Μπορούμε να παρακάμψουμε το μαλακτικό μαλλιών; Οι ειδικοί απαντούν

Κάποιες έχουν λιπαρά μαλλιά και θεωρούν ότι το μαλακτικό τα βαραίνει, άλλες δεν έχουν βρει αυτό που τους ταιριάζει και πολλές απλώς το θεωρούν περιττό. Τι συμβαίνει με το μαλακτικό; Μπορούμε να το παραλείψουμε;

Οι ανάγκες των μαλλιών μας σίγουρα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και διαφέρει το διάστημα από τα λουσίματά μας, τα σαμπουάν που μας κάνουν όμορφα μαλλιά και τα προϊόντα που χρειαζόμαστε στη συνέχεια. Μπορούμε, όμως, να βγάλουμε από τη ρουτίνα του λουσίματός μας το μαλακτικό;

Το μαλακτικό ενυδατώνει τα μαλλιά και προσφέρει υγρασία στην τρίχα, αναπληρώνοντας στοιχεία που ίσως να αφαιρεί το σαμπουάν από την τρίχα και χαρίζοντας λάμψη. Με μια ματιά, το μαλακτικό:

  • Ενυδατώνει και μαλακώνει τα μαλλιά
  • Εξισορροπεί το pH των μαλλιών και του τριχωτού
  • Ξεμπερδεύει τα μαλλιά
  • Προστατεύει την τρίχα

Σύμφωνα με την επιστήμονα και hair expert, Gaby Longsworth, Ph.D., ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής πρέπει να έχει pH 4,5 με 5,5, ενώ τα μαλλιά πρέπει να φτάνουν γύρω στο 4. Όλα αυτά όμως, διαταράσσονται από τα διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Τα σαμπουάν, για παράδειγμα, έχουν pH γύρω στο 6-7, ενώ τα conditioner είναι πιο όξινα, ανάμεσα στο 4 και 6. Αυτό βοηθά το τριχωτό και τα μαλλιά να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα pH.

Πέραν τούτου, ορισμένα μαλακτικά προσφέρουν λάμψη, ενισχύουν τα μαλλιά, σφραγίζουν προσωρινά την ψαλίδα, προστατεύουν από τη θερμότητα, προσθέτουν χρώμα, βελτιώνουν την πιτυρίδα και διεγείρουν το τριχωτό. Μπορούμε, λοιπόν, να το παραβλέψουμε; Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση του είναι πάντα καλή ιδέα. Αν δεν το χρησιμοποιείτε, σε βάθος χρόνου η τρίχα θα υποστεί φθορά στην εξωτερική στοιβάδα και το αποτέλεσμα στα μαλλιά σας θα είναι χειρότερο.

Αν αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεστε conditioner, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείτε μια λάθος επιλογή για τα μαλλιά σας, όπως αναφέρει η Kristin Ess, hairstylist και colorist των celebrities. Αν, για παράδειγμα, αισθάνεστε ότι σας κάνει τα μαλλιά βαριά, επιλέξτε ένα πιο ελαφρύ προϊόν.

Ο William Gaunitz, πιστοποιημένος τριχολόγος, τονίζει ότι ειδικά τα άτομα με σπαστά, σγουρά, σκληρά ή γκρίζα μαλλιά, πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιούν conditioner με κάθε λούσιμο. «Η τρίχα έχει λέπια και όταν λουζόμαστε, τα λέπια αυτά αφυδατώνονται. Γι’ αυτό χρειάζεται να τα ενυδατώσουμε ξανά, για να έχουμε δύναμη και λάμψη στα μαλλιά μας».

Όσοι έχουν λιπαρά μαλλιά, μπορεί να παραβλέψουν το conditioner μια στο τόσο, αλλά και πάλι, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να επαναφέρει το pH τους. Κι αν το ξεβγάλετε αμέσως, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη λιπαρότητα των μαλλιών σας.

About the Author

Σχετικά άρθρα