Αύγουστος στην Αθήνα: Κάποια μαγαζιά για όσους μείναμε στην πόλη

Στο Heteroclito δροσιζόμαστε με κρασί

φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Μόλις ο ήλιος πέσει λίγο, όσοι ξεμείναμε αυγουστιάτικα στο κέντρο της πόλης θα περάσουμε μια βόλτα από το Heteroclito, θα δροσιστούμε με ελληνικό κρασί και θα χαζέψουμε τους περαστικούς (τουρίστες κυρίως) που κυκλοφορούν στον πεζόδρομο. Απέναντι από την πλατεία Μητροπόλεως, στη συμβολή των οδών Πετράκη και Φωκίωνος, το κλασικό πιά wine bar προτείνει ελληνικές ετικέτες ενώ συστήνει και πιο σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, μικρά, λιγότερο γνωστά οινοποιεία και αρκετά κρασιά από νέους παραγωγούς που εφαρμόζουν ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Για τσιμπολόγημα έχουν ωραία πλατό με τυριά. Γ.Π.

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406 (μέχρι τις 26/8 το κατάστημα λειτουργεί με αλλαγμένο ωράριο, καθημερινά μετά τις 18:00)

 

The Foundry: Μια αυλή στα ψηλά

Μια αυλή σαν παλιού αθηναϊκού σπιτιού έχει στην κορυφή του το μπουτίκ ξενοδοχείο Τhe Foundry στου Ψυρρή. Ένα όμορφο, χαλαρό θεωρείο, πνιγμένο στα φυτά: ελιές, ροδιές, άγριες τριανταφυλλιές, ρυγχόσπερμα, δεντρολίβανα, λεβάντες, αμπέλια που σκαρφαλώνουν στις μεταλλικές πέργκολες… Κάθε γωνιά κεντράρει σε άλλο τοπόσημο − εδώ βλέπεις Ακρόπολη, εκεί Αστεροσκοπείο, παραπέρα Γκάζι. Στο τραπέζι μπροστά σου έχεις κοκτέιλ που παίρνουν τα ονόματά του από το ελληνικό δωδεκάθεο, ελληνικά κρασιά και μπίρες, αλλά και πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο δίπλα στο μπαρ. Α.Σ.

The Foundry Suites Athens, Σαρρή 40, Ψυρρή, Τ/211-18.24.604

Stellar Gastro cinema: το σινεμά των σεφ

Τρίτο καλοκαίρι για το pop-up γκουρμέ θερινό σινεμά του Γιάννη Μαρκαδάκη και του Πάνου Ιωαννίδη και στην ταράτσα του πολυχώρου Tzaferi 16 γαστρονομία και κινηματογράφος εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πάσες. Το μενού που προτείνουν οι δυο σεφ ανανεώνεται κάθε μία με δύο εβδομάδες, αντλώντας έμπνευση από τα όσα διαδραματίζονται κάθε φορά στη μεγάλη οθόνη. Μέχρι χτες που το Stellar έπαιζε το «Ένα Ψάρι που το έλεγαν Γουάντα» με τη φοβερή τετράδα Τζον Κλιζ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Κέβιν Κλάιν και Μάικλ Πάλιν, ήταν ιταλικό, με πίτσα και μια διαφορετική καπρέζε, κροκέτα πατάτας με καπνιστή μελιτζάνα και μπολονέζ, ριζότο καρμπονάρα και τιραμισού φυστίκι. Με το «Ένας θρίαμβος» του Εμανουέλ Κουρκόλ να γράφει τη συνέχεια από τις 10 έως και τις 14/8 η κουζίνα στρέφεται προς τη Γαλλία,, ενώ μετά ακολουθούν ισπανικές και ασιατικές ταινίες και γεύσεις. A.Σ.

Τζαφέρη 16, επιχειρηματικό κέντρο Tzaferi 16, Γκάζι, τηλ. 6948-086999

 

Θερινό + Δεξαμενή= Αύγουστος

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Από τα πιο ιστορικά μαγαζιά του Κολωνακίου και ένα από τα πιο παλιά καφενεία της πόλης, η Δεξαμενή λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς κανένα διάλειμμα. Το άραγμα στον χαρακτηριστικό κατηφορικό πεζόδρομο είναι συνυφασμένο με το καλοκαίρι στο κέντρο της πόλης, ειδικά όταν προηγείται ή ακολουθεί ραντεβού σε κάποιο κοντινό θερινό σινεμά. Παραγγέλνουμε τις πατάτες με αυγά, εκείνα τα ζουμερά μίνι μπιφτεκάκια, ντάκο και άλλους απλούς μεζέδες παρέα με παγωμένη μπίρα. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609 (Στις 15-17/8 το κατάστημα θα λειτουργεί μόνο το απόγευμα)

Σερσέ λα Φαμ: για μεζέδες απ’ όλη την Ελλάδα

Φωτογραφία: Έλενα Αρκουμάνη

Η μέρα ξεκινάει με καφέ στη χόβολη και πρωινό με επιλεγμένα προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα για να συνεχιστεί με βερμουτάκια ή κρασί συνοδεία μεζέδων που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο αστικό καφενείο. Ο κατάλογος του Σερσέ λα Φαμ ανανεώθηκε πρόσφατα με την σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου να επιμελείται ένα μέρος του. Ανάμεσα στις καινούργιες προτάσεις έχουμε ξεχωρίσει: τον ηµίπαστο γαύρο με ξίδι παλαίωσης, τριμμένη ντομάτα και μυρωδικά, τα χόρτα εποχής µε Ληµνιακό ασπροµύτικο φασόλι, λαδολέµονο ταχινιού, βραστό αυγό και σουμάκ, και τους γίγαντες Φενεού πλακί που μαγειρεύονται σε πορτοκαλόζουμο και σερβίρονται με καπνιστό σκουµπρί. Γ.Π.

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, Τ/210-32.22.020

 

Noah: Και μπραντσάδικο και κλαμπ

Εξωτική ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας. Το Noah με το χαρακτηριστικό γλυπτό που λέει «σ’ αγαπώ» στη νοηματική άνοιξε πριν λίγα χρόνια στο Πάρκο Ελευθερίας δίπλα στο μετρό του Μεγάρου Μουσικής και έγινε γρήγορα στέκι. Πολλοί είναι αυτοί που το προτιμούν για τα dj sets που φιλοξενεί συνεχώς – ουσιαστικά τα βράδια μετατρέπεται σε υπαίθριο κλαμπ. Όσο για την υπόλοιπη μέρα, θα βρείτε διάφορες επιλογές για πρωινό, ελαφρύ γεύμα ή βραδινό. Ξεκινήστε με τηγανητά αυγά με μουχαμάρα και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ή με αυγά μπένεντικτ με μορταδέλα, πέστο μυρωδικών και hollandaise χαλαπένιο για να συνεχίσετε με μια φρέσκια σαλάτα από τοματίνια, σταφύλια, καλαμπόκι, φασολάκια haricot, σταμνοτύρι και κράμπλ ελιάς. Και μην ξεχάσετε τα κοκτέιλ. Γ.Π.

Πάρκο Ελευθερίας, Κολωνάκι, T/ 210-72.33.419 

 

Πάμε θάλασσα και μετά Αντιγόνη

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Αν αποφασίσεις να πάρεις τον δρόμο της παραλιακής και βρεθείς κοντά στο Θυμάρι προτείνουμε την Αντιγόνη, ένα από τα πιο τίμια και γοητευτικά ταβερνάκια της περιοχής. Η χαλικόστρωτη αυλή με τις ασβεστωμένες μουριές βλέπει από ψηλά την θάλασσα ενώ στην κουζίνα μαγειρεύουν από τηγανόψωμα και λεπτοκομμένα παϊδάκια προβατίνας μέχρι ελαφροτηγανισμένα κολοκυθάκια, γλυκά, μυρωδάτα μπαρμπούνια, θράψαλα, γλώσσες και φαγκριά. Από τα ηχεία παίζουν χαμηλά ελαφρολαϊκά άλλων εποχών. Γ.Π.

Μακροδημητραίων, Θυμάρι, Τ/22910-37.503

 

About the Author

Σχετικά άρθρα