4 χωριά της Πελοποννήσου τέλεια για ΣΚ

Ο ανοιξιάτικος καιρός είναι ό,τι πρέπει για εξορμήσεις σε χωριά, σε υψόμετρο, σε πράσινο, σε Φύση. Μπαίνουμε στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου και πάμε να τα ανακαλύψουμε όλα αυτά μαζί σε αγαπημένα χωριά της Πελοποννήσου, που ενδείκνυται ακόμη για ολιγοήμερη απόδραση.

Καρύταινα Αρκαδίας, το Τολέδο της Ελλάδας
Ανεβαίνουμε σε μια διαφορετική καστροπολιτεία, χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι για να συναντήσουμε στα 582 μέτρα υψόμετρο ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Στην Καρύταινα σας περιμένουν όμορφα, διώροφα πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, παλαιές βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια, βρύσες, γεφύρια, ξωκλήσια της γύρω περιοχής και φυσικά έντονο το στοιχείο της φύσης και της παράδοσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης όταν την επισκέφτηκε, τη χαρακτήρισε Τολέδο της Ελλάδας. Το επιβλητικό της κάστρο είναι και το «διαμάντι» της, χτισμένο τον 13ο αιώνα στο μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό. Ο Κολοκοτρώνης, μάλιστα, επισκεύασε και οχύρωσε το κάστρο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και έχτισε και το σπίτι του. Στο χωριό θα βρείτε πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία, μικρά café και καφενεία (κι όμως, υπάρχει «Τολέδο» καφέ) για χαλάρωση και φυσικά ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές λιχουδιές, όπως «Το Κάστρο» και η ταβέρνα «Γεωργαντά». Μην παραλείψετε μια βόλτα και στο υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου, που προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές και περιπάτους.

Ζαρούχλα, Αχαΐας, με φόντο τη λίμνη Τσιβλού
Η λίμνη Τσιβλού είναι μια πανέμορφη λίμνη στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας, με πλούσια Φύση, σε υψόμετρο 800 μέτρων, η οποία δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη και παρασύρθηκε ο οικισμός Τσιβλός. Η Ζαρούχλα είναι ένα από τα χωριά που επιλέγουν οι περισσότεροι για τη διαμονή τους μετά την επίσκεψή τους στη λίμνη, χτισμένη σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας και είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Τριγύρω της υπάρχει πυκνό δάσος, ενώ μέσα στο χωριό τα πέτρινα καλοδιατηρημένα σπίτια, ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος, τα café-bar και οι ταβέρνες, που συνδυάζονται με το κελάρυσμα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει το χωριό, φανερώνουν ένα ορεινό θέρετρο με καλές τουριστικές υποδομές. Στις ταβέρνες σας περιμένει κόκορας με μακαρόνια, παϊδάκια στα κάρβουνα και φυσικά τα ξακουστά φασολάκια της Ζαρούχλας.

Βάθεια, Λακωνική Μάνη, για άγρια ατμόσφαιρα
Η περίφημη Βάθεια δεν μοιάζει με αυτό που θα βρείτε σε άλλα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Τη διαπνέει η «αγριότητα» της Λακωνικής Μάνης με την πέτρα να κυριαρχεί και έχει τον δικό της χαρακτήρα, που μοιάζει λίγο και σαν να ξεπηδά από ένα παραμύθι. Σε όλο αυτό προσθέστε και την εκπληκτική θέα προς τη Μεσόγειο και θα καταλάβετε γιατί αποτελεί το πιο φωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Η Βάθεια υπήρξε εγκαταλελειμμένη, αλλά μετά το 1980 άρχισε να αποκτά ξανά πνοή, με πολλά από τα πυργόσπιτα να αναστηλώνονται και κάποια να έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Εκεί θα πάρετε γερή δόση της ατμόσφαιρας της Λακωνικής Μάνης, με τους πύργους, την αγριάδα της πέτρας και την ηρεμία, ενώ ένας περίπατος στην καστροπολιτεία θα αποτελέσει πραγματική εμπειρία, ανάμεσα στους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους, κι αν μη τι άλλο θα είναι κάτι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο.

Γεωργίτσι, Ταΰγετος, το πράσινο χωριό
Το δάσος με τις καστανιές και η φύση της περιοχής είναι αυτά που σίγουρα κερδίζουν τους επισκέπτες στο Γεωργίτσι, το οποίο έχει κερδίσει επάξια και τον τίτλο «μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Βρίσκεται σκαρφαλωμένο στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού, σε υψόμετρο 970 μέτρα και από εκεί ψηλά μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα σε μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Σπάρτης. Αφού χορτάσετε πράσινο και οξυγόνο, χαθείτε μέσα στα γραφικά στενάκια του με τα πετρόκτιστα σπίτια με τα κεραμίδια και απολαύστε γαλήνη και ηρεμία, με τους ήχους του χωριού να κυριαρχούν.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα