Πιο Άσπρο, Πιο Δροσερό

Είναι γνωστό ότι το λευκό χρώμα δεσμεύει λιγότερο ποσοστό της ενέργειας του ηλιακού φωτός, “απορροφά” λιγότερη ζέστη. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμάμε τα λευκά ή ανοικτόχρωμα ρούχα το καλοκαίρι.  Αν βάψετε το σπίτι σας με τη νέα υπέρ-λευκή μπογιά, μπορεί και να καταργήσετε το κλιματιστικό…

Μήπως το ακόμα-πιο-έξυπνο σπίτι έχει λευκό χρώμα ?! Μια νέα “υπερ-λευκή” μπογιά μπορεί να μειώσει 5-10 φορές την θερμότητα που απορροφά ένα κτίριο από τον ήλιο. Έτσι, μπορεί να μειωθεί δραστικά η χρήση κλιματιστικών και να μειωθεί η αντίστοιχη παραγωγή ρύπων.

Επιστήμονες του Purdue University στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός 6ετούς project, δημιούργησαν μια υπέρ-λευκή μπογιά. Ενώ οι συμβατικές μπογιές απορροφούν το 10-20% της ενέργειας του ηλίου, το προϊόν με τη νέα σύσταση απορροφά μόλις το 1,9%. Ο επικεφαλής της έρευνας Xiulin Ruan δίνει ένα παράδειγμα: “Εάν χρησιμοποιήσετε αυτή τη μπογιά για να καλύψετε μία σκεπή περίπου 90 τ.μ., η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα είναι σαν να είχατε αναμμένο κλιματιστικό με ισχύ 10 KW. Αυτό είναι πιο ισχυρό από το συνηθισμένο κεντρικό κλιματιστικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σπίτια”.

Η ιδέα είναι απλή, στην περιγραφή της. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως συστατικό το θειικό βάριο, ένα ανόργανο άλας γνωστό από τις εφαρμογές του σε γεωτρήσεις, χρωματουργία, υαλουργία, αλλά και την  ακτινολογία ιατρική (ως σκιαστικό μέσο), την παραγωγή καλλυντικών και φωτογραφικού χαρτιού. Τα σωματίδια του θειικού βάριου έχουν διαφορετικά μεγέθη με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ήλιου να αντανακλώνται πολύ πιο αποτελεσματικά. Η υπέρ-λευκή μπογιά αντανακλά έως και το 98,1% του ηλιακού φωτός μειώνοντας δραστικά την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου.

Ένα νέο προϊόν, που μένει να δούμε το κόστος του όταν – κι εάν – μπει σε βιομηχανική παραγωγή ώστε να αξιολογήσουμε την πιθανή χρήση του σε ευρεία κλίμακα. Πάντως, είναι μια καταπληκτική ιδέα, με εξαιρετικές προοπτικές.

About the Author

Σχετικά άρθρα