Η διακόσμηση είναι υγεία

Από το 1989, μια μελέτη της NASA επισημαίνει την ύπαρξη τοξικών ουσιών στον αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών και προτείνει ως λύση τη χρήση φυτών εσωτερικού χώρου. Πριν μάθετε περισσότερα, πάρτε κοντά σας έναν κάκτο, η έρευνα αποκάλυψε ότι απορροφούν ακτινοβολία από οθόνες και ασύρματα τηλέφωνα!

Ο αέρας στο εσωτερικό των σπιτιών μας κι ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας δεν είναι υγιεινός. Υπάρχουν πολλές πηγές που απελευθερώνουν στον αέρα επικίνδυνα τοξικά όπως τα χαλιά, τα διάφορα πλαστικά και λαστιχένια αντικείμενα, η λειτουργία του φούρνου και εκτυπωτών, τα καθαριστικά, οι μπογιές και οι κόλλες. Αυτά τα στοιχεία συσσωρεύονται ειδικά όταν ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς και μπορεί να γίνουν βλαπτικά. Τέτοια στοιχεία είναι το τριχλωροαιθυλένιο, που συναντάται στα μελάνια εκτυπωτή, τις μπογιές, τα βερνίκια, τις κόλλες και τα διαλυτικά. Η φορμαλδεΰδη από τις χάρτινες σακούλες, τα κερωμένα χαρτιά, τα συνθετικά υφάσματα και ξύλα και το κόντρα πλακέ. Το βενζόλιο, από πλαστικά, ρητίνες, μπογιές, διαλυτικά, εντομοκτόνα, βαφές υφασμάτων και κερί επίπλων. Το ξυλόλιο από το καυσαέριο του περιβάλλοντος, η αμμωνία από διάφορα προϊόντα καθαρισμού και η τολουίνη, συχνά από μαρκαδόρους.

Είναι όμορφα, φτιάχνουν τη διάθεση και καθαρίζουν τον αέρα

Η λύση είναι η περιορισμένη χρήση υλικών που απελευθερώνουν τοξικά στοιχεία και ο συχνός κι επαρκής αερισμός του χώρου. Συμπληρωματικά, μπορείτε να ομορφύνετε το χώρο του σπιτιού ή του γραφείου με φυτά εσωτερικού χώρου. Όχι μόνο σας βελτιώνουν τη διάθεση αλλά και καθαρίζουν τον αέρα που εισπνέετε από τα βλαπτικά συστατικά.

Τα δέκα κορυφαία φυτά εσωτερικού χώρου που προτείνει η έρευνα της NASA είναι τα εξής: ο κρίνος της ειρήνης (Spathiphyllum wallisii), ο χρυσός πόθος (Aures Scindapsus), ο αγγλικός κισσός (Hedera helix), το χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium), η ζέρμπερα μαργαρίτα (Gerbera jamesonii), η Σανσιβέρια ή γλώσσα της Πεθεράς (Sansevieria trifasciata «laurentii»), το μπαμπού (Chamaedorea sefritzii), η αζαλέα (Rhododendron simsii), η δράκαινα μαρτζινάτα (Δράκαινα marginata) και το φυτό αράχνη (Chlorophytum comosum).

Όπου εκτυπωτής, χαλί, μπογιά… Χρειάζεται και το κατάλληλο φυτό εσωτερικού χώρου

Έτσι, μπορεί κανείς να πει ότι η διακόσμηση είναι υγεία. Αλλά είναι και κάτι περισσότερο. Μια σειρά μελετών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε σπουδαστές και εργαζόμενους απέδειξε ότι τα φυτά σε χώρους μελέτης ή εργασίας βελτιώνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη σε ποσοστό έως 20%.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα