Πόλεμος στην Ουκρανία: Απόσυρση ή απλώς η Μόσχα ανασυντάσσεται;

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα «μειώσει δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μάχης σε δύο βασικές περιοχές της Ουκρανίας «για να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόφαση περί περιορισμού των επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ αποτελεί το πρώτο σημάδι απτής προόδου από τις συνομιλίες, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ανασύνταξη δυνάμεων ή απόσυρση.

«Η αποκλιμάκωση είναι ένας ευφημισμός της υποχώρησης», δήλωσε στους NYTimes ο Λόρενς Φρίντμαν, ομότιμος καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου. «Η Ρωσία προσαρμόζει τους στόχους της στην πραγματικότητα, γιατί ο πόλεμος είναι αρκετά εμπειρικός», είπε. «Δεν είναι τέχνασμα να λέμε ότι επικεντρώνονται στο Ντονμπάς, γιατί στην πραγματικότητα αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν».

Την ίδια ώρα, φωνές προειδοποιούν ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την Τρίτη δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρές συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα απαιτούσε καλύτερο αποτέλεσμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να το «πουλήσει» ως νίκη στη χώρα του.

Δεν πείστηκαν οι δυτικοί από τη Μόσχα

Η υπόσχεση της Ρωσίας να περιορίσει τις δυνάμεις φαίνεται ότι δεν έπεισε, καθώς πολλοί παραμένουν δύσπιστοί σχετικά με το τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το BBC, είτε πρόκειται για μια υπόσχεση για απόσυρση είτε απλώς για μια αποδοχή, η Μόσχα έχει ήδη αποτύχει σε αυτούς τους τομείς και αντ’ αυτού θα στρέψει ολόκληρη τη δύναμή της πιο ανατολικά.

Οι δυτικές χώρες λένε ότι θα κρίνουν τη Ρωσία από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανότατα «θα επιδιώξει να εκτρέψει τη μαχητική ισχύ από το βορρά στην επίθεσή της στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στα ανατολικά».

Η Ρωσία έχει ήδη επικεντρώσει εκ νέου την εκστρατεία της στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών στα βόρεια του Κιέβου, και επιδιώκει επίσης να καταλάβει έναν χερσαίο διάδρομο που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε, δε, ότι Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις ανακοινώσεις της Μόσχας. «Η όποια μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο είναι αναδιάταξη και όχι απόσυρση», τόνισε η εκπρόσωπος Κέιτ Μπέντινγκφιλντ. «Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλη επιθετικότητα σε άλλες περιοχές. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία», προειδοποίησε.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε: «Έχουμε δει μόνο έναν μικρό αριθμό να αρχίζει να απομακρύνεται από το Κίεβο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι «έτοιμοι να παρακολουθήσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας».

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε, δε, ότι Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις ανακοινώσεις της Μόσχας. «Η όποια μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο είναι αναδιάταξη και όχι απόσυρση», τόνισε η εκπρόσωπος Κέιτ Μπέντινγκφιλντ. «Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλη επιθετικότητα σε άλλες περιοχές. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία», προειδοποίησε.

Ζελένσκι: Δεν είμαστε αφελείς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι «οι Ουκρανολι δεν είναι αφελείς. Μπορούμε να πούμε ότι τα σήματα είναι θετικά, αλλά αυτά δεν σταματούν τις εκρήξεις ή τις ρωσικές οβίδες».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των Ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Με πληροφορίες CNN & BBC

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα