4 στάσεις στην Ορεινή Κορινθία

Όσο ο καιρός «δροσίζει», τόσο απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και ανεβαίνουμε υψόμετρο, προς Ορεινή Κορινθία, της οποίας οι ομορφιές είναι ανεξάντλητες.

 Λίμνη Δόξα, για την αλπικού τύπου ομορφιά της  Περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη, η  τεχνητή λίμνη Δόξα  με τα γαλάζια της νερά βρίσκεται σε  υψόμετρο 900 μέτρων  και αποτελεί highlight της περιοχής με την υπέροχη, αλπικού τύπου φύση να απλώνεται γύρω της. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το  εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο  , ενώ στο δασωμένο βουνό δεσπόζει η μονή Φενεού. Κι αν θέλετε να απολαύσετε τη Φύση στα καλύτερά της, πάρτε το δρόμο γύρω της, που προσφέρεται για περιπάτους, ποδηλατάδες και βόλτες με άλογα.

Ζήρεια, για παιχνίδι με το χιόνι  Στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Κορινθίας, το όρος  Ζήρεια  , γνωστό και ως Κυλλήνη, φημίζεται για  τις κορυφές της πάνω από 2.000 μέτρα.  Χωρίζεται στη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια, όπου ανάμεσά τους σχηματίζεται η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, μια κοιλάδα ασύλληπτης ομορφιάς που διαρρέεται από τον ποταμό Σύθα. Εκεί θα συναντήσετε αιωνόβια δέντρα, τρεχούμενα νερά και σπάνια πανίδα, σε ένα σκηνικό χαλάρωσης. Οι κορυφές της Ζήρειας, όπως και η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που χρήζουν προστασίας και είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Φύση 2000 (Natura). Στους πρόποδες του βουνού θα συναντήσετε  πολλούς γραφικούς οικισμούς  και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τους γνωρίσετε από το να προμηθευτείτε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ εκεί θα βρείτε και το ομώνυμο χιονοδρομικό, ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πιο κοντινό στην Αττική. Στη βόρεια πλευρά σας περιμένουν και τα Τρίκαλα Κορινθίας.

 Τρίκαλα Κορινθίας, για… Άνω-Κάτω καταστάσεις  Εκεί ψηλά στην Ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο άνω των 900 μέτρων, τα  Τρίκαλα  μας δίνουν 3 επιλογές για να απολαύσουμε τον καθαρό αέρα και τη θέα της περιοχής: τα   Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω.  Όποιο κι αν επιλέξετε, το παραδοσιακό στοιχείο είναι αυτό που κυριαρχεί, ξεκινώντας από τα Κάτω, με το γραφικό σκηνικό της παραδοσιακής πλατείας και τον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Δημητρίου από το 1697 να ξεχωρίζουν. Η πέτρα, το ξύλο, η παράδοση κυριαρχούν και στα Μεσαία Τρίκαλα, με πιο ανεπτυγμένη υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ, ενώ στα Άνω Τρίκαλα τις εντυπώσεις κλέβει η  μοναδική θέα,  τα πετρόκτιστα αρχοντικά και οι παλιές εκκλησίες της περιοχής, που θα βρείτε στα δρομάκια του χωριού, όπως ο ναός του Αγ. Νικολάου, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος. Κι αν αναζητάτε το κορυφαίο σημείο για θέα, βγείτε εκτός χωριού και κατευθυνθείτε προς το Μοναστήρι του Αγίου Βλάσιου, στην αυλή του οποίου σας περιμένει ανυπέρβλητη θέα.

Στυμφαλία, για παραλίμνιες καταστάσεις  Αν δεν έχετε επισκεφτεί την περιοχή, σίγουρα θα θυμάστε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες από το σχολείο στον έκτο άθλο του Ηρακλή, τις οποίες αντιμετώπισε στην περιοχή. Η ονομασία της λίμνης, ωστόσο, προέρχεται από τον ήρωα Στύμφηλο κι όχι από τις Στυμφαλίδες, ο οποίος ίδρυσε και την  ομώνυμη πόλη της αρχαίας Αρκαδίας  . Βρίσκεται σε οροπέδιο ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, σε υψόμετρο 600 μέτρων κι εκεί θα συναντήσετε εκτός από το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious, ενδημικό της λίμνης, το οποίο καταφέρνει και επιβιώνει σε αυτή ακόμη και όταν αποξηραίνεται, μεταναστευτικά πουλιά, για πολλά από τα οποία η λίμνη αποτελεί τόπο αναπαραγωγής. Τα χωριά  Στυμφαλία, Καστανιά και Καλιάνοι  είναι μερικά μόνο από τα μέρη που μπορούν να σας προσφέρουν τη φιλοξενία τους, ενώ στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους γύρω από τη Στυμφαλία θα βρείτε και το ομώνυμο Μουσείο Περιβάλλοντος.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα