση να «κρεμάει» με το πέρασμα του χρόνου λόγω βαρύτητας και άλλων φυσικών επιδράσεων στον ιστό του. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι το στήθος χρειάζεται μια υποστήριξη για τη διατήρηση και την ελαστικότητα του ιστού.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, που λέει ότι το να μην φοράμε σουτιέν, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι να κρατήσει το δέρμα υγιές στην περιοχή. Συν του ότι δεν υπάρχουν κοκκινίλες, ερεθισμοί και εξανθήματα από τον ιδρώτα και τα λάστιχά του.

Το να μη φοράμε σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του στήθους, αναλόγως το μέγεθός του. Ταυτόχρονα, όμως, ένα σουτιέν που δεν μας ταιριάζει καλά, μπορεί επίσης να κάνει ζημιά.

Τι κάνουμε, λοιπόν; Ακούμε το σώμα μας. Αν διαπιστώνουμε μελανιές, ερεθισμούς, πόνους από το λάστιχο, ενοχλήσεις σε αυχένα, μέση ή ώμους, μπορεί να φταίει το σουτιέν μας.

Συνήθως, σε περιπτώσεις μεγαλύτερου στήθους, η έλλειψη υποστήριξης ενός σουτιέν μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και πόνο στη μέση. Στην περίπτωση μικρότερου στήθους, το πιθανότερο είναι να μην προκληθεί κάποια σημαντική αλλαγή.

About the Author

Σχετικά άρθρα