Σκυλακάκης: Λιγότερο ευάλωτη η Ελλάδα σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου

Μια ενδεχόμενη διακοπή του φυσικού αερίου θα επηρεάσει λιγότερο την Ελλάδα, σε σύγκριση με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς για τον δημοσιονομικό χώρο, απάντησε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το φυσικό αέριο. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Μέχρι πρότινος, το 30-40% του ηλεκτρισμού, ανάλογα με την περίοδο, παραγόταν από φυσικό αέριο, το οποίο εισάγεται. Σήμερα, η τιμή ήταν 175 ευρώ, δηλαδή 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», δήλωσε αρχικά ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε περίπτωση μη διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, σημείωσε ο υπουργός. Στην περίπτωση που υπάρξει διακοπή όμως, τότε έχουμε μια ευρωπαϊκή κρίση. «Η Ελλάδα είναι λιγότερο ευάλωτη σε αυτή την κρίση, από ότι στην κρίση της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Στην πανδημία, επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, όπου βασίζεται πολύ περισσότερο η ελληνική οικονομία. Στην περίπτωση που έχουμε διακοπή του φυσικού αερίου, θα επηρεαστεί περισσότερο η βιομηχανία και μάλιστα αυτή που χρησιμοποιεί αέριο. Η δική μας, κατά κύριο λόγο, δεν χρησιμοποιεί αέριο. Επίσης, θα επηρεαστεί η θέρμανση, όπου η Ελλάδα έχει σχετικά μικρό ποσοστό», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε περίπτωση που αυξηθούν διεθνώς οι τιμές, αυτό βεβαίως θα επηρεάσει την Ελλάδα, σημείωσε. «Αλλά θα είναι ασύμμετρη η επίδραση σε αυτή την περίπτωση. Προφανώς, το αέριο καταβροχθίζει τον δημοσιονομικό χώρο και θα μπούμε, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ακόμη.

Αναφορικά με τα καύσιμα, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι οι τιμές τους θα αποκλιμακωθούν. «Η ύφεση μειώνει τις τιμές των καυσίμων και μπορεί να τις ρίξει πολύ κάτω από αυτό που είχαμε τον τελευταίο καιρό. Η πτώση των τιμών στα καύσιμα έχει πάντα μια χρονική υστέρηση», δήλωσε.

Πάντως, προέβλεψε ότι τα καύσιμα «δεν θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα τους επόμενους μήνες», αλλά το φυσικό αέριο «είναι το κρίσιμο θέμα και από αυτό θα κριθεί ο δημοσιονομικός χώρος».

About the Author

Σχετικά άρθρα